Aproape jumătate dintre copii, expuși anxietății și panicii din cauza știrilor false despre pandemie
Aproape jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii, în contextul pandemiei COVID-19.
Doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%). Principalele surse de informare ale copiilor sunt: internetul (49% situri, 24% reţele sociale); televizorul (57%); 31% apelează la discuţiile cu părinţii, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Salvați Copiii.
Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.
“În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani şi influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut”, spune Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.
Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în intervalul 10-16 aprilie 2020.
“Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar, poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.
“Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns să deschizi Facebook şi să citeşti ce distribuie prietenii tăi mai puţin informaţi pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greşeli ce pot fi grave în această perioadă sensibilă. Astfel, orice informaţie falsă generează ori panică ori o agravare a situaţiei actuale”, spune Maria, o adolescentă de 15 ani din judeţul Neamţ.
Pentru a preveni dezinformarea, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează iniţiativa “Ştirile false pe înţelesul tuturor”, prin care urmăreşte oferirea de informaţii corecte şi resurse adresate copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.
Pagina dedicată oferă atât informaţii grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false, cât şi detalii despre dialogurile cu specialiştii în psihologie, jurnalism şi educaţie, ce vor fi organizate online şi vor fi disponibile gratuit publicului larg. În cadrul webinariilor care îi vor avea invitaţi pe Iulia Ionescu (jurnalist), Ileana Rotaru (cadru didactic universitar) şi Ariel Constantinof (blogger), copiii, cadrele didactice şi părinţii vor avea posibilitatea de a asculta sfaturile experţilor şi de a le adresa întrebări.
De asemenea, prin linia ctrl_AJUTOR, Organizaţia Salvaţi Copiii oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online. Apelând telefonic la numărul 0740.992.176 de luni până vineri, între orele 9:00 – 13:00 sau trimiţând un mesaj la [email protected], copiii şi părinţii pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală cu specialiştii Salvaţi Copiii pe teme ce ţin de folosirea în siguranţă a Internetului.
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!