Lista COMPLETĂ de produse și cheltuieli pentru bebe

Pentru un viitor părinte, această listă cu cheltuielile pentru copil este foarte importantă! Nu presupune, doar, o organizare a bugetului familiei, dar implică și o organizare atentă, astfel încât, totul să fie pregătit și la îndemână, în momentul în care bebelușul este adus acasă!

elefant.ro

Centrul de parenting a realizat o listă completă de cheltuieli cu bebelușul, la care s-au adăugat și cheltuielile cu lucrurile esențiale pentru mamă.

LA PLIMBARE CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Cărucior de la 700 de lei Prețul poate ajunge și la 2.000 – 3.000 de lei – în cazul cărucioarelor sistem 3 în 1, cu scoică de mașină și landou
HAINE BEBE NĂSCUT PRIMĂVARA SAU VARA CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Body mânecă scurtă de la 15 lei Cel puțin 5 bucăți – bebe regurgitează destul de mult și se pătează repede
Body mânecă lungă de la 15 lei 4-5 bucăți, pentru zilele sau serile răcoroase
Șosete subțiri de la 7 lei
Dresuri (ciorapei) subțiri de la 15 lei
Salopetă cu mânecă lungă de la 40 de lei Cel puțin două. Este ideală pentru somn, iar bebe nu mai trebuie învelit.
Salopetă fără mâneci de la 35 de lei 3-4. Sunt ușor de pus și comode pentru bebeluș. Ideale atât pentru casă, cât și pentru plimbare
Șepcuță sau pălărioară de la 20 de lei
Rochiță (pentru fetițe) de la 40 de lei Cel puțin două
Pantaloni scurți de la 30 de lei Cel puțin 3
Păturică subțire de la 30 de lei
Scutec din finet sau bumbac pentru cărucior și scaunul auto de la 20 de lei
 Pulover cu mânecă lungă de la 40 de lei
HAINE BEBE NĂSCUT TOAMNA SAU IARNA CÂT COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Body mânecă lungă de la 20 de lei Cel puțin 10 bucăți. Iarna, hainele se usucă mai greu, astfel că mama trebuie să aibă mereu haine la îndemână, pentru că bebe regurgitează mult și mai există și accidentele din cauza scutecelor care nu sunt puse bine
Dresuri (ciorapi) de la 20 de lei 2-3 bucăți
Căciuliță de bumbac de la 10 lei 3-4 bucăți. Sunt ideale atât în momentul în care bebelușul este scos afară, cât și după baie. De obicei, dacă în casă este o temperatură constantă, între 22 și 24 de grade, nou-născutul nu are nevoie de căciuliță
Căciuliță groasă de iarnă de la 30 de lei
Fular de la 15 lei
Pantalonași bumbac, cu botoșei de la 20 de lei Sunt foarte utili pentru că nu mai sunt necesare șosete. Căutați modelele cu bată lată la talie, pentru a nu strânge buricul sensibil
Vestă de la 30 de lei Ideală în combinația cu un body cu mânecă lungă
Pulover cu mânecă lungă de la 40 de lei
Costumaș cu totul de la 50 de lei Cel puțin 3-4, pentru plimbare
Salopetă de fâș, cu botoșei și mânuși de la 100 de lei Cu deschidere de sus până jos. Iar dacă are două fermoare, cu atât mai bine.
Șosete groase de la 10 lei Aveți grijă ca elasticul să nu fie foarte strâns, pentru a nu le lăsa urme.
CAMERA COPILULUI CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Pătuț de la 300 de lei Aveți grijă dacă luați pat pentru bebe la mâna a doua! Acesta trebuie să respecte reglementările privind normele de siguranță! Nu trebuie să fie deteriorat, ori cu modificări altele decât cele oferite de producător.
Masă de înfășat de la 300 de lei Chiar dacă aveți un buget mic, este o cheltuială necesară. Înfășatul pe pat este dificil pentru mamă (mai ales dacă a născut prin cezariană). În primele luni, bebelușul este schimbat și de 8-10 ori într-un interval de 24 de ore. Masa de înfășat vă ajută să țineți lucrurile organizate și la îndemână.
Dulapul cu haine de la 300 de lei Nu este un moft, ci o necesitate! Copilul trebuie să aibă un loc doar al lui pentru hăinuțe. Tot acolo vor fi depozitate: hăinuțele de casă și cele de oraș pe care le poartă atunci, hăinuțe mai mari, pachetele cu scutece, pachetele cu șervețele umede, păturicile, lenjeria lui de pat, prosopelele pentru eructație.
Salteaua pentru pătuț de la 150 de lei Costurile pot ajunge și la 300 – 400 de lei. Cumpărați salteaua după ce ați cumpărat pătuțul, ori chiar împreună, pentru că există cel puțin două mărimi de pătuțuri, iar salteaua trebuie să se potrivească la perfecție.
Lenjerie de pat de la 20 de lei Evitați seturile cu față de pernă și pilotă! În primul an sunt suficiente doar 3-4 cearșafuri de bumbac, fără alte accesorii
Material impermeabil pentru protecția saltelei de pat de la 30 de lei Extrem de util în primii ani ai copilului, pentru că protejează salteaua de accidentele cu scutecele, episoadele de reflux, ori biberoane răsturnate.
Sac de dormit de la 30 de lei Folosiți acest produs doar dacă bebelușul este născut toamna sau iarna. Chiar dacă sunt și saci de dormit subțiri, vara nu va avea nevoie de ei. Fiți atenți la câte grade sunt în casă și cumpărați produsul potrivit.
Saltea gonflabilă pentru masa de înfășat de la 40 de lei Este extrem de utilă, mai ales că bebelușii nu țin cont de faptul că au sau nu scutec. Pentru că nu este din material textil, se va șterge foarte ușor și se va usca cu un prosop. Este foarte utilă și când bebelușul este scos din cădiță, după baie, pentru că nu se va uda nimic.
Interfon de la 150 de lei Cumpărați acest produs doar dacă stați la casă. Altfel, pentru un apartament, copilul se aude foarte ușor, chiar și dacă bebelușul este culcat în camera alăturată.
LA BĂIȚĂ CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Cadă de baie de la 30 de lei Evitați cada pentru bebe cu forme anatomice. Poate să pară mai utilă, însă, în scurt timp bebe va sta în funduleț și, cu cât va crește, acele forme anatomice îl vor împiedica. Pentru un plus de comoditate, luați o cadă cu cadru – pentru a nu pune cada direct pe pat și pentru a avea o poziție mai comodă a spatelui în timp ce îl spălați pe cel mic. O astfel de cadă cu cadru ajunge la 150 de lei. Alegeti modele mai înguste – ca să încapă ușor pe ușa, atunci când scoateți cada plină cu apă
Termometru de baie de la 15 lei Apa pentru baia bebelușului trebuie să fie la 37 de grade.
Prosoape de bumbac de la 30 de lei Chiar dacă prosoapele pentru bebeluși sunt simpatice, alegeți prosoapele normale, din bumbac. Sunt suficiente 2-3 prosoape mari. Prosoapele pentru bebeluși sunt mai mici, de 1 m x 1 m, iar în scurt timp copilul crește. Prosoapele mari, ca cele pentru plajă sunt ideale și le veți folosi în primii doi ani liniștiți.
Șampon de la 30 de lei Puteți cumpăra un recipient mai mare, pentru că este mai economic. Dar, este bine ca la băiță să folosiți un recipient mai mic, ușor de folosit. Puteți să-l spălați pe bebe și singură. Dacă bebe are pielea foarte uscată medicii recomandă un gel moussant, de la Bioderma, Atoderm PP (în farmacii de la 77 de lei). Are 1 litru și o să vă ajungă cel puțin un an. La fel de recomandate sunt mărcile: Sanosan, Mustela sau Nivea.
HRANA CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Lapte praf de la 30 de lei Nu cumpărați multe cutii, pentru că unii bebeluși pot refuza, la un moment dat, o formulă și va trebui să-i schimbați marca.
Biberoane fără BPA de la 30 de lei Nu cumpărați multe biberoane! Poate nici nu veți avea nevoie de ele în primele luni. Pentru început, 2-3 biberoane sunt suficiente. Și nu le alegeți pe cele mici, de 120 ml. Cumpărați mai mari, de 230 ml, pentru că le veți putea folosi mai mult. Cantitatea de lapte necesară unui bebeluș va depăși foarte repede 120 de ml.
Sterilizator de la 120 de lei Pentru că nu știți dacă veți folosi multe biberoane la început, este mai economic să vă luați un sterilizator mic, pentru două biberoane + accesorii. Ulterior, dacă bebelușul va fi hrănit doar cu biberonul, puteți să mai luați un sterilizator de două biberoane. Pentru început, însă, nu faceți cheltuieli acolo unde nu știți sigur cum vor decurge lucrurile.
Perie de curățat biberoane de la 7 lei
Un ibric mic de la 30 lei Pentru a încălzi sau a fierbe apa bebelușului, cumpărați un ibric mic și păstrați-l doar pentru bebe.
ÎNGRIJIREA OCHILOR CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Ser fiziologic de la 18 lei Folosiți fiolele la 5 ml, dar aveți grijă la prețurile din farmacii. Unele mărci sunt și de 2-3 ori mai scumpe
Comprese sterile de la 1,6 lei Alegeți cele cu 50 de comprese / plic. Mai sunt și comprese sterile cu 8 bucăți / plic, însă, acestea sunt prea groase pentru a șterge bebelușul la ochi sau la buric. Pentru că în primele luni veți folosi foarte multe comprese sterile, puteți cumpăra o cutie cu 20-30 de plicuri.
ÎNGRIJIREA NASULUI CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Ser fiziologic de la 18 lei
Aspirator nazal de la 15 lei
ÎNGRIJIREA BURICULUI CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Baneocin pudră de la 15 lei Până să cadă buricul (și încă o lună după), de fiecare dată când schimbați scutecul trebuie dezinfectat cu o compresă sterilă umezită în puțin spirt, iar apoi se pune Baneocin. Se mai poate recomanda și Betadina (iar în acest caz nu mai este nevoie de spirt)
Alcool medicinal de la 7 lei
Comprese sterile de la 1,6 lei
ÎNGRIJIREA FUNDULEȚULUI CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Scutece de la 80 de lei La început, se folosesc 8-10 bucați în 24 de ore. Nu cumpărați scutece înainte de nașterea micuțului. Dacă nou-născutul are peste 3,5 kilograme, atunci veți cumpăra scutece Numărul 1. Dar, dacă se întâmplă ca bebe să aibă o greutate mai mică la naștere, va trebui să luați Numărul 0 sau New Born. Luați pachetele mari, de 90 de bucați, suficiente pentru 10 zile. Sunt branduri care au scutece speciale pentru primele zile până cade buricul, cu o margine specială.
Șervețele umede Prețurile variază destul de mult. Majoritatea brandurilor au câte 64 de șervețele/pachet (pentru 4-6 zile), iar acesta trebuie să fie indicatorul vostru atunci când calculați prețul final. Pentru că veți folosi foarte multe, este bine să alegeți cel mai bun produs calitate / preț. Atenție la unele mărci foarte ieftine, pentru că șervețelele se vor usca repede, odată desigilat pachetul. Iar unele au șervețele foarte mici și veți avea nevoie de mai multe. Astfel că, la final, nu economisiți nimic. Cumpărați seturi de câte 2-4 pachete și evitați să luați câte un singur pachet de șervețele. Brandul 365 de la Mega Image, un pachet cu 124 de șervețele este 8 lei, este unul dintre cele mai avantajoase.
Unguent Bepanthen de la 60 de lei Cel mai avantajos este la 100 de ml.
ANTICOLICI CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Espumisan, Bonisan, Infacol, Gripe Water Baby, Colief, Sab Simplex de la 30 de lei la 70 de lei (Cereți înainte sfatul pediatrului) Nu toți bebelușii reacționează la fel de bine la un produs. Astfel că, este posibil să încercați mai multe. Lăsați un produs 3-4 zile, pentru a vedea dacă are sau nu efect. Puteți combina două astfel de produse, pe care le veți da alternativ, la 4 ore. De exemplu: Espumisan si Gripe, sau Gripe si Bonisan. Unora dintre bebeluși le este suficient Infacol. Colief este cel mai scump.
ALTELE CÂT TE COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Foarfec unghii, cu vârf rotund de la 30 de lei Unghiuțele lor cresc repede și le veți tăia la 3-4 zile
Detergent Dermalin de la 35 de lei O cutie ajunge 4-5 luni
Prosoape mici, foarte absorbante de la 20 de lei Foarte utile pentru eructația bebelușului
Lingurițe care se pot steriliza de la 10 lei Pentru siropurile anticolici
Termometru digital de la 30 de lei Evitați termometrul-suzetă, ori cel care se pune pe frunte. Acuratețe cea mai mare o are termometrul care măsoară temperatura rectală.
Cântar de la 300 de lei Este unul dintre cele mai costisitoare de pe lista bebelușului, iar mulți părinți preferă să nu-l cumpere. În primele săptămâni, nou-născutul este dus frecvent la medic (control și vaccinări), astfel că se poate folosi vizita la medic pentru verificarea greutății. Însă, dacă nou-născutul a avut o greutate mică la naștere, iar părinții sunt îngrijorați cu privire la evoluția greutății de la o săptămână la alta, pot investi în acest produs. Pentru a nu-l dezbrăca complet, puteți cântări bebelușul și în scutec, dar să fie curat (acesta cântărește 40 de grame).
Cremă de protecție solară de la 50 de lei Căutați cremele pentru copii cu SPF 50
PENTRU MAMA Costuri ALTE SFATURI
Absorbante pentru sâni de la 30 de lei Unele mămici au nevoie de ele doar în primele 2-3 luni, pentru că, apoi, lactația se reglează și nu mai sunt incidente neplăcute. Nu cumpărați foarte multe cutii la început, chiar dacă în primele zile veți folosi foarte multe absorbante pentru sâni.
Pompă pentru sân de la 60 de lei La fel de bine, nu veți ști dacă va fi necesară. Este bine să aveți una manuală, pentru a vă ajuta la nevoie. Pompele electrice, de calitate, sunt scumpe, de la 200 de lei în sus. Cele mai ieftine sunt de la Primii Pași
Absorbante postnatale pentru lăuze de la 25 de lei Nu folosiți absorbantele normale, din comerț. În perioada lăuziei aveți nevoie de absorbante speciale, din bumbac. Le puteți face și voi: Cumpărați compresă sterilă cu 8 bucăți / plic. Folosiți două comprese între care ați pus un strat suficient de vată. În comerț există și absorbante speciale, dar se găsesc mai greu.
Cremă Garmastan de la 40 de lei O cremă pentru mameloane, foarte bună în perioada de alăptare, dar și înainte de sarcină. Reduce inflamațiile mamelonare din perioada pre și post natală și în îngrijirea sânilor în perioada alăptării. Dacă mameloanele sunt inflamate, țineți crema la frigider, iar după ce ați alăptat, ungeți zona sensibilă. Ajută foarte mult dacă mama poate să stea apoi cu mameloanele dezgolite și acoperite cu cremă. Aerul ajută și el în procesul de reducere al inflamațiilor
Comprese Multi-Mam Lanolin de la 40 de lei Comprese impregnate cu gel bio-activ pentru tratarea ragadelor
Sutien pentru alăptare de la 40 de lei Cel puțin două sutiene
Eșarfă mare de la 40 de lei Pentru situațiile în care trebuie să alăptați în public
Pernă pentru gravidă și pentru alăptat de la 100 de lei Ajută viitoarea mamă să se odihnească mai bine în ultimul trimestru de sarcină, iar după nașterea bebelușului, este foarte bună la alăptare, oferind o poziție comodă. Atenție la modelul ales, pentru că nu toate pernele pentru gravide pot fi folosite și pentru alăptare.

 

PRIMELE CONTROALE LA PEDIATRU CÂT COSTĂ BEBE ALTE SFATURI
Vaccinurile de la 150 de lei Dacă se optează pentru grila de vaccinare de la stat, acestea sunt gratuite și, eventual, se plătește doar pediatrul – în cazul în care acesta este chemat la domiciliu. Însă, chiar și dacă vizita are loc la cabinet, părinții obișnuiesc să lasă o mică “atenție”.Dacă se alege o schemă de vaccinare alternativă, la GSK, de exemplu, costurile sunt mult mai ridicate. Iar în primele 6 luni părinții pot plăti și 1.000 de lei pe vaccinuri și vizite la medic.
Vigantol de la 5 lei De la 2 săptămâni și până la 2 ani, copilului i se vor administra zilnic câte două picături de Vigantol sau Vitamina D.

Lista completă de cheltuieli pentru bebeluș pornește de la 5.000 de lei și urcă până la aproape 15.000 – 20.000 de lei, dacă se optează pentru o naștere în sistem privat,  recoltare de celule stem și cordon ombilical, screening metabolic, ecografii de șold sau la inimă și o schemă de vaccinare alternativă.

Ce ar mai trebui să conțină această listă? Ajută viitoarele mămici cu completări!

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Zidarescu

Buna! Sunt Ana Zidarescu, jumatatea Centrului de Parenting :) Mamica din 2012, aduc in fiecare dintre articolele mele toata experienta de peste 10 ani ca jurnalist in presa nationala si informatia noua pe care eu insami am cautat-o despre cresterea frumoasa si plina de iubire a fiului meu. Scriu pentru mine, in primul rand, sa invat sa fiu o mama mai buna. Ma bucur de viata, sunt recunoascatoare pentru tot ceea ce am si imi doresc ca fiul meu sa ajunga sa fie mandru de mine: ca mama, ca om. Iata articolul meu de astazi:

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close