Autodiversificare în vacanță la mare – 5 răspunsuri la cele mai frecvente întrebări


Acest articol este un Guest Post.

[ad#co-1]Acum o săptămâne ne întoceam de la mare. În drum spre casă, cu nisipul încă pe tălpi, sunetul valurilor în urechi și urme de sare pe piele, m-am dus cu gândul la prima noastră vacanță, tot la mare.

Alex avea 11 luni. Era începutul lunii septembrie. Alesesem un hotel în Venus și eram tare nerăbdătoare să îi văd reacția legată de apă, nisip și soare. Pe cât eram de entuziasmată la gândul că vom pleca pentru întâia oară în aventură cu bebelușul, pe atât de multe griji mi-am făcut, în special legate de alimentația lui.

Mi-am pus o grămadă de întrebări. Chiar nu voiam să iau toată bucătăria cu mine și nici să gătesc prea mult înainte de plecare. Căutam soluții practice, care să presupună cât mai puțin efort și să ne permita atât nouă, cât și copilului să ne relaxam.

Fie că ai mers pe metoda diversificării clasice sau pe calea autodiversificării (BLW sau baby led weaning), vei găsi în cele ce urmează răspunsul la câteva dintre întrebările pe care atât eu cât și alte mame și le pun în mod frecvent, înainte de a pleca în vacanță la mare.

 

1. Ce alimente ușor de preparat, transportat, depozitat și gestionat pot lua cu mine de acasă, pentru orice eventualitate?

Pentru că nu știu niciodată ce voi găsi la fața locului și la ce să mă aștept, îmi place să iau cu noi, pentru orice eventualitate, câteva gustări. Înainte cu o zi de plecare, prepar rapid ceva dulce (dar fără zahăr) și ceva “sărat” (dar fără sare). Acest obicei l-am păstrat și după vârsta de 1 an.

  • brioșe cu banane și afine făcute în casă. Sunt numai bune ca gustare atât pe timpul călătoriei, dar și la destinație (rezistă 3-4 zile la frigider)-
  • biscuiți cu brânză și semințe. Ideali de ronțăit între mese, în special dacă bebelișului îi ies dinții. (rezistă 5-7 zile la temperatura camerei, în recipient închis etanș)
  • Sărățele cu semințe și parmezan (peste vârsta de 1 an) Aceste sărățele își păstrează frăgezimea și aroma, pâna la o săptămână, dacă se păstrează intr-un recipient închis etanș la temperatura ambientului.
  • Biscuiti cu brânză și verdeață – pot fi transformați în mini-sandvișuri și serviți fie cu unt, cremă de brânză sau pate de somon

Alte gustări:

  • iaurt bio (excelent ca gustare de dupa-amiază sau alături de fructe, la micul dejun)
  • fructe proaspete de sezon și nu numai (cireșe, banane,piersici, prune, etc)
  • avocado (numai bun de molfăit la micul dejun)
  • brănză de vaci (făcută în casă sau din comerț, fără a avea sare adăugată)

Alimentele perisabile (iaurt, brânză, brioșe) le transport într-o geantă frigorifică și le depozitez în frigiderul din camera de hotel.

 

2. Unde vom putea mânca, pentru a avea siguranța unor preparate proaspete și de calitate? Noi am mâncat în tot felul de locuri.

La hotel aveam dimineața micul dejun inclus, tip bufet suedez. La prânz am optat pentru un local tip autoservire (aproape de plajă) iar seara ne răsfățam cu preparate a la carte. Peste tot am avut alternative de care să se poată bucura si bebelușul nostru.

În orice meniu se găsesc câteva garnituri din legume fierte, supe cremă sau carne la cuptor, pe care le poți comanda, având grijă să specifici sa nu se pună sare. În plus, mai toate restaurantele sunt echipate cu scaune pentru copii.

 

3. Ce as putea să îi ofer din meniul restaurantelor (fie ele a la carte, tip autoservire sau tip bufet suedez) la micul dejun, prânz și cină?

autodiversificare vacanta mareTeoria spune că, pentru un copil autodiversificat, cum este al nostru, ieșirile la restaurant sunt foarte plăcute. Acesta poate mânca, încă de la 6 luni, orice se servește la masă.

Există însă câteva condiții: alimentul respectiv trebuie gătit sănătos (fără prăjeli sau la grătar), să aibă formă și o textură ușor de gestionat de bebeluș, să fie fără adaos de sare, zahăr sau miere.

De asemenea ouăle trebuie bine gătite și se evită fructele de mare insuficient preparate termic și pestii care au conținut ridicat de mercur (rechin, pește-spadă,etc).

Mai mult decât atât, după 8-9 luni, chiar și cei diversificați clasic pot fi încurajați să se autoservească cu diverse alimente de tip finger food. Dacă totuși bebelușul tău preferă mâncarea pasată sau nu poate gestiona bucățile, te poți folosi de o furculiță pentru a mărunți legumele fierte.

Iată și alternative din meniul restaurantelor, de care s-a bucurat și cel mic:

gustari sanatoase autodiversificareLa micul dejun a mâncat:

    • ou fiert
    • legume proaspete (roșie, ardei, castravete, ceapă, etc)
    • brănză de vaci (fără sare adăugată)
    • fâșii de omletă (doar dacă poate fi pregătita special pentru bebe, fără sare, fără a fi prăjită în ulei)
    • fructe proaspete (pepene galben, pepene roșu, mango, piersici, caise, cireșe fără sâmburi, prune, banane, etc)

La prânz și cină, la restaurant, am comandat special pentru el: legume (broccoli, morcovi, păstăi de fasole, conopidă, cartof, etc) fierte sau coapte fără sare adăugată. mămăligă cu brânză (am luat de acasă) și smântănă,

  • paste fără sare (cu diverse sosuri: 1. smântână, ciuperci și mărar; 2. spanac, usturoi și smântână; 3. pui și broccoli, etc)
  • orez simplu sau cu legume
  • fâșii de carne (pui, vită, curcan, pește, porc, miel) fiartă sau coaptă în cuptor

Când vine vorba de gustări, cel mic s-a delecta cu fructe proaspete de sezon, iaurt, brioșe, biscuiți, etc.

Meniu după 1 an

Când am mers pentru a doua oara la mare, după vârsta de 1 an, ne-am mai relaxat puțin. De aceea am avut curajul să alegem o destinație în afara țării, și anume în Grecia, la începutul lunii iunie.

Aveam deja experiența primei vacanțe și lucrurile au devenit mult mai simple. Copilul nostru gestiona mâncarea din ce în ce mai bine, avea mai multă răbdare la masă, începea să folosească tacâmuri și să facă mult mai puțină mizerie în jur. Putea mânca aproape orice din meniul de la restaurant. La fel ca înainte de 1 an, trebuiau în continuare evitate preparatele ce conțin ou crud, fructe de mare insuficient gătite, pesti care au conținut ridicat de mercur (rechin, pește-spadă,etc) sare în exces, sau zahăr.

autodiversificare vacanta mareIată în ce constau mesele lui:

Mic dejun: paine cu unt si cascaval, omleta, ardei, castravete,măsline, ceapa, iaurt, avocado, fructe proaspete de sezon
Pranz și cină: pizza cu legume, pizza cu ciuperci și măsline, supa crema de roșii, supa crema de legume, borș de pește, paste bolognese, tagliatelle cu mozzarella, busuioc și roșii, risotto, tartine cu salată proaspătă de icre, lipie cu salată de vinete, tzatziki, etc
Gustări: brioșe fără zahăr, iaurt, fructe prospete de sezon (pepene galben, pepene roșu, cireșe, etc)

 

4. Ce lucruri îmi sunt necesare pentru o masă fără griji?

  • bavetele de unică folosință
  • sticlă de apă
  • șervețele umede
  • scaun portabil
  • tăviță portabilă
  • dezinfectant
  • pai
  • geantă frigorifică

5. Cum să am parte de mese relaxate în vacanță?

Nu merg cu bebe la masă când e obosit și evit orele de vârf. Fie că e vorba de un restaurant cu meniu a la carte sau cu bufet, prefer să merg la masă mai devreme, când nu e foarte aglomerat. Bebe este mai puțin stimulat și nu trebuie să aștept mult după mâncare. Dacă nu se suprapune peste orele de somn ale bebelușului, cel mai bine este să mergi la masa de prânz între 12:30-13:00 și la cină între 6:00-6:30;

Verific meniul din timp. Cele mai multe restaurante au meniul afișat online, în fața restaurantului sau îți pot da o variantă printată să o iei cu tine la plajă sau în cameră. În acest fel, când am câteva momente libere, pot alege niște variante potrivite pentru cel mic și pot face comanda cum ajung la fața locului. E mult mai greu să mă concentrez pe moment și la meniu și la copil. În plus, de obicei, cer chelnerului să aducă mâncarea destinată bebelușului imediat ce este gata, chiar dacă noi adulții mai avem de așteptat;

Curăț scaunul și tava cu șervețele umede înainte de a-l pune pe bebe la masă. Cum nu dispun de tavă sau scaun portabil, prefer să sterg suprafețele pe care va mânca copilul. Nu de puține ori am găsit scaunul murdar cu resturi de mâncare;

Mă asigur întotdeauna că rămâne pardoseala și masa curată după ce termină bebe de mâncat. Nu vrei să stii cum arăta masa și pardoseala după ce termina cel mic de mâncat. Consumam jumătate de pache de servețele umede și o rolă de șervețele uscate ca să aducem totul la starea inițială. De cele mai multe ori, venea cineva din partea personalului să ne ajute și ne asigura că e în regulă, se vor ocupa ei în continuare. Cu toate acestea, cred că ține de bunul simț să culeg măcar bucățile mari de alimente căzute pe jos;

Nu mă stresez cu faptul că nu mănâncă un meniu echilibrat. E ok dacă într-o zi nu mănâncă destule legume și preferă doar fructele și iaurtul iar în alta, înfulecă prea multe paste. E o excepție. Odata ce vom reveni acasă,toutul va reintra în normal.

[ad#co-2]Evident, în final, am realizat că m-am stresat degeaba. Bebelușul nostru a devorat cu succes aproape orice i-am oferit și era baby friendly. De la fructe și legume proaspete sau fierte la abur, pâna la iaurt, paste sau mămăligă. Se pare că celor mici le priește schimbarea de aer și peisaj. Majoritatea dorm, mănâncă și se simt excelent.

IMPORTANT: Nu începe autodiversificarea sau diversificarea în vacanță! Chiar dacă bebelușul tău împlinește 6 luni exact în perioada respectivă și are toate semnele că ar fi pregătit (sta în fund nesusținut, prezintă interes oentru mâncare), asteaptă până vă întoarceți înapoi acasă, într-un mediu familar, unde atât bebelușul cât și familia se simte confortabil.


 

alina mamamag blwSalut, sunt Alina, o persoană preocupată de bucătărie în general și de mâncarea sănătoasă în special. O prefer cât mai puțin procesată, preparată simplu, cu ingrediente naturale. Mi-am dat seama cât de important e ca bebelușul să aibă un rol activ în tot procesul și am aplicat principiile autodiversificării sau BLW (Baby Led Weaning). A fost una dintre cele mai bune decizii luate în privința lui, pentru că ne-a făcut viața mai ușoară și mai frumoasă. Copilul a luat parte, încă de la început la mesele familiei, iar meniul era în așa fel gândit, încât tot ce mâncam noi, putea servi și el. De aici a pornit și ideea blog-ului meu, care vine în sprijinul mamelor cu rețete gata adaptate unei familii ce dorește să aplice principiile autodiversificării (BLW).

Site: www.mamamag.ro

Pagina de Facebook: www.facebook.com/mamamagro


 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Guest Post

Acest articol este un Guest Post. Daca vrei sa iti publicam articolul, ne poti scrie pe adresa de e-mail [email protected]. Sau ne poti contacta mai rapid la numerele de telefon: 074104885 (Ana Zidarescu) sau 0742305684 (Ana Batca).

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close