Ana Batca

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Batca, jumatatea Centrului de Parenting. Sunt coach, NLP Practitioner si trainer autorizat de Ministerul Muncii si mama unui baietel nascut in 2013. Absolventa a Facultatii de Jurnalism, am adus aici cei 12 ani de experienta in presa nationala, specializare in domeniul Economic-Financiar, experta in finante personale. Iata articolul meu de astazi:

Pe masura ce copilul sau se apropie de varsta de 6 luni, fiecare mama isi pune multe intrebari legate de inceperea diversificarii, adica de introducerea solidelor in alimentatia bebelusului. Cele mai arzatoare intrebari sunt:

„La ce varsta pot sa-i diversific mancarea?”
„Cu ce alimente sa incep diversificarea?”
„Cum i le ofer copilului: preparate termic sau crude, pasate sau bucati?”
„In ce cantitate?”
„Cum stiu ca bebelusul este pregatit pentru aceasta etapa de diversificare a alimentatiei?”

O mama are acum foarte multe surse de documentare, in librarii si pe internet, de unde poate afla foarte multe lucruri. Din pacate, insa, o parte dintre informatii sunt contradictorii, astfel incat este posibil ca, orice ar decide privind diversificarea celui mic, mama sa aiba temeri si neincredere acest nou proces.

Procesul diversificarii este cu atat mai important cu cat fiecare dintre alimentele solide oferite copilului de 6-12 luni va influenta preferintele acestuia in materie de gust, culoare si textura.

De altfel, cu cat alimentele solide din etapa diversificarii sunt mai sanatoase, diferite, imbogatite cu mirodenii si plante aromatice, cu atat mai mare este probabilitatea ca cel mic sa se alimenteze sanatos.

Autodiversificarea: 7 alimente pe care bebelușul le poate mânca singur

Cum ne hranim copiii? 10 sfaturi de la nutritionistul Mihaela Bilic, autoarea cartii „ABC de Nutritie”

In aceste conditii, schema de diversificare cu care mama decide sa inceapa diversificarea este o cheie spre succes.

De-a lungul anilor, recomandarile privind nutritia copilului s-au tot schimbat, in special din cauza problemelor de sanatate tot mai frecvente in randul populatiei, dar mai ales in randul copiilor.

Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist, le recomanda parintilor cateva scheme de diversificare, intr-un comunicat al Asociatiei Pro Consumatori.

Totusi, inainte de a lua o decizie, specialistul iti recomanda sa discuti cu medicul pediatru al copilului si cu un specialist in nutritie despre schema cu care doresti sa incepi diversificarea, sa pui multe intrebari si sa analizezi atent informatiile primite.

Schema nr. 1: Schema de diversificare cu supa de legume

Supa de legume presupune fierberea intr-o anumita cantitate de apa a 2-3 legume odata. Se recomanda ca legumele sa fie introduse pe rand, in caz contrar, daca cel mic are o reactie alergica, nu vei sti la ce a reactionat negativ.

„Valoarea nutritiva a acestei supe este foarte scazuta. De aceea, adresez mereu parintilor intrebarea: de ce nu i-ati da copilului dumneavoastra lapte matern – alimentul perfect creat pentru nevoile lui si i-ati da aceasta supa?”, spune nutritionistul Eugenia Dobrescu.

Autodiversificarea. Ai încredere să-l lași pe bebeluș să mănânce singur?

Nutritionistul Lygia Alexandrescu, despre pericolul din fructe si lista celor mai contaminate cu pesticide

Schema nr. 2: Schema de diversificare cu suc de fructe

In opinia specialistului, sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care sa fie inceputa diversificarea. Asta din cauza concentratiei mari de zaharuri si a lipsei fibrelor continute de pulpa fructului in sine, care ajuta procesul de digestie.

In plus, exista riscul ca gustul pregnant de dulce sa creeze in timp o preferinta a copilului pentru alimentele pline de zaharuri, iar acest lucru poate avea influenta negativ sanatatea lui.

Schema nr. 3: Schema de diversificare cu cereale

Avand in vedere ca rata obezitatii a crescut foarte mult in ultimii ani, noile recomandari in materie de nutritie nu mai sustin inceperea diversificarii cu cereale decat in cazuri speciale, ale copiilor care au luat foarte putin in greutate sau ale celor care sufera de anumite afectiuni gastrointestinale.

Schema nr. 4: Schema de diversificare cu piure de fructe

Inceperea diversificarii cu fructe este o optiune buna, sustine nutritionistul Eugenia Dobrescu. Potrivit acesteia, „gustul fructelor cu care se poate incepe diversificarea este dulce. Avand in vedere ca si laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor accepta usor fructele”. Insa, avertizeaza ea, problema in acest caz ar fi preferinta copilului fata de gustul dulce si cresterea riscului de a refuza legumele, care nu sunt atat de dulci.

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII despre bebelușul în prima lună: igienă, semne pe corp, greutate, cât mănâncă, cât doarme, de ce plânge

Inghetata la copii. Trebuie sa stii aceste sfaturi oferite de Dr. Anamaria Iulian, cunoscut nutritionist pentru copii

Schema nr. 5: Schema de diversificare cu piure de legume

„Tinand cont de aspectele celorlalte variante de incepere a diversificarii, am considerat ca schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivita alegere”, afirma specialistul citat. In primul rand, legumele sunt introduse pe rand, pornind cu morcovul sau radacina de patrunjel. Astfel, poate fi depistat imediat alimentul care poate declansa eventuale reactii alergice. In acelasi timp, nu supunem stomacul bebelusului la un efort suplimentar si trecem si peste cea mai provocatoare masa, care nu este atat de dulce precum laptele matern.

Astfel, pentru un copil nascut la termen, sanatos, poti incepe diversificarea atunci cand micutul transmite semnale ca este pregatit pentru aceasta etapa cu piureul de legume, recomanda nutritionistul Eugenia Dobrescu. Conform acesteia, ulterior, se introduce treptat si masa de fructe ca mic dejun, iar cerealele ca masa de seara.

Atentie, inceperea diversificarii nu inseamna in niciun caz inceperea intarcarii. „Aceste 3 mese de solide vor reprezenta, in intervalul 6-12 luni, maximum 20% din totalitatea meselor copilului, baza ramanand laptele matern”, spune specialistul in nutritie.

Citeste, pe pagina urmatoare, 7 idei de baza care te vor ajuta sa concepi meniul zilnic al copilului pana la varsta de 2 ani.