4. Programul de lucru al mamicii: peste 12 ore pe zi.
Concediul de crestere a copilului nu presupune doar sa te joci cu copilul si sa dormi. Implica si toate treburile casnice: pregatirea meselor, curatenia, spalatul. Pe langa acestea, implica si trezitul in timpul noptii, deoarece barbatul trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la serviciu si pentru el e mai important sa-si faca somnul. Asa se ajunge ca ziua de munca a mamei care sta acasa cu copilul sa fie cu mult mai lunga decat ziua de munca a sotului sau.
Cum sa ai o familie fericita. 9 sarcini psihologice care asigura succesul in casnicie
Atenție, mămici! 20 de obiceiuri proaste care te duc la extenuare
5. Mai putina comunicare si sustinere.
O femeie aflata in concediu de crestere a copilului comunica putin. Chiar daca poate parea ca are un cerc mare de prietene, mamici de la locul de joaca pentru copii. In realitate, dupa nastere, femeia iese total din cercul de oameni cu care comunica anterior. La inceput, ii ia timp sa se adapteze noii situatii, iar apoi constata ca in noul cerc de persoane cu care comunica nu gaseste acelasi gen de comunicare cu care era obisnuita. Astfel, aparent, are parte de multa comunicare, insa calitatea acesteia lasa mult de dorit.
Acestea sunt cele 5 mari diferente intre modul de viata al mamicii care sta acasa cu copilul si al tatalui care merge la serviciu.
Munca de acasa, povara invizibila a femeilor
Ghid de supravietuire psihologica al proaspetei mamici. 7 ganduri salvatoare
Psihologul rus nu se limiteaza doar la a descrie problema, ci vine si cu niste solutii pentru tatici:
- Potrivit specialistului, barbatii trebuie sa stie faptul ca aceasta perioada este o incercare grea pentru toti. Chiar si simpla constientizare a acestui lucru il va ajuta sa aiba o atitudine adecvata fata de toate greutatile si complicatiile acestei perioade.
- De asemenea, taticii sunt sfatuiti sa usureze cat mai mult viata sotiei lor. Asa cum barbatul vrea sa se relaxeze dupa o zi de munca, la fel si femeia vrea sa se relaxeze. Ar fi corect ca ambii parinti sa aiba o zi lunga de munca, in care fiecare face cat mai multe lucruri. Asta inseamna sa fii parinte.
- Taticii trebuie sa tina minte ca, in aceasta perioada, femeia are nevoie in mod special de aprecieri si de sustinere si sa i le ofere intr-o masura cat mai mare.
- Taticii trebuie sa le ofere mamicilor regulat cate o zi libera, pentru ca acestea sa poata decide asupra timpului lor liber: sa se vada cu prietenele, sa se plimbe in parc sau sa mearga la cumparaturi.
Cum stabilesti programul zilnic al unui copil mic
Oboseala la mamici: Ce sa faci cand te simti coplesita de cresterea copilului si de serviciu?
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol