Inceperea scolii sau a gradinitei aduce, inevitabil, schimbari pentru copil si pentru parinti. Pentru ca, atunci cand un micut incepe gradinita, intreaga familie (re)incepe gradinita.

Pentru multi copii, gradinita este primul prilej de a fi intr-o colectivitate. Copiii pot fi putin mai mari decat el, ii sunt straini. Educatoarea este un adult pe care nu il cunoaste.

Trebuie sa respecte un program zilnic mult mai organizat, mai riguros si, cel mai important, sunt primele momente fara parinti, in afara mediului cu care este familiar – casa.

Adaptarea copilului la gradinita dureaza intre doua saptamani si o luna, insa, cum fiecare copil este unic, fiecare are propriul sau ritm de acomodare.

5 probleme mari legate de acomodarea copilului la gradinita si la scoala:

 1. Copilul plange – O reactie normala la teama de necunoscut, de copiii pe care nu ii cunoaste, de meniul nou. Este anticipatia orelor fara tine. Copilul nu plange pentru ca nu vrea sa intre in clasa. El plange pentru ca nu vrea sa intre fara tine.
 2. Ii place in prima zi, dar apoi plange si spune ca nu mai vrea. El descopera ca lucrurile sunt mai serioase decat o simpla sesiune de joaca. La gradinita sunt reguli si nu are aceeasi libertate de acasa. In acelasi timp, descopera, pentru prima oara, ierarhia si faptul ca i se iau jucarii, ori alti copii care se impun mai repede.
 3. Copilul descopera ca trebuie sa se descurce singur: la masa, la imbracat, sa nu se lase intimidat de alti copii, sa se apere, sa se impuna, sa relationeze, sa se adapteze unui program coordonat de altcineva.
 4. Copilul refuza sa doarma la pranz si plange dupa mama.
 5. Copilul incepe sa foloseasca acasa un limbaj diferit si un comportament nu agresiv, cat irascibil, si te intelegi mai greu cu el. Intr-adevar, el poate prelua comportamentul si limbajul altor copii din grupa. Vorbesti cu educatoarea sau invatatoarea si afli, cu surprindere, ca in clasa copilul este cuminte, la fel si ceilalti colegi ai sai. Care este explicatia? El isi epuizeaza “rezerva de cumintenie”, iar acasa, in mediul familiar, se va exterioriza si va simti nevoia sa compenseze pentru orele in care a fost cuminte si ascultator. La fel de bine, gradinita si scoala sunt obositoare, astfel ca reactia lui poate fi pusa in legatura cu epuizarea.

Si 18 solutii utile pentru adaptarea copilului la gradinita si la scoala:

 1. Atitudinea parintilor.
  Un parinte stresat, nervos si emotiv ii va transmite copilului aceeasi stare. Voi va ganditi ca va plange si deja sunteti coplesiti de sentiment. Apoi, noua rutina de dimineata, cu o alta ora de trezire si cu un interval orar strans pentru a va pregati de plecare. Este un alt factor care poate sa streseze parintele. Copilul vede ca toate aceste schimbari afecteaza parintele. Si, pentru ca nu stie ce il asteapta acolo, se sperie. “Lucrurile au importanta pe care le-o oferi”, spune mereu tatal meu. Si asa este. Tratati mersul la gradinita cu calm, cu entuziasm, fara a pune prea mare accent pe aceasta noua etapa din viata copilului vostru. Da, este un pas mare. Dar tineti asta pentru voi.

  Aboneaza-te GRATUIT

  si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

  Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit