La ce vârstă înțeleg copiii “NU” și când este momentul să te îngrijorezi

Recomandările recente în creșterea copiilor susțin ca părinții să le spună cât mai rar cuvântul “NU” și, în loc să repete și să atragă atenția asupra lucrurilor pe care cei mici le fac, mai bine să arate ceea ce este bine și ceea ce li se permite. Însă, până la alegerea metodei potrivite de parenting, prima întrebare pe care părinții de bebeluși o au este: când înțeleg cei mici atunci când le spui “NU”?.
Mulți părinți care au bebeluși în vârstă de 9 luni povestesc despre faptul că cei mici înțeleg, de cele mai multe ori, când li se spune “NU”, însă, de foarte multe ori, copiii îi ignoră. Astfel, pentru a înțelege mai bine când și cum percep copiii “NU”-ul și, în același timp, motivul pentru care mulți ignoră avertismentul părinților, este necesar să vedem la ce vârstă se înțelege cel mai bine interdicția.
10 alternative eficiente la pedepse
Cele mai bune 5 sfaturi pe care să le urmezi ca părinte
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Graficul Haizea – Llevant, realizat pe baza studiilor pe mii de copii, este de mare ajutor pentru a afla când încep copiii să facă, ori să spună anumite lucruri. În același timp, oferă un interval minim și maxim care ne indică momentul în care un copil trebuie să înceapă să facă anumite lucruri și când este deja târziu, iar copilul respectiv are o întârziere în parcurgerea etapelor de creștere.
Astfel, conform acestui grafic, un bebeluș începe să înțeleagă cuvântul “NU” de pe la vârsta de 8,3 luni. Interdicția poate fi legată de “Nu duce la guriță”, “Nu pune mâna”. 50% dintre copii încep să înțeleagă atunci când părinții le spun “NU” de la această vârstă.
Majoritatea bebelușilor (75%) înțeleg semnificația cuvântului “NU” la 10,4 luni. Iar 95% dintre copii știu deja ce înseamnă “NU” până la 14,8 luni. Până la 15 luni toți copiii ar trebui să înțeleagă interdicția.