Prin ochii unui parinte stresat, grabit, obosit, poate autoritar, excesiv de performant si corect, un copil poate fi vazut ca fiind iresponsabil, neascultator, nepriceput, ca „stie, dar nu face”, incapatanat, neserios, poate chiar sfidator si manipulator. Acestea, si inca mai cate, sunt motive suficiente, considera unii parinti, pentru a-l certa pe copil.
Cercul vicios consta in faptul ca neascultarea copilului incepe sa devina cu adevarat deranjanta pentru parinti atunci cand acestia sunt intr-o stare de iritare, stres si tensiune. Iar intr-o asemenea stare, putine persoane mai reusesc sa-si tina in frau reactiile negative.
Unii parinti prefera sa se amageasca. Otrava din spatele reprosurilor
Copilul e stresat? Reteta din 7 puncte care il va readuce in echilibru
Totusi, dupa ce vei citi acest articol si toate cele 10 intrebari, data viitoare cand vei avea tendinta sa te enervezi si sa-ti certi copilul te vei gandi de 2 ori inainte sa o faci.
Iata lista de intrebari de bifat inainte de a certa un copil care nu te asculta:
1. Cerintele tale intra sau nu in contradictie cu specificul varstei copilului? De exemplu, un copil mic inca nu are capacitatea de a avea rabdare si de a astepta mult timp. De aceea, prescolarii, in ciuda faptului ca stiu deja normele si regulile, dau prioritate dorintelor de moment. Pentru ei este mai important „vreau” decat acel „trebuie” care vine din partea ta. Vointa se formeaza in jurul varstei de 9-11 ani.
2. In ce masura intelegi cauzele reale ale comportamentului copilului, nevoile sale, dorintele sale? Daca te pui „in papucii” copilului si reusesti sa privesti la situatie din punctul lui de vedere, asta nu inseamna ca problema s-a rezolvat automat. Insa reprezinta un important prim pas pentru a te intelege cu copilul, pentru a negocia cu el si a gasit un numitor comun.
40 de intrebari de pus sub perna. Cum sa intri in lumea copilului tau
16 moduri simple prin care sa-i arati copilului ca il iubesti
4. Nu cumva cerintele tale suprima cursul natural de dezvoltare a copilului? Fiecare parinte poate alege sa priveasca nevoia copilului de a se urca peste tot, de a atinge totul, de a gusta, de a cauta sa vada in interiorul obiectelor nu ca pe o pedeapsa pentru tine, ci ca pe un dar minunat care il va ajuta pe cel mic sa invete mii si milioane de lucruri importante.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol