Activitati pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor intre 12 si 18 luni
Odata ce copilul ajunge la varsta de un an, un an jumatate, lucrurile incep sa se schimbe din ce in ce mai mult. Isi da seama ca unele obiecte exista chiar daca el nu le vede, le gaseste in anumite poze atunci cand este intrebat, atinge si muta lucrurile, se asteapta ca evenimentele sa aiba loc intr-o anumita ordine si poate chiar executa anumite indicatii simple.
Asadar, lumea unui copil intre 12-18 luni se schimba, iar noi, ca adulti, trebuie sa tinem pasul cu ei si sa stim exact in ce activitati sa ii implicam pentru a-i ajuta sa se dezvolte cognitiv.
Iata mai jos cateva activitati distractive, dar si utile in acest sens;
1. Recunoasterea unor obiecte in casa si numararea lor!
Chiar daca nu intelege el foarte bine notiunea de numarare, ajuta-l sa recunoasca anumite obiecte intr-o carte, de exemplu, dupa care numarati-le impreuna. Mutati-va apoi in mediul vostru, alegeti un anumit obiect (de exemplu, o perna) si porniti in cautarea obiectelor de acelasi fel prin toate camerele casei. De fiecare data rosteste tare si clar numele acelui obiect si numarul la care ati ajuns. Va fi incantat de aceasta mica aventura.
2. Cantati si dansati impreuna!
Alege din prima muzica antrenanta, melodioasa, potrivita si varstei sale (desi nu e neaparat sa va rezumati la cantecele specifice). Important e, insa, sa fie un tip de muzica pe care sa il puteti asculta deseori. Copilul, odata ce descopera un cantec care ii place, va dori sa il asculte la nesfarsit. Pe langa factorul distractie, aceasta activitate il va determina pe copil sa cante, sa danseze, sa recunoasca o melodie sau un cantaret etc.
3. Invatati impreuna partile corpului!
Cum sa faceti asta? Printr-un cantecel haios insotit si de gesturi specifice. De exemplu, atunci cand ajungeti la anumite parti ale corpului sa le si aratati sau sa va miscati diferit. Astfel, mixati de fapt cantatul, dansatul si invatatul. Cel mic va fi incantat de noua voastra activitate si va invata totodata si partile corpului.
4. Alegeti jocuri care presupun comenzi sau instructiuni!
In intervalul 12-18 luni copilul invata sa raspunda la instructiuni. Asadar, va mai parcurge o etapa importanta in dezvoltarea lui si in implicarea in jocuri specifice. Tocmai de aceea, e important sa marsezi pe asta si sa il implici in activitati in care va dati unul altuia instructiuni. De fapt, tu ii spui comanda, el incearca sa o execute (il ajuti cand e cazul), dupa care tu iti dai comanda si o executi.
5. Desenam si coloram in forme si culori!
Micul artist se formeaza inca pe de-acum! Pe langa activitatile ceva mai “practice”, pune in program si “lectia de desen”. Asa il vei invata culorile, formele, texturile, il vei lasa pe el sa le combine si sa fie pe cat de inventiv doreste. Bineinteles, ai grija pentru a avea toate ustensilele necesare si ca totul sa se desfasoare in perfecta siguranta.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!