Nu trebuie sa ne deconectam copilul, ci noi trebuie sa ne adaptam la tehnologie. Astfel, educatia copilului pe care i-o oferim in offline trebuie sa o ducem si in online. Tocmai de aceea, exista limitari pe care noi le punem copiilor sau ii urmarim.

Asa cum nu ii lasam nesupravegheati in parc, nu ar trebui sa ii lasam nesupravegheati nici in online. Astazi, nu trebuie sa ne mai sperie ca ei ajung in online si petrec multe ore acolo. Aceasta este realitatea.Tehnologie ajuta copiii sa invete lumea.

Daca privim lucrurile asa, nu vom fi speriati ca ei petrec timp conectati. Insa, noi trebuie sa stim cum sa ne adaptam educatia, astfel incat sa gestionam tehnologia in avantajul nostru, a recomandat Loredana Botezatu, mamica si Product Marketing Manager la Bitdefender, companie romaneasca producatoare de solutii de securitate cibernetica.

 

Prezenta la editia din 19 iulie a Social Media for Parents, Loredana Botezatu a venit cu experienta de la Bitdefender si cu cea de parinte si a vorbit parintilor din sala, despre cum putem aduce tehnologia de partea noastra.

Unul dintre subiectele principale a fost de controlul parental pe dispozitivele mobile, in contextul unui studii care arata ca minorii sunt expusi tot mai mult si la continut nepotrivit.

 

Odata cu inaintarea in varsta, copilul migreaza de pe calculator spre telefon, astfel ca, daca am anticipat expunerea copilului la laptop si am limitat paginile pe care le poate accesa, nu trebuie sa uitam de smartphone-uri.

Studiile la nivel global arata ca 1 din 3 vizitatori ai site-urilor pentru adulti este minor. Insa, mai sunt si site-uri aparent sigure, dar care mai are imagini cu continut explicit, a mai adaugat Loredana Botezatu.

Ce putem face pentru a mentine siguranta copiilor in online?

Iata care sunt recomandarile oferite de Loredana:

  • amplasati calculatorul familiei intr-un loc de unde sa aveti vizibilitate.
  • stabiliti reguli pentru utilizarea calculatorului si vorbiti deschis cu copiii.
  • invatati copiii sa nu raspunda la un comportament neadecvant sau la mesaje cu continut agresiv, ori obscen.
  • asigurati-va ca toti prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale

 

Chiar daca sunt aplicatii de Parental Control, prin care se limiteaza accesul copilului la site-uri cu continut nepotrivit, Loredana Botezatu recunoaste ca si ea, ca parinte, se simte provocata si recunoaste ca tehnologia nu poate inlocui parentingul. In schimb, poate fi un aliat pentru parinte si pentru copil. De asemenea, este inca o plasa prin care putem tine copilul in siguranta.

Insa, noi, ca parinti, trebuie sa fim noi informati si trebuie sa vedem ce poate sa ofere tehnologie.

 

loredana botezatu bitdefender siguranta copiilor online

Loredana Botezatu, Bitdefender, la Social Media for Parents, iulie, 2017

Ce poate face o aplicatie de Parental Control?

  • poate limita timpul pe care copilul il petrece pe un dispozitiv mobil
  • poate sa filtreze paginile pe un anumit continut
  • recomandarea este ca aceasta aplicatie sa fie setata impreuna cu copilul, pentru ca el sa inteleaga motivul pentru care le folosim: nu facem acest lucru sa il controlam, ci sa il ajutam.
  • pot fi o perceputa ca o invadare a intimitatii. Insa, pana la un punct. Pentru ca trebuie sa vedem noi ca parinti, ce invata, cum, la ce este expus etc.
  • o astfel de aplicatie are si rol de localizare

In ceea ce priveste varsta ideala de la care poate fi instalata o astfel de aplicatie de Parental Control, fiecare parinte va decide. Daca cel mic are acces la dispozitive cu acees la internet de la varsta de 3 ani, atunci va fi instalata chiar de atunci, fara sa subestimam varsta mica a copilului si faptul ca el nu intelege. Insa, cel mai bine este ca accesul la tehnologie sa se faca putin mai tarziu si accesul sa fie directionat spre jocuri sau aplicatii educative.

Citeste si alte articole de la Social Media For Parents 2017:

Urania Cremene despre cum sa cresti stima de sine a copilului tau

Bitdefender parental control


Primeste pe e-mail, o data pe saptamana, un articol exclusiv de parenting

Un mesaj de confirmare s-a trimis in Inbox. Daca esti pe Gmail, verifica si SPAM-ul