Exprimarea sexualitatii la adolescenti. 6 sfaturi ale psihologului Alexandru Plesea pentru parinti

In acelasi timp, graba cu care tinerii cauta si experimenteaza functiile lor sexuale si imaginar sexuale devine un obiectiv mai inalt decat alte functii interioare pe care ei le au de dezvoltat la aceste varste.
„Cautarea diverselor forme de natura sexuala, precum citirea fanteziilor, vizionarea filmelor pentru adulti, discutiile intre prieteni etc., primeaza in favoarea functiilor de creativitate, expresivitate emotionala, educarea comportamentului, personalitatii, bunelor maniere, pasii spre arta etc. Aceste din urma functii raman nedezvoltate, iar necesitatea data de grupul / anturajul in care tinerii ajung il ghideaza pe acesta spre urmarirea functiilor primare si instinctual sexuale la varsta la care nu le poate controla, observa sau directiona, ci doar urma”, explica psihologul Alexandru Plesea, intr-un comunicat de presa.
„Fata de 15 ani nu vrea sa invete, ma minte, chiuleste”. 9 pasi pentru a reseta relatia cu adolescentul
5 lucruri care iti vor salva relatia cu adolescentul
Modelul tinerilor: filmele de la Hollywood
In opinia specialistului, exprimarea acestor functii sexuale apare la adolescenti prin: nedeschiderea fata de parinti cu privire la acest subiect, timiditate excesiva, cautarea anturajului de noapte, haine si accesorii extravagante, lipsa manierelor in grup sau acasa, vanitatea (exprimarea continua a egoului), emotii negative (tipat, frustrare, frica).
„Cert este ca filmele si jocurile hollywoodiene, cu efecte irealiste, drame, impulsuri negative, modifica starile naturale emotionale, ghidand tinerii spre extremele emotionale, frica sau dragoste. Intr-o societate in care dragostea este exprimata rar, frica ramane varianta care aduce in functiile sexuale ale tinerilor modificari ce vor conduce la instabilitate emotionala, lipsa de efort interior pentru relatiile viitoare, lipsa increderii de sine si a curajului”, spune specialistul citat.
Afla prin ce metode aleg sa minta adolescentii
5 greseli care conduc la neintelegeri intre parinti si adolescenti
Sfaturi pentru parinti de la psihologul Alexandru Plesea
Conform specialistului, parintii sau educatorii nu trebuie sa lase ca aceasta maturizare sa vina de la sine. Misiunea lor este de a le oferi adolescentilor sfaturi care sa-i ajute su sa-i ghideze catre o viata echilibrata si sanatoasa.
Asadar, daca ai un copil adolescent care este foarte interesat de subiectele legate de sexualitate, iata ce iti recomanda psihologul Alexandru Plesea sa faci:
1. Sa discutati liber in casa despre natura sexuala, rolul si scopul ei.
2. Sa ii explici adolescentului prin povesti, pe un fond de prietenie, fenomenele sexuale si imaginar sexuale.
3. Nu ii interzice copilului sa vorbeasca pe aceste subiecte
4. Nu iti supune tanaarul la asceza (abstinenta) mentala sau fizica.
5. Condu tanarul spre stari naturale emotionale: teatru, pictura, muzee, muzica clasica, forme de prietenie ale adultilor, calatoriile in scop de evolutie spirituala, cautarea unor grupuri sau scoli cu aceste forme de expresivitate.
[ad#co-2]6. Fii un exemplu de comportament pozitiv pentru copilul tau, exprimandu-ti emotiile intr-un mod constructiv.Ce sa faci atunci cand adolescentul tau se indragosteste
Comunicarea cu adolescentul. 8 recomandari care potolesc certurile si aduc intelegerea
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania. De peste 10 ani, organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!