Trei solutii pentru mame, cand bebe se trezeste noaptea. Tu din ce categorie faci parte?
Este 4 dimineata si abia daca ai reusit sa prinzi o ora de somn. Iata-l pe bebe. Are doua luni si jumatate si cere insistent sa manance. Te intrebi, probabil, cand si daca vei mai dormi 6-7 ore legate.
Iata ce alternative ai atunci cand bebe se trezeste noaptea:
SCENA 1. Dorm orice ar fi
Alaptarea la cerere necesita cel putin o masa pe noapte in primele luni. Tocmai de aceea, pentru multe mamici este mult mai usor sa doarma cu bebelusul. Si tu poti alege sa iei bebelusul in pat cu tine. Iar atunci cand se trezeste il alaptezi stand culcata. De fapt, nici nu trebuie sa te trezesti de tot. Nu mai trebuie sa aprinzi lumina, sa te mai deplasezi pana la patutul sau, sa-l ridici, sa-l alaptezi, iar apoi, dupa ce adoarme, sa-l asezi cat mai usor, fara sa se trezeasca. Atunci cand alegi varianta de a-l alapta din aceasta pozitie totul este mai usor pentru tine. Pentru sotul tau, insa, somnul pe marginea saltelei, inghesuit, privat de intimitatea ta, sigur nu este ceea ce anticipa.
Înfășatul în timpul somnului crește sau reduce riscul morții subite?
SCENA 2. Mama si tata fac echipa
Din fericire, taticul a invatat care este treaba cu biberonul si se descurca sa-i dea micutului sa manance in timpul noptii. Poate fi o buna repartizare a sarcinilor legate de ingrijirea copilului. Iar daca il schimba de scutec si il mai si adoarme, atunci poti prinde linistita 5-6 ore de somn pe noapte. Nu este chiar un rasfat, daca este sa tinem cont ca in timpul zilei mama se ocupa de tot: bebe si casa, iar seara este complet epuizata. Biberonul din timpul noptii este o solutie pentru mamele care au nevoie de o pauza de somn bine-meritata. Biberonul nu inseamna ca bebelusul sa fie hranit cu formula. Pentru ca mama ii poate lasa laptele ei.
Când și cum îl fac pe bebe să eructeze (râgâie)? | FOTO & VIDEO
5 mituri despre lapte. AFLĂ ce este adevărat și ce este fals
Cum sa pastreaza laptele matern in biberon? La temperatura camereu (24 – 26 de grade) poate sta intre 4 si 6 ore. Iar la frigider poate sta 3-4 zile (la o temperatura de 4 grade).
De cele mai multe ori, insa, aceasta varianta este putin probabila. Pentru ca taticul munceste, are nevoie de odihna pe timpul noptii. Astfel ca majoritatea mamicilor nu pot delega masa de peste noapte si ajung sa se trezeasca la fiecare miscare a bebelusului.
SCENA 3. “Nu mai pot!”
Fiecare noapte este la fel. Uneori, nici nu mai stii daca este zi sau noapte. Bebe nu a aflat ca noaptea se doarme, iar tu ai acelasi program la fiecare 2,5 – 3 ore. Bebe se trezeste, il schimbi, apoi ii dai sa manance. Dupa care bebe doarme. Regula este ca mama sa doarma odata cu bebe, insa, de multe ori, nu poti adormi la comanda, oricat de obosita ai fi. Iar daca mai pui o vizita la toaleta si una pana la bucatarie sa mai bei un pahar cu apa, nu-ti mai raman decat vreo doua ore de “odihna”. Poate ca “odihna” este un cuvant prea generos pentru primele luni cu bebe. Pentru ca, in acele doua ore pe care le ai la dispozitie te vei mai trezi de vreo cateva, la fiecare oftat, scancit sau geamat in somn al bebelusului.
Oboseala la mamici: Ce sa faci cand te simti coplesita de cresterea copilului si de serviciu?
In scurt timp vei trece cu succes de “antrenamentul cosmonautului”: si vei adormi in cateva secunde, fara sa mai tii cont daca este zi sau noapte, daca esti in dormitor sau pe canapea in sufragerie. De oboseala, imediat ce bebe va adormi, la fel vei face si tu. Si numai sa indrazneasca cineva sa faca zgomot…
[ad#co-3]Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!