Ana Batca
Ultimele postari ale lui Ana Batca (vezi toate)
- Carmen Iohannis, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, jurnalisti si experti, in dezbaterea homeschooling. Argumente pro si contra - 19/09/2016
- O vedeta cunoscuta din Romania si-a retras copilul de la scoala. Fetita va face homeschooling - 16/09/2016
- Cand ai copii si nu te mai intelegi cu partenerul. Sfaturi de la psihologul Gaspar Gyorgy - 14/09/2016
Desenul copilului este un instrument care iti arata foarte clar cat de bine si confortabil se simte el in mediul de acasa.
Un cuvant pe care multi parinti il spun de zeci de ori pe zi copiilor ii programeaza pentru esec
Orbi la nevoile copilului: „Nu-i place nimic si nu vrea sa faca nimic!”
Iata ce trebuie sa faci. Gaseste un moment in care nici tu si nici el nu va grabiti si nu aveti de rezolvat lucruri urgente si propune-i sa deseneze familia voastra. Insa, pentru ca exercitiul sa aiba efect, este esential ca, in acest moment, sa nu-i faci absolut nicio sugestie. Doar comunica-i ce are de facut si apoi lasa-l sa deseneze exact ceea ce vede si ceea ce simte in sinea lui.
Iata cheia care te va ajuta sa interpretezi corect desenul copilului:
1. Daca cel mic e reprezentat in centrul desenului, intre mama si tata, sau in prim-plan, inseamna ca se simte confortabil in familie, se simte dorit si apreciat.
2. Atunci cand copilul se reprezinta la distanta de toti membrii familiei, este un simptom ca el nu se simte bine in casa, ca nu se simte dorit.
3. Absenta autorului desenului vorbeste despre faptul ca are dificultati de relationare cu persoanele apropiate.
4. Cu cat o persoana are o autoritate mai mare in fata micutului, cu atat reprezentarea acestei persoane va fi mai mare.
Copilul ca o oglinda. Legatura dintre neincrederea in sine a parintelui si nefericirea copilului
Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti
5. Observa daca in desen mai apare vreun nou membru al familiei. In acest caz, cel mai probabil, copilul nu se bucura de suficienta atentie si vrea ca cineva sa aiba nevoie de el.
6. Pot fi si cazuri cand din desen lipseste un anumit membru al familiei. Asta denota faptul ca cel mic nu are nicio comunicare emotionala cu acea persoana.
7. Copilul se reprezinta pe el insusi foarte mic, amplasat intr-un colt al foii de hartie? Inseamna ca are o stima de sine scazuta.
8. Distanta dintre membrii familiei reprezentati in desen se traduce prin apropierea emotionala dintre ei.
9. Culorile pe care le foloseste indica paleta de sentimente a copilului. El va folosi culorile preferate pentru a se desena pe sine insusi sau pe oamenii care ii sunt cei mai apropiati. De asemenea, va utiliza culorile pe care nu le prefera pentru reprezentarea membrilor familiei de care nu se simte apropiat.
10. Cel mai destept membru al familiei, din punctul de vedere al copilului, va avea capul cel mai mare.
Copilul are visuri marete? Ce sa faci ca sa nu-i tai aripile, ci sa-l ajuti sa zboara
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
1. Personajele cu ochi foarte mari sunt, pentru copil, persoanele care au nevoie de ajutor.
11. Daca un membru al familiei e reprezentat cu urechi mari, inseamna ca cel mic il percepe drept o persoana care ii asculta pe cei din jur. Cand o persoana e desenata fara urechi, copilul crede despre ea ca nu asculta pe nimeni si ca ignora tot ce i se spune.
12. Oamenii desenati cu o gura mare sunt perceputi de catre copil drept un potential pericol. In schimb, daca gura lipseste din desen sau apare doar sub forma unei liniute, copilul crede ca acea persoana isi ascunde sentimentele sau nu poate sa si le exprime in cuvinte.
13. Cu cat mai multe degete sunt la maini, cu atat este mai puternica persoana, din perspectiva copilului.
14. Niste maini lungi ofera indicatii despre cat de comunicativa este persoana reprezentata. Iar mainile scurte sunt un indiciu al indeciziei.
15. Prezenta soarelui in desen simbolizeaza caldura si confortul pe care le simte copilul.