Toți copiii așteaptă cu mare nerăbdare să vină vacanța de vară. Pentru părinți, această perioadă presupune, însă, o prudență sporită pentru monitorizarea siguranței copiilor, în timp ce aceștia se distrează.
Odată cu debutul vacanței de vară, cresc mai multe riscuri care țintesc sănătatea copiilor, printre care deshidratarea, căderile, expunerea exagerată la soare, traumele asociate mersului cu bicicleta sau cu scuterul. Astfel, părinții responsabili trebuie să fie conștienți de aceste pericole, pentru a lua măsurile necesare de prevenire a acestora.
Ce facem în caz de înțepătură de albină sau viespe
Copilul merge în tabăra de vară. Lista lucrurilor pe care trebuie să le aibă în bagaj
Așadar, mămici și tătici care vă faceți griji în legătură cu siguranța copiilor voștri, iată opt sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a vă proteja puii de evenualele pericole ce pot apărea în vacanța de vară:
1. Asigurați-vă că, în timpul călătoriilor cu mașina, indiferent cât de scurte sau cât de lungi sunt distanțele parcurse, copiii poartă centurile de siguranță. În acest caz, părinții ar trebui să fie un exemplu pentru copii și să poarte, în primul rând, ei înșiși centurile de siguranță. Copiii cu greutatea de până la 18 kg trebuie așezați în scaune sau fotolii auto speciale omologate în acest sens.
2. În cazul călătoriilor de lungă durată, faceți popasuri, din timp în timp, și ieșiți cu copiii la aer, pentru a respira aer proaspăt și pentru a se dezmorți.
3. În niciun caz, părinții nu trebuie să-și lase copiii singuri în autoturism, nici măcar pentru câteva minute și nici măcar dacă geamurile sunt deschise. Vara, mașina se încălzește extrem de repede și temperaturile ridicate pot afecta sănătatea copiilor. Atunci când vă lăsați autoturismul, asigurați-vă că niciun copil nu a rămas în interior.
4. Atunci când se cazează într-un hotel, părinții trebuie să închidă bine geamurile și ușile balcoanelor. Totodată, dacă în camera de hotel există echipamente electrice precum cafetieră sau reșou, puneți-le într-un loc unde copiii nu au acces. Înainte să-i faceți baie copilului, nu uitați să verificați temperatura apei din cadă. De asemenea, fiind un loc nou de dormit pentru copii, se recomandă ca aceștia să fie culcați în paturi joase sau chiar pe o saltea pe podea. În acest fel, evitați riscul unor lovituri în cazul în care s-ar întâmpla ca micuții să cadă din pat.
5. Supravegheați-vă copiii atunci când aceștia se scaldă în piscină sau în lacuri. Cel puțin până când copiii împlinesc vârsta de nouă ani, trebuie să fiți deosebit de atenți.
6. Dacă aveți programată o drumeție împreună cu familia, traseul trebuie gândit în funcție de vârsta și abilitățile copiilor. Totodată, trebuie să le asigurați copiilor haine adecvate, încălțăminte rezistentă și suficientă apă de băut.
7. În timpul drumeției, nu scăpați copiii din vedere. Asigurați-vă că aceștia nu ridică nimic de jos: în pădure sau în alte locuri puțin circulate ar putea exista diferite insecte înțepătoare sau veninoase, dar și șerpi. Mai mult decât atât, aveți grijă să nu vă abateți de la traseul marcat și să nu intrați în râuri și lacuri, unde este interzis înotul.
8. În timpul vacanței de vară, mulți copii sunt lăsați singuri acasă în timp ce părinții lor se află la serviciu. Trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:
-
Copiii sub 12 ani nu trebuie lăsați acasă fără supravegherea unui adult.
-
Copiii sub 6 ani nu trebuie lăsați singuri.
-
Copiii ar trebui să știe numerele de telefon ale părinților, poliției, pompierilor și de la salvare.
-
Chibriturile și brichetele nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.