8 metode prin care sa culci copilul seara cu ZERO proteste + o poveste pentru parinti

Ora de culcare a copilului este un bau-bau si pentru tine si pentru el? Te epuizeaza toata negocierea de o ora in care iti rogi copilul sa se culce? Speri la o zi in care ora de culcare a copilului sa se respecte si cel mic sa urce in pat fara niciun comentariu? Stai linistit! Nu esti singurul parinte care se confrunta cu provocarea de a culca un copilul seara.
Iata 8 sfaturi utile care sa te ajute sa culci copilul seara cu ZERO proteste
1. Pregatirea si rutina
Este ca atunci cand, inainte de a pleca din parc, pentru a evita o criza de plans, pregatesti copilul din timp. Daca anunti cu 1 minut inainte de a trebui sa plecati din parc faptul ca trebuie sa iti intrerupa joaca fix in acel moment, sigur vei intampina proteste. De altfel, nici tie nu ti-ar conveni sa fii anuntat ca trebuie sa intrerupi pe loc activitatea pe care o faci (cu placere), fara sa-ti fie oferite 5-10 minute pentru a te pregati.
Astfel, ora de culcare, mult mai sensibila decat plecarea din parc, are nevoie, la randul sau, de pregatire. Si tu, dar si copilul trebuie sa fiti pregatiti.
Tu trebuie sa pregatesti o rutina si sa ghidezi copilul in acea rutina:
– masa de seara (pe cat posibil la aceeasi ora)
– fara televizor la masa sau dupa masa de seara
– baita de seara, la 30 de minute dupa masa, timp in care se poate juca linistit la el in camera, isi poate strange jucariile
– spalatul pe dinti
– dupa baita de seara, povestea citita de mami sau de tati
– Iar apoi se stinge lumina mare, se lasa veioza sau lumina de veghe si copilul este pregatit de somn
Cu ajutorul acestui program, copilul, practic, este ghidat usor, treptat, spre pat. Nu se face o trecere brusca de la joaca dinamica la somn. Copiii mici nu au notiunea timpului si nici a orei fixe (s-a facut ora 8 sau 9 si trebuie sa fie in pat).
Si nici dupa ce cresc si invata ceasul, nu le va fi usor sa se intrerupa din activitate pentru a se duce la somn. Totul trebuie realizat in pasi mici, cu calm si rabdare, fara, insa, de a ne abate de la rutina de seara. “Mai sunt 10 minute. Poti termina desenul, iar dupa aceea intram la baita” – anunta tu copilul, din aproape in aproape, despre timpul pe care il mai are la dispozitie.
Pentru tine, cateva mazgalituri pe o hartie sau nevoia de a avea aranjate toate masinutele poate ca nu sunt importante. Pentru copil, sunt. Si consideratia pe care o aratam acum, la o varsta frageda, este un exercitiu foarte bun pentru perioada in care el va creste si va trebui sa aratam consideratie si toleranta pentru alte lucruri.
2. Raspunde nevoilor copilului tau, inainte de a va urca in pat
Sunteti in pat, mai ai cateva pagini inainte de a termina povestea. Si copilului i se inchid pleoapele. Iti spui ca ai reusit! In secunda urmatoare, auzi: “Mama, fac pipi!” “Mama, imi e sete!”
Si, uite asa zboara somnul si iar o iei de la capat.
Poate chiar are aceste nevoi. Sau poate ca se foloseste de ele pentru a mai trage de timp. Cel mai bine este sa raspunzi nevoilor sale inainte de a va urca in pat: toaleta, apa etc
3. Creeaza un ritual pe care sa il respectati seara de seara
Il ajuti sa-si alinieze prietenii de plus langa pat.
Va uitati prin dulap si pe sub pat pentru a se asigura ca nu sunt monstri.
Cititi o poveste.
Va pupaciti
Va spuneti ca va iubiti.
Spune fiecare ce i-a placut mai mult la ziua care tocmai ce a trecut.
Spuneti o rugaciune
Aceste ritualuri il vor linisti pe copil si-i vor da o stare de bine, calm si siguranta.
4. Ofera-i alternative
Rutina este buna. Dar ai grija sa nu fie prea rigida. Ofera-i copilului alternative:
– pijamaua cu buline sau cea cu masinute
– ursuletul sau girafa
– cititi o poveste sau doua (vei evita rugamintile “inca una!” si te va ajuta sa tii sub control timpul alocat cititului).
Somnul la copii – cate ore ar trebui sa doarma in functie de varsta?
5. Inainte de somn, activitati calme
Dupa masa de seara, pana la baita, alegeti activitati lejere, care sa introduca starea de calm: desen, un puzzle, pregatirea papusilor pentru somn. Evitati activitatile care agita copilul: fotbal cu balonul, fugarit prin casa, topait prin toate paturile, desene animate agresive.
Atmosfera trebuie sa-i permita copilului sa se relaxeze, nu sa pastreze agitatia. Evitati ecreanul televizorului, al tabletei, al laptop-ului sau al telefonului inainte de culcare. In plus, ati aflat, deja, cu cat copilul este mai agitat si mai obosit, cu atat va adormi mai greu.
6. Cititi in fiecare seara
Cel mai probabil, cititul este una dintre cele mai linistite activitati pe care le puteti face impreuna cu copilul si care sa va relaxeze pe amandoi. Timpul de calitate este atat de limitat! In toate familiile. Iar cititul este acel moment care nu trebuie sa lipseasca, indiferent de cat de ocupati sunt parintii. Puteti face cu schimbul: mami citeste de luni pana vineri, iar tati in weekend.
Pe langa faptul ca este un timp de calitate (atunci cand si parintele se implica si nu turuie povestea in 2 minute, doar pentru a spune ca i-a citit copilului), povestea de seara il ajuta pe copil sa-si imbunatateasca vocabularul, prinde drag de carte inca de mic, invata sa aiba rabdare (sa asculte), invata situatii si rezolvari, imaginatia lui este stimulata.

7. Obiecte de confort si un mediu placut
Incurajati copilul sa aiba un amic de somn, sau chiar doi plusati alaturi de care sa doarma. Daca ii este frica de intuneric, folosi veioza sau o lampa de veghe. O lampa de veghe noua, cum este aceasta din imagine, care transforma tavanul si peretii camerei intr-un cer instelat, l-ar putea incanta pe copil.
Daca ai un copil mic poti folosi lampa de veghe steluta de la Tomy, care proiecteaza pe tavan imagini colorate cu personaje si are cateva melodii numai bune pentru somn.
Iar daca ai un copil mai mare, poti alege si lampa de veghe Curcubeul din camera mea, ce proiecteaza in camera un curcubeu minunat. Iar pe timpul zilei, daca soarele bate in geam, poti folosi cristalul pentru a proiecta in camera curcubee.
8. Fiti fermi si constanti
Incercati sa mentineti rutina pe care tot voi ati creat-o. Nu lasati copilul la desene animate, daca acestea nu sunt incluse in programul obisnuit de seara. Odata ce regula a fost incalcata, mesajul este ca intregul program poate fi incalcat.
Un copil este mai fericit cu reguli, pentru ca invata singur sa anticipeze ceea ce urmeaza sa faca. De asemenea, si parintele este mai relaxat. Pentru ca regula ii permite sa ramana in zona sa de confort, dar in intampinarea nevoii copilului.
De aceea, un “Nu” este in datoria parintelui, cand copilul doreste sa bea apa pentru a 10-a oara, doar pentru a mai trage de timp (sau chiar mai devreme) sau cand copilul cere sa se uite la desene animate. Ori cand ii cere parintelui sa citeasca si a 7-a poveste, daca limita comunicata de parinte este de 6. Copilul are nevoie de reguli, iar parintele trebuie sa le respecte, chiar daca, uneori, este mai comod sa procedam altfel.
Pana una alta, pentru a incheia intr-un ton amuzant, ati auzit-o pe Jennifer Garner narand povestea (pentru parinti) “Go the F**k to sleep”? Eu am ascultat-o saptamana trecuta si m-a amuzat serios
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!