„Am renuntat la ASE, dau la Psihologie”. Cum ajutam un adolescent sa-si aleaga singur cariera
O prietena, studenta in anul 2 la ASE, a hotarat, brusc, sa abandoneze facultatea si sa dea, in toamna, la Psihologie. Deoarece la ASE intrase la locurile finantate de la buget, Psihologia va trebui sa o faca la cu taxa, indiferent de nota pe care o va lua la admitere. De ce a luat aceasta decizie? Mi-a spus ca nu mai suporta sa mearga la o facultate care nu-i place si care o „termina nervos”.
De ce a intrat la ASE? Pentru că parintii i-au impus asta si nu i-au lasat nicio alta optiune, ei fiind cei care o sustin financiar sa poata urma studiile la Bucuresti. Insa acum, dupa un an si jumatate de facultate, a realizat ca ceea ce face nu o va ajuta in viata si ca simte nevoia sa se dedice pasiunii ei din liceu, psihologia.
Stim ca deciziile privind cariera si viitorul profesional pot fi coplesitoare si pentru un adult, nemaivorbind despre copii si adolescenti. Si, totusi, alegerea carierei este un aspect prea important al vietii, astfel incat neglijarea sau amanarea luarii deciziilor nu sunt niste solutii de ajutor. Dimpotriva, cu cat discutiile despre viitorul profesional sunt amanate pentru mai tarziu, cu atat mai grea poate fi decizia si cu atat mai putin timp va ramane pentru o pregatire adecvata.
Teme pe acasa in exces? Un studiu arata care este durata maxima pentru temele pe acasa
Cum să ai o relație reușită cu băiatul tău adolescent
Cu siguranta cunosti persoane, sau poate chiar este cazul familiei tale, unde parintii iau decizia la ce liceu va merge copilul, ce profil va urma si ce facultate va face. Acesta este si cazul prietenei despre care am povestit mai sus. Sunt convinsa ca ei ii doresc tot binele copilului lor si au crezut ca, urmand studii economice, fiica lor va avea sanse mai mari sa-si construiasca o cariera stralucita.
Insa, cu toate bunele lor intentii, acesti parinti au uitat un lucru extrem de important. Au uitat sa tina cont de pasiunile, dorintele si caracterul copilului lor. Toate acestea si-au luat acum revansa si au spus „STOP”. Intr-un fel, e bine ca a luat aceasta decizie acum, si nu dupa inca cinci-zece ani de munca obositoare, stresanta si suparatoare intr-un domeniu neplacut.
TOP 10 cărți pentru adolescenți, recomandate de Boris Akunin
Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile
Pornind de la acest caz concret, putem contura 6 idei care sa-i ajute pe parinti sa-si ghideze copiii in alegerea carierei:
- Incurajeaza-ti copilul adolescent sa desfasoare activitatile profesionale care ii plac.
- Arata-i aprecieri pentru calitatile pe care le are in mod natural.
- Ofera-i suficient timp si spatiu pentru a lua propriile sale decizii, fara a incerca sa le influentezi.
- Discuta cu adolescentul despre cariera profesionala pe care o ia in calcul si pe care si-ar dori-o si nu te speria daca, intr-o zi, va dori sa fie contabil, iar a doua zi va vrea sa fie pompier. La aceasta varsta, tinerii se gandesc la multe lucruri si se imagineaza in diferite roluri. Ii poti incuraja sa exploreze aceste optiuni mai in adanc: ajuta-i sa afle mai multe despre aceste posibile alegeri. Afla de ce ii atrag aceste joburi si le poti arata si alte domenii de activitate care ofera satisfactii similare.
- Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la ce studii va trebui sa urmeze pentru a se realiza in domeniul dorit. Va trebui sa dea anumite examene la finalul liceului pentru a putea alege o anumita specializare? Ce facultate va trebui sa urmeze? Va avea nevoie si de studii postuniversitare? Ce institutii ofera studiile potrivite?
- Afla unde anume poti merge impreuna cu copilul pentru a afla mai multe informatii si a explora mai multe optiuni legate de viitoarea sa cariera, fie ca este vorba de targuri de joburi, de consiliere vocationala sau de persoane care lucreaza deja in domeniile de interes.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!