Fiecare parinte vrea sa faca tot ce depinde de el pentru a proteja sanatatea copilasului sau. Si, asa cum avem grija ca cei mici sa nu raceasca, sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa faca suficienta miscare in aer liber, cel putin la fel de mult ar trebui sa ne preocupe buna dezvoltare a creierului copilului.

Elementele care ajuta creierul sa se dezvolte armonios

Inca pe cand este in stadiul de embrion, la varsta de doar 3 saptamani, copilul are deja creier. In aceasta perioada a sarcinii, femeia trebuie sa ia suplimente cu acid folic pentru a evita malformatiile fatului.

Ulterior, dupa nastere, pe masura ce trece timpul si bebelusul creste, in creierul acestuia apar tot mai multe conexiuni create de experientele traite. Conexiunile dintre neuroni (sinapsele) se formeaza in timp. De fapt, experientele traite creeaza conexiuni, iar repetarea lor le stabilizeaza.

Astfel, la 3 luni micutul distinge deja cateva sute de cuvinte vorbite. Iar de la 6 luni copilul reuseste sa comunice si sa se faca inteles de catre cei din jur. In primii ani de viata, creierul micutului si intregul sau sistem nervos se dezvolta accelerat. La varsta de un an, dimensiunea creierului este dubla fata de momentul nasterii, iar la varsta de 3 ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, avand cateva mii de conexiuni neuronale.

Tot acest proces miraculos este posibil datorita dezvoltarii creierului. Iar creierul are nevoie de acizi grasi Omega-3 pentru a sustine structura membranei neuronale.

„Creierul este format intr-un procent de 60% din grasimi. Acizii grasi Omega-3 au in compozitie acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se gasesc in structura creierului si care sustin functionarea cerebrala si functiile mentale, insa au o rata de sinteza redusa in organism. In procesul de crestere, atunci cand sistemul nervos al copilului se dezvolta si achizitioneaza informatii, aportul de EPA si DHA ajuta la dezvoltarea neurocognitiva a copilului”, explica dr. Ionut Bacanu, director medical Secom®.

Dezvoltarea neurocognitiva cuprinde toate procesele pe care le implica dezvoltarea sistemului nervos: gandirea, cunoasterea, adaptarea la mediul inconjurator, memoria, imaginatia si capacitatea de achizitionare a informatiei.

Ce recomanda specialistii

Romania se situeaza pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste consumul de acizi grasi Omega-3, cu o medie de 61 mg/zi, in timp ce in Franta consumul este de 1.225 mg/zi, in Germania este de 647 mg/zi, iar in Spania de 180 mg/zi, conform cifrelor Global Organization for EPA and DHA.

Specialistii, insa, recomanda administrarea de DHA si EPA atat copiilor sanatosi, in scop profilactic, cat in mod special copiilor cu tulburari psihoemotionale, printre care ADHD.

Astfel, in conditiile in care la noi in tara aportul de peste este foarte redus, specialistii recomanda administrarea suplimentelor nutritive cu acizi grasi Omega 3 dupa varsta de 6 luni.

Doua produse pe baza de ulei de peste usor de administrat sunt produsul lichid Cod Liver Oil si capsulele masticabile moi Pure DHA comercializate de compania Secom®. Si, daca te gandesti ca in copilarie poate ca parintii te obligau sa iei acel ulei de peste care nu iti placea, aceasta problema nu se va mai repeta cu copiii tai, deoarece aceste produse au gust de fructe, fiind consumate usor de catre copii.

Cod Liver Oil si Pure DHA asigura doza optima de DHA, EPA si vitaminele E, A si D recomandata pentru dezvoltarea copilului. Uleiul din ficat de cod arctic este obtinut prin distilare moleculara, proces in cadrul caruia sunt inlaturate substantele toxice, ramanand doar fractiile de acizi grasi si vitamine.

Cum alegi suplimentul cu acizi grasi Omega-3

Iata cateva detalii la care parintii ar trebui sa fie atenti atunci cand aleg suplimentul de ulei de peste pentru copii:

  • Cauta pe piata formule care sa-i asigure copilului o doza mare de EPA, DHA si vitamine. Uleiul obisnuit de peste are o concentratie scazuta de EPA si DHA, pentru obtinerea acestuia prelucrandu-se tot pestele. Spre deosebire de uleiul obisnuit, cele din ficat de cod, asa cum sunt Pure DHA si Cod Liver Oil, au o concentratie mare de EPA si DHA, dar si de vitamine A, E si D.
  • Verifica sursa de provenienta a ingredientelor si originea.
  • Puritatea si calitatea produsului.
  • Formula de supliment trebuie sa fie adaptata necesitatilor copiilor.
  • Teste pentru depistarea eventualului continut de dioxina, mercur sau a altor metale ce depasesc limitele admise.
  • Pentru a fi usor de administrat copiilor, produsul trebuie sa aiba un gust placut

VEZI pe pagina urmatoare care este premiul si cum il poti castiga!