Copiii care au probleme de vorbire devin, de cele mai multe ori, retrași, irascibili, nesiguri pe ei, dezvoltarea lor este inhibată și pot apărea tulburari de învățare. Din această cauză, este foarte important să vă observați copiii, fiind atenți dacă nu cumva aceștia au anumite tulburări de vorbire.
În cazul în care ați depistat o asemenea problemă la un copil în vârstă de aproximativ 3,5-4 ani, nu mai amânați și mergeți la un specialist logoped. Dacă aceste probleme de vorbire nu vor începe să fie corectate în primii ani de viață, ulterior rezolvarea va fi cu mult mai dificilă, avertizează specialiștii.
La ce vârstă înțeleg copiii “NU” și când este momentul să te îngrijorezi
4 motive pentru care copilul nu vrea să învețe
Cel mai frecvent întâlnite tulburări de vorbire în rândul preșcolarilor este dislalia. Aceasta este definită ca o tulburare de pronunție cauzată de afecțiuni organice sau funcționale ale organelor periferice ale vorbirii, care constă în imposibilitatea de a emite corect unul sau mai multe sunete. Specialiștii estimează că, la vârsta de 5 ani, dislalia afectează aproximativ 26% dintre fete și 34% din băieți. Până la vârsta de 8 ani, ponderea copiilor afectați de această problemă scade până la 15% în cazul fetelor și 16% în cazul băieților.
Cum se manifestă în mod concret dislalia? Simptomele pot fi foarte variate, iată unele dintre acestea: înlocuirea unor sunete cu altele, denaturarea sunetelor, omisiunea acestora, schimbarea locului silabelor într-un cuvând, punerea accentelor în mod greșit, „înghițirea” terminațiilor cuvintelor, o pronunție neglijentă, disfuncții ale ritmului și tempoului vorbirii, bâlbâirea. Iar ca să puteți verifica și mai ușor dacă micuțul dvs. are o asemenea problemă, fiți foarte atent la modul cum pronunță acesta literele r, c, g, t, s, z, ș, j, b, d, t, m, n, a, e, u. Aceste sunete sunt afectate în cea mai mare măsură de dislalie.
Dacă aceste dificultăți de vorbire nu se rezolvă până la vârsta de 4 ani, adresați-vă unui logoped care va elabora un program de corectare a defectelor de vorbire adaptat caracteristicilor individuale ale copilului. Chiar dacă multe dintre aceste probleme nu se rezolvă fără intervenția unui specialist care aplică anumite tehnici speciale, există câteva sfaturi practice pe care le puteți urma atât pentru a preveni problemele de vorbire, cât și pentru a le corecta, eventual în completarea ședințelor cu logopedul.
Așadar, iată câteva sfaturi de la specialiștii în logopedie pentru a corecta eficient vorbirea copiilor :
- Dezvoltați mușchii maxilarului și mușchii limbii copilului prin: mestecarea energică a mâncării, clătirea gurii, umflarea obrajilor, trecerea aerului dintr-un obraz în celălalt și viceversa etc.
- Vorbiți cu copilul exclusiv într-o limbă română corectă. Deși uneori tentația este mare, nu folosiți „limbajul bebelușesc”.
- Citiți zilnic împreună cu copilul poezii și povești scurte.
- Vorbiți cât mai des cu micuțul. Răspundeți-i cu răbdare la toate întrebările pe care le pune, încurajați-l să vă pună întrebări.
- Vorbiți corect, cât se poate de clar. Repetați de mai multe ori un cuvânt sau o frază, schimbând locul cuvintelor.
- Ajutați copilul să facă de mai multe ori pe zi exerciții pentru articularea corectă a sunetelor, care are scopul funcționarea corectă a mușcilor care participă la pronunțarea sunetelor. Acestea cuprind exerciții pentru antrenamentul organelor implicate în producerea sunetelor, poziționarea corectă a buzelor, limbii etc. Pentru început, aceste exerciții vor fi făcute în fața oglinzii.
- Nu suprasolicitați copilul. Aceste ședințe nu ar trebui să dureze mai mult de 15-20 minute.
- Desfășurați cu copilul diferite activități menite să-i dezvolte abilitățile motricității fine.
- În cazul în care copilul se bâlbâie, pot fi obținute rezultate bune în corectarea acestui defect cu ajutorul orelor de muzică, datorită faptului că acestea contribuie la dezvoltarea respirației din timpul vorbirii, a tempoului și ritmului. Aceste cursuri pentru copii nu trebuie să fie plictisitoare. Încercați să le transformați într-un joc captivant, pentru a crea o atmosferă prietenoasă, liniștită și încurajatoare, care îl va predispune pe copil să ajungă la rezultate bune.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol