Oamenii vorbesc despre minciuna in termeni concreti si simpli incadrand minciuna in categoria lucrurilor usor de detectat si deloc complexe, informatie care este, de fapt, eronata.

Nancy Darling, profesoara de psihologie la Oberlin College din SUA, scrie pe blogul site-ului www.psychologytoday.com a descoperit, in urma unor studii facute alaturi de colegii ei, trei tipuri principale de minciuna:

1. Minciuna prin evitare

2. Minciuna prin omisiune

3. Minciuna prin oferirea intentionata a unor informatii eronate

Te simti epuizata de copii? Studiile arata ca vei trai mai mult decat persoanele fara copii

Esti sigura ca adolescentul tau nu minte? Cum poti sa afli

Studiul a fost facut prin focus grupuri compuse din copii aflati in scoala generala, subiectul fiind modalitatea prin care ei aleg sa transmita informatiile. Copiii au fost intrebati ce modalitati gasesc pentru a tine ascunse anumite informatii care nu vor sa ajunga la parintii lor. Un lucru foarte important ce a fost clarificat a fost delimitarea minciunii de alte situatii care por fi confundate cu minciuna. Sa oferi informatii eronate despre care tu stii ca sunt corecte nu se califica drept minciuna. Si nici sa nu oferi anumite informatii unei persoane despre care nu stiai ca vrea sa le stie.

Ceea ce face ca minciuna sa fie minciuna este intentia. Cand incerci sa influentezi ceea ce stiu altii despre un anumit subiect oferind informatii despre care stii ca sunt false, atunci minti.

Aproape toti tinerii implicati in proces au recunoscut ca practica minciuna. Numarul aproximativ de tineri implicati in studiu este de 10.000, cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani, din diferite tari si 95% dintre ei au recunoscut acest lucru.

Iata ce presupune fiecare tip de minciuna:

1. Minciuna prin evitare

Aceasta strategie implica evitarea subiectelor unde stii sigur ca urmeaza sa minti, asa ca eviti cu orice pret atingerea subiectelor respective. Minciuna prin evitare este si atunci cand esti intrebat in mod direct despre ceva anume si raspunsul tau are ca scop mutarea subiectului conversatiei cat mai departe de subiectul principal.

Momentele  in care apare acest tip de minciuna sunt, in principal, cele legate de scoala si in care copilul vrea sa ascunda o nota mica sau vreo observatie pe care profesorul i-a facut-o.

2. Minciuna prin omisiune

Aceasta este acea metoda de a minti prin oferirea informatiilor corecte, dar eliminand acele puncte cheie pe care parintii ar dori sa le stie, dar pe care copilul doreste sa le ascunda. Un exemplu concret ar fi cand copilul iti spune ca merge sa joace carti cu „Maria, Silviu si alti prieteni”, iar acei alti prieteni sunt exact acei copii despre care tu, ca parinte, ai spus ca nu ii consideri potriviti pentru anturajul lui. Acesta este un exemplu clasic de minciuna prin omisiune.

6 lucruri pe care sa le faci cand adolescentul isi da ochii peste cap

Cele mai comune 5 motive de depresie la studenti. Sfaturi de la psihiatru

3. Minciuna prin oferirea intentionata a unor informatii eronate

Acest tip de minciuna este acela asupra caruia toata lumea pica de acord ca este minciuna. Oferirea intentionata a unor informatii false este cel mai clasic si mai reprezentativ tip de minciuna. Un exemplu concret poate fi: „Mi-am terminat temele”, in conditiile in care temele sunt neatinse de copil.

Motivul principal pentru care copiii aleg sa minta, indiferent prin ce metoda, este frica de reactia pe care ei cred ca o vor avea parintii la aflarea informatiilor nedorite. Cea mai buna metoda de a combate acest lucru este sa ai reactii cat mai calme, sa il asculti pe copil, sa ii validezi sentimentele si sa gasesti impreuna cu el o rezolvare a situatiilor neplacute astfel incat sa simta ca are in tine un ajutor, nu o problema in plus.

 

Sursa foto: www.unsplash.com

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit