Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile
[ad#co-2] Adolescentii care folosesc în exces smartphone-uri, tablete si calculatoarele au tendita de a fi mai nervosi in timpul conversatiilor directe.
Ce inseamna pentru adolescent sa se transforme intr-un adult anxios? Sa ne imaginam adultul care are un job. Iar peste o saptamana are o intalnire sau o sedinta. El isi va controla cu greu emotia, nervozitatea si se va consuma chiar daca evenimentul – lipsit de importanta pentru altii – are loc abia peste cateva zile. Adultul anxios se teme mereu sa nu se intalneasca cu persoane cunoscute pe strada. Pentru adultul anxios, orice activitate presupune stres si se realizeaza cu dificultate.
Astfel, daca putem preveni ca adolescentii sa nu se transforme in adulti anxiosi, de ce sa nu o facem?
De cele mai multe ori, primele simptome legate de anxietate incep in perioada adolescentei. Tot mai des se aduce in discutie influenta pe care o aduce tehnologia in incurajarea comportamentului anxios la adolescenti: smartphone-uri, tablete, laptop-uri – acestea sunt prezente in aproape toate clasele de liceu.
De pe o parte, si profesorii sunt cei care “exploateaza” folosirea acestor mijloace, in realizarea temelor, in metodele noi de educatie. Si este foarte bine ca sunt folosite. Insa, cu moderatie. Pentru ca, reversul este cresterea anxietatii.
Un adolescent care are probleme in a-si face prieteni, va folosi smartphone-ul pentru a-si umple pauzele, pentru a-si gasi o ocupatie. Aceasta solutie de moment nu va face decat sa descurajeze orice efort din parte sa de a sa integra intr-un grup.
Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres
Si nici nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca daca stau lipiti de telefon, abilitatile lor de comunicare si socializare se reduc de la o zi la alta. In Statele Unite, peste 15 milioane de persoane sufera de tulburare de anxietate sociala (conform Asociatiei Americane de Anxietate si Depresie). Iar primele simptome incep in jurul varstei de 13 ani.
Primul telefon mobil la copii si adolescenti. Cand este cel mai bun moment? Argumente PRO si CONTRA
TOP 10 carti pentru adolescenti, recomandate de Boris Akunin
Anxietatea sociala ii face pe acesti adolescenti sa se teama mult si de opinia celor din jur. Si, de foarte multe ori, anxietatea sociala conduce la depresie. Adolescentii care sufera de anxietate sociala sunt afectati pe toate planurile: scad notele la scoala, le scade stima de sine, este afectata comunicarea cu toti cei din jur. Sansele unui viitor de succes sunt compromise.
Pentru majoritatea adolescentilor, social media ramane un perete in spatele caruia se ascund si inlocuiesc contactul direct cu activitatea virtuala din social media. Tocmai de aceea, multi tineri nici nu te poti privi in ochi direct atunci cand vorbesc cu tine. Sunt mereu agitati si nerabdatori sa puna capat conversatiei.
O veste buna despre anxietatea la adolescenti?
Psihologul Thomas Rodebaugh, profesor la Washington University din St. Louis, sustine ca aproape toti avem o anxietate sociala. Pana la urma, cu totii ne-am simtit, la un moment dat, ori am avut o perioada in adolescenta, in care ne-am confruntat cu anxietatea sociala.
Anxietatea sociala difera de la o persoana la alta, astfel ca si relatia dintre tehnologie si anxietatea sociala variaza de la caz la caz. Un studiu din 2012 vorbeste despre impactul pozitiv pe care il are tehnologia si social media asupra celor care sufera de anxietate sociala. Pentru ca nu pot face fata cu brio unei conversatii directe, fata in fata, acest studiu a aratat ca multe persoane timide s-au putut exprima mult mai liber si mai deschis pe Facebook. Pentru ca, in momentul in care au simtit ca merge bine ceea ce se intampla in mediul online, ca sunt acceptati, ca sunt incurajati, au putut continua discutiile directe mult mai relaxati.
Concluzia este ca social media le-a oferit prilejul de a primi acceptare si sustinere, ceea ce le-a influentat pozitiv celelalte aspecte si a imbunatatit abilitatile de relationare directe. Anxietatea a fost redusa cu ajutorul social media. Insa, de regula, aceasta este mai mult exceptia.
Recomandare utila pentru parinti: “Retete impotriva ingrijorarii. O abordare prin joc a anxietatii si fricii copiilor“, de Lawrence J. Cohen.
Lawrence J. Cohen vorbeste, in cartea sa, despre cauzele si simptomele anxietatii copiilor. Cunoscutul autor explica modul in care copiii isi pot depasi chiar si cele mai ingrozitoare frici, in cadrul unei relatii in care iubirea si grija parintilor se imbina cu empatia, relaxarea si jocul. Aceasta carte ii va ajuta pe parinti sa evite anxietatea la adolescenti, intrucat ofera instrumente cu raspuns foarte bun de la copii mai mici de varsta adolescentei.
Pe langa crearea si intretinerea conexiunii, tehnica asezarii pe podea si cea a umplerii paharului gol, deja cunoscute, dr. Cohen ne ofera aici alte tehnici si jocuri pe care le veti gasi foarte folositoare: Numaratoarea inversa, Maini-impinse, Sfoara sau Misiunea secreta sunt doar cateva dintre ele.
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!