Fiecare copil are un stil propriu de invatare si are anumite simturi mai dezvoltate decat altele, fapt care il ajuta sa fie mai eficient in anumite conditii si mai putin in altele. Este important sa descoperi aceste lucruri despre copilul tau pentru a-l ajuta sa fie mai eficient in ceea ce face si pentru a-i fi mai usor sa acumuleze informatiile noi pe care le primeste constant la scoala, dar si in viata de zi cu zi.

Exista mai multe sisteme de reprezentare umane si anume, auditiv, vizual si kinestezic. Acestea sunt cele principale si se bazeaza fiecare pe cate un simt care ii ajuta sa retina mai usor si pe termen lung anumite informatii.

Iata cum recunosti ce stil de invatare are copilul tau:

1. Copiii auditivi prefera sa asculte explicatiile pe care le primesc in detrimentul cititului de unii singuri si uneori le place sa verbalizeze tot ceea ce este necesar sa retina. Daca ai un copil caruia ii place muzica pe fundal atunci cand invata, atunci mai mult ca sigur este o persoana auditiva si muzica il ajuta sa se concentreze.

Pentru acestia este foarte important sunetul de fundal. Daca nu este muzica pe care o aleg singuri, s-ar putea sa aiba nevoie de liniste deplina pentru a se putea concentra.

2. Copiii kinestezici sunt cei care invata facand si atingand. Daca observi ca celui mic ii este greu sa stea linistit atunci cand trebuie sa invete si ca simte nevoia sa scrie sau sa faca lucrurile cu mainile, atunci este posibil sa ai un copil kinestezic si acesta invata prin practica, nu prin teorie.

3. Copiii vizuali sunt cei care au nevoie sa citeasca, sa vada grafice, poze si demonstratii pentru a putea intelege cu adevarat o informatie. Daca observi ca nu functioneaza explicatiile verbale si ca simte nevoia sa vada cu ochii lui, atunci fii sigura ca ai un copil vizual.

Ce este important de inteles este ca fiecare om dispune de toate sistemele de reprezentare, insa exista o preferinta speciala pentru unul dintre ele, preferinta datorata faptului ca simtul respectiv este mai dezvoltat si asigura o eficienta crescuta comparativ cu celelalte simturi.

Poti folosi acest lucru in avantajul copilului tau din multe puncte de vedere. In ceea ce priveste scoala, poti sa ii asiguri conditiile de care are nevoie pentru a putea invata la capacitatea maxima. Atunci cand te implici si tu in procesele de invatare si in facerea temelor pentru acasa poti sa ii desenezi daca este vizual, pentru a intelege mai bine, sau s ail rogi sa repete anumite informatii pe care i le-ai spus tu in cazul in care este auditiv si tot asa.

Este la fel de important si pentru invatatoare sau educatoare sa stie care este sistemul de prezentare al copilului tau, deoarece rolul acestora este sa se asigure ca informatia care le este transmisa copiilor capata diverse forme astfel incat sa ajunga la fiecare dintre ei.

Daca observi ca cel mic are, spre exemplu, stilul kinestezic si nu poate sa isi pastreze rabdarea in clasa ascultand ceea ce spune invataoarea sau invatatorul, atunci poti face exercitii cu el acasa de antrenament al simtului auditiv si al rabdarii. Acest lucru il poate ajuta pe copil sa faca fata mai usor in conditiile care nu ii sunt naturale.

Studiile recente au aratat ca cei mai echilibrati studenti sunt cei care au reusit de-a lungul timpului sa isi antreneze cele 3 simturi astfel incat sa poata faca fata diverselor situatii academice in care au fost pusi si sa dea randament cat mai mult posibil.

Poti folosi aceste informatii pentru a descoperi ce sistem de reprezentare are copilul tau si cum poti folosi asta in avantajul sau, astfel incat sa ii fie usor sa extraga din toate situatiile ceea ce ii este benefic si folositor.

Sursa foto: www.unsplash.com

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit