Carmen Iohannis, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, jurnalisti si experti, in dezbaterea homeschooling. Argumente pro si contra

[ad#co-1] Stirea ca Dana Nalbaru si Dragos Bucur au decis sa-si retraga fetita in varsta de 9 ani de la scoala a starnit o dezbatere serioasa in randul opiniei publice din Romania. Parerile sunt impartite, iar legislatia nu ne ajuta deloc: sistemul de educatie acasa nu este nici interzis, dar nici reglementat in Romania. In prezent, numarul de copii scoliti in acest sistem este de 200-500, conform unor surse diferite.

Subiectul este atat de intens dezbatut, deoarece vizeaza de fapt care este cel mai bun mod in care pot sa invete si sa devina oameni buni si responsabili copiii nostri.

Am centralizat in acest articol opiniile unor reprezentanti ai autoritatilor, precum si ale unor persoane publice, experti, jurnalisti pentru ca tu sa ai un tablou cat mai complet referitor la ce presupune si ce riscuri implica homeschooling-ul (educatia acasa).

O vedeta cunoscuta din Romania si-a retras copilul de la scoala. Fetita va face homeschooling

ARGUMENTE CONTRA

Sotia presedintelui Romaniei Klaus Ionannis, Carmen Iohannis, este impotriva homeschooling-ului. Prima doamna a tarii este profesoara de limba engleza la un liceu din Sibiu:

„Este mult mai bine sa fie intr-o scoala, intr-o comunitate, este in beneficiul lui si al familiei. Nici nu se compara, suntem fiinte sociale, trebuie sa fim cat mai multi impreuna, asa ne simtim bine”, a declarat Carmen Iohannis, scrie digi24.ro.

 

– Sorin Ionita, expert in reforma administratiei publice, dezvoltare si politici locale la Expert Forum:

„Aflu ca tipii astia doi, actor si respectiv cantatoare, si-au retras fata de la scoala si o vor educa acasa deoarece “sistemul” strica elevilor “frumusetea interioara”.
Tipa e de asemenea in masura sa adauge: “Mi-am dat seama că sistemul de invatamant, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie sa demonstreze in fata altora ca si cat stiu, ca si cat au invatat, este depasit de vremurile pe care le traim.”
E limpede ca si cat va fi educata competent acasa, de exemplu la mate si fizica, copchila isi va pastra frumusetea interioara.
Si as zice ca nici aia exterioara nu-i de ignorat, mai ales ca poate primi oricand un upgrade profi. Home-based.”

Sursa: Facebook

 

– Marian Banu, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti:

„Nu exista niciun sistem homeschooling, orice forma de educatie care nu are acreditare sau autorizatie ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar) nu este legala, este in afara legii. Ce diploma primeste acel copil, cine o elibereaza, cine da calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel putin nu la noi in tara”.

Sursa: Adevarul.ro

Pedagogia Waldorf te ajuta sa cresti un copil liber si fericit. 33 de idei de activitati pentru acasa

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

– Serban Iosifescu, directorul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, (ARACIP):

„Daca nu iti duci copilul la scoala, esti pasibil de amenda, pentru ca intervine articolul privind interesul superior al copilului din Codul Civil, intervine dreptul la educatie al copilului. Dar cu toate acestea, exista posibilitatea ca parintele sa se acopere legal prin inscrierea copilului la scoli-umbrela, din SUA, din Australia, unde acest sistem este recunoscut si reglementat si care pot elibera un certificate de absolvire care este recunoscut la noi. Astfel, se echivaleaza notele, iar copilul poate fi integrat in sistemul formal de educatie. Insa este riscant, si recomand ca parintii sa verifice mai intai daca certificatul eliberat de scoala respectiva este recunoscut la noi in tara”.

Sursa: Adevarul.ro

 

– Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei:

„Homeschooling e doar o prostie. Precum cea cu Steer/vaccinuri.”

„Doru (Teodor Baconschi – n.r.), aici paradigma e total diferita de ceea ce se pretinde, si de ceea ce sugerezi tu. Nu e vorba despre optimizarea invatarii/educarii: de ce avem legi nationale/regionale ale educatiei? Pentru ca societatile noastre considera ca invatarea/educarea copilului nu sunt numai la cheremul parintilor, ci si al societatii. Adica se considera ca faptul ca esti parinte nu iti da dreptul (privilegiul) sa iti educi copilul cum vrei tu, ci si cum vrea societatea. Libertate individuala absoluta presupune responsabilitate absoluta. Ceea ce stim ca nu poate exista. De aici rezulta clar ca homeschooling e o schimbare de paradigma societala, nu doar asa, o alternativa educationala. O schimbare pe care nicio societate nu o poate gestiona acum. Desigur, homeschooling devine o alternativa in cazuri de izolare geografica, boala, etc. Si mai fa un mic test logic: daca un parinte considera ca are atatea de dat copilului, de ce nu face homeschooling dupa orele de clasa.”

„Si inca o chestie despre care nimeni nu vorbeste: homeschooling e adesea asociat cu tot felul de secte. Really.”

Sursa: Facebook

 

– Dragos Dehelean, director general al agentiei de consultanta Selenis, specializata in comunicare institutionala si dezvoltare durabila:

„Mi-e greu acum sa cred ca am fi mai buni sau mai pregatiti pentru a ne confrunta cu exteriorul, cu alteritatea, deci cu lumea inconjuratoare, decat in cazul “outdoor-schooling”-ului.”

Sursa: dragosdehelean.ro

 

– Alecu Racoviceanu, jurnalist Evenimentul zilei:

„Atunci, ma intreb, particip la acest experiment, dar cu ce cost pentru recunoasterea muncii copilului meu? Unii vad avantaje, eliminarea competitiei, alegerea materiilor. Eu nu le consider avantaje, dar e o treaba de perceptie.
Socializarea – absenta colegilor cu care imparti bune si rele, nu doar cei pe care-i vezi la un curs de tip after-school – este o problema greu de rezolvat in conditiile in care restul copiilor din jurul tau au alte probleme, alte preocupari.
OK, de undeva poate ca trebuie inceput, dar vrei sa fie copilul tau primul? Eu nu as risca. Si oricum nu in numele cuiva drag, care nu-si poate exprima decizia.”

Sursa: evz.ro

 

– Ioana Ene Dogioiu, senior editor Ziare.com

„La gradinita, apoi la scoala, copilul incepe sa dea nas cu lumea reala, ceea ce, da, inseamna si frustrare, si nedreptate, si lupta, si greseala. Incepe, de la un nivel mai jos, mai protejat inca, antrenamentul pentru viata.
Si de multe ori sanctiunile, adeseori crude, foarte dureroase, pe care colectivitatea le aplica unui comportament deviant, sa zicem egoism sau minciuna, sunt mai eficiente decat toate predicile moralizatoare ale parintelui.
Copilul care nu trece prin acest antrenament, ramas sub clopotul de sticla al familiei, cand in final tot ajunge sa se loveasca de lumea reala se poate trezi in situatia unui inadaptat sau, chiar mai rau, a unui inadaptabil.
De aceea, eu nu cred ca extragand copilul din mediul scolar ii facem vreun serviciu. Poate pe moment asa pare, dar pe termen lung ma indoiesc. Daca nu va fi pregatit pentru lumea reala din care va face parte, fix asa cum e ea, nu are cum sa-i fie bine.
Asa ca, in opinia mea, solutia spre binele real al copilului este sa pretindem o reformare a scolii pe toate palierele. Dar ma tem ca despre optiunea Danei Nalbaru sau despre crizele lui Cristian Boureanu, ca sa nu mai vorbim de copiii lui Borcea, s-a vorbit cat nu se vorbeste despre situatia reala a invatamantului intr-un deceniu. Avem un invatamant pe masura interesului pe care i-l aratam in mod real.”

Sursa: ziare.com

30 de activitati Montessori pentru copii

Ce spune un educator Montessori despre educatia Waldorf

REACTII NEUTRE:

– Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a avut o interventie pe acest subiect vineri, la Digi24, insa aceasta nu a reusit sa aduca vreo clarificare in acest subiect:

„Nu stiu foarte bine cum functioneaza acest sistem in Romania in momentul de fata (sistemul de scoala acasa), stiu ca a inceput mai demult. Am avut cateva discutii cu persoane care doreau sa foloseasca sistemul pentru copii si m-au intrebat inainte de a fi ministru.
Ar trebui sa ma interesez si sa vad nu numai teoriile despre homeschooling, ci si functionarea lor exacta in Romania si cadrul legislativ in care functioneaza. Cu siguranta ca exista aspecte pozitive, dar exista si anumite riscuri pe care ti e asumi ca parinte.
Aspectele pozitive sunt evidente, pentru ca exista o anumita libertatea de a alege subiecte, educatorii pe care vrei sa ii ai, cu cine faci anumite activitati care sunt agreate de catre copilul tau.
(…) Riscul este ca, atata timp cat in Romania nu exista o legislatie foarte clara care sa iti dovedeasca o ruta de trecere de acces din homeschooling in sistemul public formal de scoala, care sunt conditiile de a accede in din homeschooling in gimnaziu, liceu si mai departe in universitate, poti sa fii in situatia ca odata ce ai terminat patru sau opt clase in sistemul de scolarizare acasa sa nu poti sa te intorci inapoi in sistemul public, adica sa ai dificultati pentru ca nu ai o diploma care este acreditata, nu ai un numar de credite, un numar de ore.”

Sursa: ziare.com

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

ARGUMENTE PRO:

 

Daniel Gheorghe, deputat in Parlamentul Romaniei:

„Adevarata sansa a educatiei romanesti o reprezinta invatamantul in regie proprie, educatia particulara cunoscuta in lume drept “homeschooling”. O spun cu parere de rau, dar in ultimii ani invatamantul public de la noi a devenit tot mai ideologizat si mecanicizat iar universitatile au eliminat de multa vreme calitatea in numele cantitatii. “Homeschooling”-ul (invatamantul la domiciliu, in traducere) creativ si axat pe dezvoltarea calitatilor si a valorilor poate aduce un suflu nou intr-o educatie care vireaza dinspre national-comunism spre marxism cultural. Educatia trebuie sa formeze caractere, nu sa faca doctori din toti caprarii! Sa va mai zic si ca azi am auzit la tv un rector de universitate care vorbea de Imperiul Austro-ungar pe vremea lui Napoleon?”

Sursa: Facebook

 

– Teodor Baconschi, fost ministru al Afacerilor Externe:

„Sa va spun si eu ce cred despre „homeschooling”, sau scoala acasa. Cred ca, gratie internetului, scoala traditionala (corp didactic, sali de clasa/cursuri, biblioteca, examene scrise sau orale sustinute in lacasul fizic al institutiei) se va transforma, poate intr-o generatie, poate in doua, in ceva complet diferit.
Daca vorbiti cu studentii de azi (chiar de la mari universitati occidentale), va vor spune ca nu ce aud la cursuri e cel mai interesant: mai palpitanta e societatea studenteasca, interactiunea informala dintre niste tineri selectati cu greu, care sunt foarte inteligenti si, cumva, deja (in)formati.
Afli din conferintele marilor spirite (puse pe YouTube) mai mult, sau la fel de mult ca de la cursul „clasic” din amfiteatru. Ai acces la intregi bibliografii digitalizate. Deci ceea ce conteaza cu adevarat se dematerializeaza, reducandu-se la o tehnologie de contact intelectual perpetuu, pulsatil, caleidoscopic. Procesul despre care vorbesc se va desfasura in paralel cu generalizarea treptata a tele-muncii.
Pe scurt, cazul romanesc de „scoala acasa” e nu doar un semn al crizei in care se afla sistemul national de educatie, ci si un simptom prevestitor, care trebuie evaluat intr-un context global.”

„Nu sustin ca parintii pot suplini un intreg corp profesoral. Ma refeream la un fenomen mai larg: schimbarea de model pedagogic. Universitatea apare prin secolele XII-XIII, dar tot ca o comunitate de intrebatori, asistata de magistri. Aristocratia europeana si-a scolit copiii in privat. Nu e deci obligatoriu ca modelul care a rezistat aproape un mileniu sa mai reziste unul. Mai ales sub impactul noilor tehnologii de difuzare a cunoasterii.”

Sursa: Facebook

Cele mai bune 7 sfaturi Montessori care sa te ghideze frumos in educatia copilului tau

Micul artist plin de imaginație. Metoda Montessori de a-l împrieteni pe copil cu arta

Bogdan Glavan, profesor universitar la Universitatea Romano-Americana:

„Sorin Ionita critica initiativa celor care si-au retras copilul de la scoala pentru a face homeschooling pe motiv ca acestia au tatuaje si coafuri ciudate.
Cred ca trebuie sa ma ingrijorez. Probabil Sorin Ionita mi-ar interzice si mie sa-mi educ copilul acasa. Umbla vorba ca Glavan s-a inhaitat cu libertarienii si, se stie, astia sunt periculosi: vor sa preia puterea politica si sa-i lase pe oameni liberi.”

Sursa: Facebook

 

– Ionut Tudorica, redactor-sef adjunct Economica.net:

„Homeschooling. Solutia omului impotriva inertiei statului. Am doi copii. Cred ca e cea mai buna solutie pentru educatia lor de oameni si de specialisti. Motivele sunt multe. Nu e decent, dar incep cu mine. O sa fac treptat tranzitia.
1. Desi am avut noroc sa am peste 50% dintre profesori buni, iar 10% dintre astia erau geniali, le recunosc si lor ca prea putin mi-a folosit din scoala versus timpul cheltuit pentru asta tocmai in perioada mea de formare ca om. In detrimentul formarii, as zice.
2. Multe dintre chestiile “exacte” pe care le-am invatat in scoala nu mai erau valabile la ora aia.
3. Nu era gratuit. Si, acum, ca parinte, vad ca nu mai e gratuit spre deloc. (Am avut profesori fasneti la romana si la logica)
4. Vocational e un cuvant editat de sistemul public pentru gulere albastre. Nu e asa deloc. Cu tot respectul pentru grupul denumit asa, functioneaza pe toate “grupurile” economiei. In arta nu mai zic. Asta e lasata in afara economiei tot de commies. La NYC e economie pura. (…)
5. In locul statului nu m-as teme ca nu-i mai manipulez cu manualul. I-as vrea mai instruiti, deci mai buni pentru traiul general al societatii. Taxabili, pe venituri mari. Daca ma intelegi, Doros.
6. E important pentru copii sa faca ceva care le place. Pentru ca vor si performanta in domeniu. Vine de la sine. Azi, fi-miu a plans mai bine de o ora ca a luat patru medalii, dar nu a luat o cupa (pentru locul I). Nu i-a cerut nimeni nimic de la concursul ala. Isi cere singur. Si are doar 7 ani si n-a fost impins in educatia din casa niciodata spre competitie.
7. (…) Astia care au fost pionieri in homeschooling sunt de pe alta planeta. Alta decat Romania. Aia care au avut nevoie, la un moment dat, de BAC, l-au luat din prima si de departe. Daca ma uit la performanta sistemului care cere examenul asta, de in jur de 50%, ma ia cu intrebari.
Las 7 deocamdata. Sper ca discutia se va prelungi. Pentru ca singurul argument impotriva de-l vad acum e marginalizarea. De catre sistem. In lupta lui pentru supravietuire. Dar homeschooling poate face orice profesor bun. E ca la meditatii. E platit decent. Nu de la buget, ci pe performanta si carisma. E o piata noua. Dati buzna, nu va mai impotriviti aiurea.”

Sursa: Facebook

 

 

Florin Rusu, jurnalist Profit.ro, publisher EnergyReport.ro:

„Virulenta cu care este atacat homeschoolingul pe Facebook arata ca, impotriva aparentelor, invatamantul public este eficient. Tehnocratii au avut dreptate: nu e nevoie de lanturi, indoctrinarea functioneaza!”

Sursa: Facebook

 

– Vali Petcu (Zoso), blogger zoso.ro:

„Mai multi oameni s-au exprimat pe tema interactiunilor sociale sau consistenta educatiei si asa mai departe. Toti au sarit cu opinii si prea putini au inteles ca da, e un pas in directia buna, pas care are nevoie de succes. Peste doi sau 6 ani, cand e capacitatea, copilul lor va avea nevoie sa treaca cu note mari, pentru a le arata idiotilor din sistem ca se poate si ca sistemul trebuie sa se schimbe definitiv.
Prea multi ne uitam cu admiratie la oamenii care au reusit fara diplome si prea putini avem curajul sa facem ceva in directia asta. Sper ca, la un moment dat, sa am curajul sa zic “ba, liceul e o prostie, n-ai nevoie de 3/4 din materiile de kkt care se predau acolo, ia si invata ce vrei tu si vezi de viata ta”. Decat SNSPA si alte manele, mai bine niste carti citite acasa. Decat manuale de 2 lei despre neamul nostru glorios, mai bine Djuvara si Davies. Decat Blandiana, mai bine Byron.
Pentru ca avem nevoie de mai mult decat “antreprenorul care la 20 de ani a infiintat prima lui companie, dar nu zicem ca a facut-o cu bani de la mami, care era avocata si care i-a ghidat cariera” sau “ala de a facut tumblr a stat acasa de la 17 ani si la 19 ani mami il ducea ea de mana sa il prezinte prietenilor ei venture capitalists”. Avem nevoie de povesti de succes reale.”

Sursa: zoso.ro

Sursa foto articol: Pixabay

[ad#co-3]

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close