Ana Batca

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Batca, jumatatea Centrului de Parenting. Sunt coach, NLP Practitioner si trainer autorizat de Ministerul Muncii si mama unui baietel nascut in 2013. Absolventa a Facultatii de Jurnalism, am adus aici cei 12 ani de experienta in presa nationala, specializare in domeniul Economic-Financiar, experta in finante personale. Iata articolul meu de astazi:

Unii barbati sotiile carora se afla in concediul de crestere a copilului au convingerea ca femeia nu face mare lucru, sta acasa si se relaxeaza.

Si mai multi sunt sotii care, desi recunosc ca sotia lor are multe lucruri de facut in timpul zilei cand sta acasa cu copilul sau cu copiii, sunt convinsi ca femeia are o activitate cu mult mai usoara decat ce face el la serviciu.

Si de aici apar numeroase tensiuni intre soti, care automat ii afecteaza si pe cei mici.

Pe de o parte, sotia are nevoie de o pauza, de ajutor sau cel putin de intelegere. Iar pe de alta parte, sotul se asteapta sa fie apreciat intr-o masura mai mare decat pana acum, deoarece el continua sa lucreze si cea mai mare parte din salariu se duce pe cheltuielile familiei. Ambii asteapta mai multa apreciere si mai multa intelegere si interesele intra in conflict.

Psihologul rus specializat in psihologia familiei Pavel Zigmantovich a facut o analiza la rece a starii psihologice a femeii aflate in concediul de crestere a copilului. Aceasta analiza este cu atat mai valoroasa cu cat vine din partea unui barbat care gandeste in primul rand din pozitia sotului, insa care a fost dispus sa inteleaga si ce se petrece in mintea si in sufletul femeii.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru
Programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)

Potrivit psihologului citat, perioada concediului de crestere a copilului este o incercare cu mult mai grea decat serviciul. Si asta cel putin din 5 cauze:

1. Nu poti controla nimic.

Pentru a fi fericiti, oamenii au nevoie sa simta ca detin controlul asupra vietii lor. Controlul asupra propriei vieti influenteaza in mod direct sanatatea, fericirea si succesul in viata al persoanei. Controlul, in acceptiunea specialistului rus, inseamna sa iei propriile decizii si sa le urmezi.

Insa o femeie care sta acasa cu copilul sau cu copiii are prea putine posibilitati in care poate lua propriile decizii si mai ales sa le poata urma. De exemplu, mama si-a propus ca, in timp ce bebelusul doarme la pranz, sa faca niste abdomene.

Insa, surpriza! cel mic nu vrea sa doarma, in ciuda faptului ca a fost plimbat si a mancat bine. Iar sa faca ceva pentru ea in timp ce copilul nu doarme este aproape exclus, cu exceptia urgentelor, si asta deseori printre manifestarile de protest ale celui mic.

Aceste momente sunt de nenumarate ori mai multe in viata mamicii care sta acasa cu copilul decat in viata unui barbat care lucreaza. Si este un lucru extrem de solicitant.

10 sfaturi de la cel mai cunoscut pediatru ucrainean, dr. Komarovskii
Adevarata provocare a mamicilor: gemenii!

2. Nu vezi niciun rezultat al muncii tale.

La serviciu, vezi imediat rezultatul muncii tale: un contract incheiat, un articol publicat, o vanzare facuta, un traseu parcurs, o casa construita. Iar acasa – nimic. Femeia a spalat vasele, iar peste o ora chiuveta este plina din nou cu vase murdare. A spalat pe jos, dar in cateva minute copiii au varsat din nou lapte si au lipit plastilina. Nu se vede niciun rezultat al muncii tale.

Mai mult decat atat, deseori femeia nici macar nu poate duce o activitate la bun sfarsit, ceea ce naste frustrari. A scos rufele din masina de spalat, nu a apucat sa le scoata afara la uscat ca trebuie sa schimbe scutecul celui mic. A schimbat scutecul si, in timp ce se indreapta spre ligheanul cu rufe ude, copilul vrea sa manance. Dupa masa, desigur ca vrea sa se joace si nu-l poti refuza. Iar hainele ude raman cu orele in lighean.

Atunci cand nu vedem rezultatul muncii noastre se intampla ceva mai grav decat o simpla nemultumire. Organismul nostru nu primeste nicio recompensa pentru munca pe care o face, ceea ce scade motivatia de a face acele activitati. Dar ce mai conteaza? Despre ce motivatie poate fi vorba cand, vrei-nu vrei, trebuie sa faci aceleasi lucruri in fiecare zi?

Din pacate, aceasta situatie naste frustrari mari si poate contribui la aparitia depresiei.

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii
Descopera programarile mentale care iti saboteaza relatia de cuplu

3. La serviciu ai parte de aprecieri, nu si acasa.

Cand sunt mai mari, mai sunt momente cand copiii isi manifesta recunostinta fata de mama. Insa pot la fel de bine sa nu si-o manifeste. Iar din partea unui bebelus nici nu te poti astepta la asemenea manifestari. Orice persoana are nevoie de recunostinta, de aprecieri. In lipsa lor, dispare si motivatia de a mai face ceva in continuare.

Lucrurile se agraveaza atunci cand sotul nu constientizeaza faptul ca femeii care sta acasa cu copiii trebuie sa-i arate de aproximativ 3 ori mai multa recunostinta si aprecieri decat de obicei. Lipsa aprecierilor creeaza conditii in plus pentru aparitia depresiei.

Citeste pe pagina urmatoare alte 2 mari diferente intre serviciu si concediul de crestere a copilului, precum si cateva SFATURI PENTRU TATICI!