9 lucruri care te impiedica sa ai o relatie perfecta cu copilul tau
Pe langa dragostea pe care o avem pentru copilul nostru, noi, parintii, mai avem cateva lucruri in comun: folosim pedepsele si recompensele in ideea de a controla comportamentul copilului si de a-l face sa: inceteze un lucru periculos, ori care nu ne convine, sa manance, sa plece din parc, sa nu mai planga atunci cand e lasat la gradinita, sa-si faca temele, sa nu-si mai loveasca fratele.
Curentul actual, insa, recomanda ca parintii sa nu mai foloseasca pedepsele si recompensele in educatia copilului, intrucat copilul nu va invata ce este aceea autodisciplina, iar pe termen lung efectele nu sunt cele asteptate de parinti. Cu toate acestea si cunoscand problemele cu care se confrunta majoritatea parintilor cu adolescenti, este greu sa devii adeptul educatiei fara pedeapsa si recompensa.
Iata cele 9 mituri care te impiedica sa ai o relatie perfecta cu copilul si te forteaza sa folosesti pedepsele
Copilul va fi rasfatat
Sa tii copilul in brate, sa nu-l pedepsesti, sa te joci cu el, sa-l lasi sa decida singur. Sigur va fi un rasfatat! De fapt, copilul are nevoie de atentie si de multa afectiune. Astfel, se simte in siguranta, relaxat, nu are motiv sa tipe, sa sparga pahare, sa arunce cu jucarii pentru a-ti capta atentia. Pentru ca atunci cand nevoile sale afective sunt indeplinite, starea lui de bine nu are de ce sa fie alterata.
Copilul este un profitor
Nu poti avea incredere in copil pentru ca va profita de situatie. Insa, acest argument afecteaza profund relatia dintre parinte si copil. Parintele porneste in aventura cresterii copilului sau cu aceasta idee negativa. Ce sansa mai are acest parinte de a initia o relatie sanatoasa, constructiva, bazata pe incredere si respect reciproc?
Atunci cand pedepsim aspru copilul, inevitabil acesta se va revolta, va avea un comportament dificil. Insa, totul este generat de pedeapsa. Copilul reactioneaza la pedeapsa, la rusinea ca l-ai luat pe sus din parc, in timp ce prietenii lui se uitau la el, la faptul ca i-ai impus un lucru pe care el nu doreste sa-l faca in acel moment.
Dar cand suntem calmi, respectam nevoile copilului si-i oferim chiar si celui de trei ani respect, cand ne jucam pe covor si ne lasam purtati in lumea lui imaginara, cand ii explici, cand il pregatesti si-l anunti din timp ca veti pleca undeva, cand doarme bine si mananca sanatos, relatia cu copilul nu ar trebui sa puna probleme.
16 moduri simple prin care sa-i arati copilului ca il iubesti
Conflictele dintre parinti si copii nu pot fi evitate
Intr-adevar, sunt situatii care pun parintele si copilul in tabere opuse. Insa, nu vorbim despre conflicte. “Daca nu castig eu, atunci castiga copilul” – se gandesc foarte multi parinti si profesori. Si, cum nu ne place sa pierdem, ne folosim de putere. Ascultarea activa este un instrument foarte util parintilor pentru ca asa ajung la adevarata problema care genereaza comportamentul copilului.
„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
Pedeapsa este din Biblie
Pentru multi, Biblia este un reper si ajung sa o interpreteze dupa bunul plac. Bataia nu e rupta din Rai. O disciplina represiva conduce, frecvent, la neascultare, rebeliune. Copiii au obiceiul de a ignora adultul care le dicteaza sau ii obliga.
Cum vorbesti cu copilul? Il programezi pentru esec sau pentru succes?
Permisivitatea este cauza tuturor relelor
Cum sa lasi copilul de capul lui, sa faca tot ce doreste? Sigur isi va neglija temele! Poate chiar va renunta la facultate!
Iar daca sunt prea permisiv cu fata mea, la adolescenta de unde stiu ca nu va avea probleme cu baietii?
Si, oare, nu va refuza apoi regulile?
Iata trei ganduri pe care le au toti parintii. De fapt, parintii trebuie sa fixeze niste limite, pentru a ghida copilul. Insa, trebuie descurajat controlul parental. Copilul are nevoie sa simta ca poate decide pentru el. Si daca parintele nu-i satisface aceasta nevoie, copilul se va ocupa singur, dar nu va avea un rezultat pozitiv. A fi permisiv cu copilul nu inseamna sa nu-ti mai pese de ceea ce face el si sa-l lasi de capul sau. Nu trebuie sa debordezi de toleranta, ori sa fii prea permisiv. Trebuie sa tii cont ca si tu ai nevoie de libertate, de independenta si sa stii ca ai sprijinul familiei. Te face sa te simti mai puternic, dar si mai responsabil.
O atitudine democratica nu este productiva
Unii parinti sunt de parere ca prea multa democratie strica, mai ales acolo unde sunt mai mult de doi copii. Argumentul lor este ca este imposibila o solutie unanima, atunci cand fiecare isi doreste, de fapt, altceva. Iar in acest context, parintele simte ca trebuie sa intervina si sa-si impuna punctul de vedere. Cineva trebuie sa ia o decizie pana la urma, nu? In acelasi timp, parintii nu prea au incredere ca adolescentul va sti sa foloseasca cum trebuie democratia, atat acasa, cat si la scoala.
Insa, spiritul democratiei il va ajuta pe copil sa-si dezvolte autodisciplina. Pentru ca va invata despre egalitate, despre respect reciproc, despre responsabilitatile pe care le avem cu totii si despre luarea unor decizii de grup.
„Vrei sa-ti cumpar mizeria asta?!” Diferenta dintre refuz si respingere
Teoriile de educatie, o iluzie? Educatia prin propriul exemplu
Recunostinta la copii: 8 cele mai usoare moduri sa-ti inveti copilul sa fie recunoscator
A fi parinte sau educator nu se invata la un curs ori dintr-o carte
Da, o singura carte, ori un singur curs nu va revolutiona modul in care iti educi copilul. Insa, este un punct de plecare. De fapt, nu trebuie sa aplici tot ceea ce citesti sau auzi, ci trebuie sa fii deschis si sa-ti lasi mintea sa analizeze in timp noua informatie. Apoi, vei vedea daca, intr-adevar, merita sau nu incercata. Un alt motiv pentru care ar trebui sa citesti carti de parenting este acela ca iti ofera instrumente necesare pentru a preveni din problemele despre care vorbesc multi parinti. Cartile si cursurile contin, de cele mai multe ori, exemple concrete. Iar din solutiile dezbatute poti beneficia si tu.
TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti
20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii
Si noi am fost crescuti asa si am ajuns bine
Iata una dintre cele mai des intalnite argumente ale parintilor care nu vor sa renunte la disciplina prin pedepse si recompense. Este preferat in special de tatici, dar si de familiile in care mamele care au nevoie sa detina controlul. Acesti parinti cred ca fiecare copil are nevoie de disciplina, strictete si de un parinte care sa actioneze la timp pentru binele copilului. Principiul care defineste cel mai bine aceasta abordare este: “Mila cand e mic, regrete cand e mare”.
De fapt, lucrurile stau complet invers. Pentru ca puterea exercitata de parinte “pentru binele” copilului va indeparta copilul, va descuraja orice comunicare. Daca isi stau sa-si aduca aminte, aceiasi parinti recunosc faptul ca nici lor nu le convenea aceasta atitudine a propriilor parinti si mai mult ii inversunau si se gandeau cum sa faca pe viitor, pentru a nu fi prinsi.
O relatie bazata pe control exclude armonia, caldura, respectul si efortul in plus pe care parintele trebuie sa il faca. Pentru ca este mult mai usor pentru parinte sa controleze, sa dicteze asa cum ii convine, decat sa investeasca timp pentru a-si asculta copilul, pentru a descoperi adevarata problema din spatele comportamentului.
Copii cu toane. Afla ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui comportament
De ce este desenul unul dintre cele mai importante jocuri ale copilariei?
La scoala este nevoie de o disciplina riguroasa
Scoala este sinonima cu controlul profesorului asupra copilului, existenta unui orar si rigiditatea unui plan de curs ce trebuie urmat, obsesia legata de rutina (tabla sa fie stearsa, elevii sa fie in banci in momentul in care profesorul intra in clasa), linistea si necesitatea ca elevii sa nu faca zgomot, seriozitatea (la scoala se lucreaza, nu se joaca). Insa, niciunul dintre aceste elemente nu ajuta copilul sa invete si pot fi eliminate usor. S-a dovedit ca elevii au rezultate bune atunci cand sunt stimulati de profesor prin: respectul care li se ofera, explicatiile atent oferite pe intelesul tuturor, empatia profesorului fata de evolutia fiecarui elev in parte, comunicarea usoara intre profesor si elev, un cadru mai relaxat (bancile dispuse in semicerc sau fata in fata).
De ce este desenul unul dintre cele mai importante jocuri ale copilariei?
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!