9 obiceiuri si semne alarmante la copilul mic, la care sa fii atent
Daca copilul tau isi loveste fratii, are tendinta de a manca des si are crize frecvente de plans, poate fi un semn de debut al unor probleme de comportament. Sau poate ca se comporta exact asa cum este de asteptat pentru un copil de pana in 4 ani.
Oricat de neplacute sunt aceste comportamente negative, nu inseamna ca ai un copil rau, ori ca tu nu reusesti foarte bine in meseria de parinte. Renunta la sentimentul de vinovatie si la eticheta negativa pe care esti tentata sa o pui copilului.
Aproape de fiecare data, in spatele acestor comportamente se afla un motiv, iar acesta tine, pe de o parte, de abilitatea copilului de a-si exprima emotiile (destul de greu la varsta mica, pentru ca inca nu stie cum), pe de alta parte, este gradul de satisfacere a nevoilor sale emotionale de catre adulti (atentia de calitate oferit, joaca si jocul, calmul, intampinarea si intelegerea nevoilor etc).
Sunt, insa, si situatii pe care ochiul nepregatit al parintelui nu le observa, ci doar un expert in psihologie infantila. Si, ceea ce parintele ar cataloga drept un comportament foarte dificil si negativ al copilului ca fiind normal, de fapt, sa nu fie chiar asa.
In sprijinul parintilor, Tovah Klein, directorul Barnard College Center for Toddler Development, vine cu cateva explicatii si recomdari extrem de utile.
Obiceiuri urate ale copilului mic, la care sa fii atent
1. Copilul musca, loveste sau arunca
Copiii intre 1-4 ani vor musca, vor lovi si vor arunca jucarii sau obiecte, pentru tot felul de motive. La aceasta varsta, copiii nu au inca controlul emotiilor, astfel ca si reactiile lor sunt necenzurate. Un copil poate fi foarte curios cu privire la un al copil si acesta este un motiv suficient sa-l impinga putin.
Iata, un comportament pe care noi, adultii, il putem cataloga urat, agresiv, reavointa, pentru copil poate sa insemne doar curiozitate.
Tocmai de aceea, este important ca in aceste momente parintele sa fie alaturi de copil si sa nu-l faca de rusine (dar nici sa incurajeze exprimarea curiozitatii in acest mod).
Rolul parintelui este de a mentine ridicat nivelul de curiozitate si sa-l incurajeze pe copil sa exploreze, pentru a invata, insa, printr-un altfel de comportament. Cum copilul nu vine pe lume cu un manual despre ceea ce trebuie sa faca si, mai ales, cum trebuie sa faca, revine in responsabilitatea parintelui sa-i arate alternativa.
Lumea secreta a bebelusilor. Emotiile copilului de la 0 la 12 luni
Cand stii solutia, dar nu stii cum s-o aplici. Strategia din 6 pasi pentru a-ti ajuta copilul sa-si exprime emotiile
2. Copilul de 1-4 ani isi suge degetul
Nou-nascutii isi sug degetelul pentru a se calma. Imi aduc aminte ca la una dintre ecografii, cu putin timp inainte sa nasc, doctorul l-a surprins pe Luca pe monitor cand isi sugea degetul. Aceasta abilitate nativa de a se linisti singuri este acceptata la nou-nascuti si la bebelusi, insa pe masura ce cresc, nu mai este la fel de tolerata la copiii de 1-4 ani.
Insa, specialistul in psihologie infantila sustine ca sunt multi copii de aceasta varsta care continua sa-si suga degetul, iar in acel moment copilul invata cum sa-si autoregleze emotiile, comportamentul. Atata timp cand copilul se dezvolta normal, iar suptul degetului nu ii afecteaza vorbirea, ori abilitatea de a interactiona cu alti copii, nu este un semnal de alarma pentru parinti. Cu cat acorzi mai putina atentie acestui comportament care tie nu iti place, cu atat copilul va renunta mai usor si mai repede la el, mai spune Klein.
De-a emoțiile cu ghemotocii. Ce sa facă părinții pentru a-i ajuta pe cei mici să-și gestioneze sentimentele
Emotiile negative la copii. 5 pasi usori cum sa inveti copilul sa-si gestioneze emotiile neplacute
3. Copilul nu renunta la suzeta
Ca si suptul degetului, folosirea suzetei la copiii de 1-4 ani are rolul de a-si ajuta sa se linisteasca. Spre deosebire de degete, o suzeta poate fi luata de parinte daca cel mic o foloseste prea mult, ori daca incep sa-i fie fie afectata dentitia si abilitatile de vorbire.
Cel mai indicat ar fi ca suzeta sa fie limitata doar la somn. Astfel, puteti alege impreuna un loc special unde sa puneti suzeta, sa il astepte pe copil atunci cand se va intoarce la somn.
Este important ca limitele sa se faca intr-un mod pozitiv. Daca cel mic chiar are nevoie de ea in timpul zilei, lasa-l sa o ia si sa stea in pat cu ea, chiar daca nu este ora somnului de pranz sau de seara.
4. Cand se supara, copilul se loveste in cap (sau cu capul de ceva)
Copilul invata despre lume si o experimenteaza intr-un mod foarte fizic: la inceput este mirosul, urmat de atingeri. Iar acestea declanseaza si intretin procesul de invatare. In primii ani de viata, baza invatarii la copil se realizeaza prin simturile sale, fizic. Este o etapa unica, nu va mai reveni la ea niciodata in viata. In acelasi timp, este esentiala.
Insa, ce se intampla atunci cand copilul se loveste in cap? In egala masura cu descoperirea lumii intr-un mod predominant fizic, copilul se confrunta cu emotii, furie, frustrari, suparare si tot felul de emotii negative. Iar daca nu le poate gestiona, primul instinct va fi sa se loveasca.
Este un comportament normal, dar neplacut pentru un adult sa-l observe. Parintii trebuie sa invete sa recunoasca acele emotii care preced acest comportament, iar apoi sa invete copilul sa se exprime cu ajutorul cuvintelor. Este un proces de durata, dar prin repetare si rabdare copilul va invata. Insa, daca observi ca acest comportament al sau nu este insotit de o emotie, atunci trebuie sa consulti un pediatru.
Cum sa-l ajuti pe copil sa-si exprime emotiile
Emotiile copiilor. 5 tehnici pe care sa le aplici pentru a-ti ajuta copilul sa-si exprime emotiile
5. Copilul se leagana
Copiii se vor legana in fata si inainte pentru diferite motive. Poate incearca sa se calmeze dupa o suparare, ori pentru ca sunt obositi si vor sa adoarma. Atata timp cat copilul se dezvolta cognitiv si fizic, acest comportament al sau nu este un motiv de ingrijoare. Insa, daca acest comportament se produce des, este greu de oprit si il impiedica pe copil sa interactioneze cu cei din jur, ori chiar cu jucariile sale, atunci este un semnal de alarma.
6. Crizele de plans
Va rog sa-mi aratati un copil care nu a avut cel putin o criza de plans isteric pana la 4-5 ani. Nu veti gasi, pentru ca aceste crize de plans reprezinta pentru copil forma cea mai usoara – si, poate singura pe care o cunoaste – pentru a-si arata furia, ori frustrarea. Lasa copilul sa aiba aceste crize de plans, apoi fii langa el. Nu distrage atentia copilului pentru a-l face sa se opreasca. In acest mod nu il ajuti cu emotia, nu il inveti despre ea si despre cum sa o gestioneze si, practic, ii negi sentimentele, frustrarea si nu aduci o rezolvare concreta, ci faci doar liniste – cea mai comoda pentru tine.
Uneori, nu trebuie sa ne dam peste cap sa ne facem copiii fericiti, ci trebuie sa-i lasam sa planga, sa traiasca si sentimentele negative. Astfel incat, prin experienta, sa invete cum sa-si recunoasca emotiile, pentru ca mai apoi sa le identifice usor (pe ele si cauzele ce duc la ele), iar in cele din urma sa le gestioneze cat mai bine.
Dupa ce criza de plans a trecut, ia copilul in brate si spune-i ca totul este in ordine. Cel mai important moment al unei crize de plans la copii este chiar momentul de dupa. Atunci, copilul va fi invatat deja inca o lectie despre gestionarea emotiilor si se gandeste – pot sa fiu foarte suparat, dar in continuare sunt bine, in siguranta, sunt iubit si acceptat.
7. Copilul se atinge in zonele intime
Copiii mici se vor atinge frecvent, pentru ca sunt curiosi fata de corpul lor si pentru ca resimt placere. Nu este o placere sexuala pentru ei, ci doar o senzatie placuta.
Corpurile lor li se par foarte interesante si incep sa observe diferente intre baietei si fetite. Nu este o drama! Chiar daca este putin rusinos pentru parinte atunci cand acest comportament are loc in public, este important sa nu fie facut de rusine, ori certat. Primul pas (din nou, nu comod pentru parinte), este sa incerce sa limiteze acest comportament doar acasa. In timp, o sa dispara. Insa, cu cat parintele se ancoreaza mai tare impotriva acestui comportament, cu atat va incuraja producerea lui pe ascuns.
Copilul tau are stari de anxietate? 4 sfaturi de la psiholog pe care le poti aplica imediat pentru a-l ajuta
Iti doresti un copil cu incredere in sine? Iata 12 lucruri pe care sa nu le faci niciodata
8. Copilul cauta recompense
Daca obisnuiesti sa recompensezi copilul cu jucarii, ori dulciuri, atunci cand este cuminte, va invata foarte repede ca trebuie sa se comporte bine doar atunci cand stie ca i se va oferi ceva la schimb.
Chiar daca pare ca da rezultate, aceasta abordare se opune efortului parintelui sa-l invete pe copil despre autocontrol, despre limite ce trebuie respectate, despre dialog, respect reciproc. In acelasi timp, transmite mesajul ca atunci cand se comporta bine este iubit, iar atunci cand nu se comporta bine nu mai este iubit si este doar un copil rau, mai spune Klein.
Pastreaza aceste recompense pentru momente ocazionale, rare. Iar de fiecare data parintele trebuie sa-i aduca aminte copilului ca il iubeste neconditionat.
9. Copilul mananca prea mult
Daca are tendinta de a manca prea mult, poate fi un semn ca si-a gasit in mancare o forma de linistire. In acelasi timp, poate sa confunde foamea cu oboseala. Incearca sa descoperi daca este vreo emotie in spatele acestui comportament si reconecteaza-te cu el, mai ales atunci cand este obosit. Astfel, in loc de confort in mancare, sa aiba timpul cu mami sau cu tati.
Daca stii ca a mancat bine la mesele principale, nu trebuie sa ii dai copilului sa manance de fiecare data cand iti cere o gustare. Poate are nevoie de putin timp langa tine, cu tine. Un timp de calitate doar voi doi, mai recomanda Klein.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!