8 din 10 parinti din Romania tipa la copii. Ce spune ultimul studiu IRES despre relatia romanilor cu copiii lor

[ad#co-1]Desi 7 din 10 parinti din Romania sunt de parere ca  o palma data unui copil in semn de educare poate constitui un act de incalcare a drepturilor acestuia, in 41% dintre familiile din Romania copiilor le sunt aplicate corectii, arata rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, denumit „Relatia romanilor cu copiii lor. Atitudini si comportamente”.

elefant.ro

Studiul, realizat cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, a avut ca scop evaluarea atitudinilor si comportamentelor romanilor cu privire la copiii lor, prin prisma unor aspecte legate de cresterea si educarea copiilor.

La studiu au participat 769 de persoane cu varsta peste 18 ani care au in ingrijire cel putin un copil sub 18 ani, fie in calitate de parinti (90%), bunici (8%) sau in alta calitate (2%). Sondajul s-a desfasurat in perioada 23-30 mai 2017.

Intrebati cum anume se procedeaza in familie atunci cand copilul are un comportament necorespunzator, cea mai frecventa reactie este de a-i explica celui mic cu ce a gresit. 84% dintre parinti apeleaza la aceasta solutie des si foarte des, in timp ce 13% fac acest lucru rar si foarte rar.

Vrei sa-ti imbunatatesti relatia si comunicarea cu copilul? Iata 8 lucruri pe care le poti face

Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele in locul cartilor. Afla care este solutia care il face pe copil sa citeasca

In 36% dintre familii, des si foarte des copilul primeste o sarcina. Rar si foarte rar acest lucru se intampla in 44% dintre familii.

13% dintre respondenti sustin ca, atunci cand are un comportament inadecvat, des sau foarte des ii interzic copilului sa faca ceea ce vrea. Iar 64% dintre adulti aplica aceasta solutie mai rar sau foarte rar.

answear.ro

In total, 8 din 10 parinti ridica vocea la copiii lor. Ce-i drept, doar 10% spun ca tipa des sau foarte des la copiii lor, in timp ce 70% o fac rar sau foarte rar. 19% dintre parinti declara ca nu ridica niciodata vocea la copiii lor.

Amenintarile sunt solutia aplicata frecvent si foarte frecvent de catre 2% dintre parinti, si rar si foarte rar de catre 35% dintre acestea, conform rezultatelor sondajului IRES. 62% dintre parinti spun ca nu recurg niciodata la amenintari.

15% dintre parinti sustin ca, atunci cand are un comportament indezirabil, copilul este izolat in camera (1% des si foarte des, si 14% rar si foarte rar), in timp ce 85% dintre parinti afirma ca nu aplica niciodata aceasta metoda.

Aproape un sfert dintre parinti (23,4%) admit ca, in aceste situatii, copilul primeste o palma. 0,4% dintre parinti isi lovesc des si foarte des copiii, in timp ce 14% spun ca o fac rar si foarte rar. Totodata, 76% dintre persoanele intervievate declara ca nu le dau niciodata copiilor o palma.

Ziua Internationala a Familiei. 7 lucruri pe care nu le stiai despre familiile din Romania

Transforma situatiile tensionate cu copilul in glume. 22 de fraze fermecate

Copilul este tras de par atunci cand nu asculta in 7,1% dintre familii, 92% dintre romani afirmand ca nu fac niciodata acest lucru.

Copilul primeste bataie in 8% din cazuri, si asta rar si foarte rar. 91% dintre respondenti declara ca nu isi bat niciodata copiii.

Oriucm, subiectul aplicarii unor corectii copiilor atunci cand acestia au un comportament necorespunzator este controversat: 48% dintre cei intervievati au o parere buna si foarte buna despre acest aspect, in timp ce acelasi procent au o parere proasta si foarte proasta.

4 din 10 respondenti spun ca in familia lor exista obiceiul de a fi aplicate corectii copiilor. In cazul acestora, mama este indicata de cei mai multi ca fiind cea care aplica aceste corectii (87%). In 70% dintre familii corectiile sunt aplicate de catre tata. In 12% dintre cazuri, bunicii sunt cei care aplica respectivele corectii, iar in 7%, sora sau fratele.

Intrebati daca, personal, sunt de parere ca o palma data unui copil in semn de educare poate constitui un act de incalcare a drepturilor copilului, 69% dintre participantii la sondaj au raspuns ca da, in timp ce 30% au dat un raspuns negativ.

Temele pentru acasa, un chin? Aceste mici schimbari in programul copilului fac minuni!

RECENZIE „Comunicarea eficienta cu copiii acasa si la scoala”. Cu ce inlocuim greselile din limbajul nostru astfel incat copilul sa ne asculte

Iata si alte concluzii importante ale studiului IRES:

 

 • In ceea ce priveste implicarea parintilor in viata copiilor, studiul arata ca ambii parinti iau deciziile in egala masura mai ales atunci cand este vorba despre viitorul copiilor (79%) si educatia formala (76%). Implicarea ambilor parinti scade atunci cand ne referim la alimentatia copiilor, in acest caz mama fiind cea care detine decizia intr-o masura ridicata (37%), la activitatile extra-curriculare pe care le au copiii sau la timpul liber al acestora.
 • In 6 din 10 familii, mama este cea care participa la sedintele cu parintii ale copiilor. Ambii parinti participa in cazul a putin peste un sfert dintre familii (27%), in timp ce doar tatii intr-o masura mult mai mica – 6%.
 • Trei sferturi dintre participantii la studiu sustin ca isi consulta intotdeauna copilul atunci cand iau decizii care il privesc pe acesta, in timp ce 22% spun ca fac acest lucru doar uneori.
 • Un sfert dintre respondenti recunosc ca s-au aflat cel putin o data in situatia in care au simtit ca nu stiu ce sa faca in relatia cu propriul copil. Profesorii sau educatorii sunt cei carora parintii le cer in cea mai mare masura sprijinul pentru a rezolva o problema in relatia cu copiilor, sunt urmati de rude (46%), prieteni (29%), psihologi (28%).
 • Principalele surse de informare cu privire la cresterea copilului sunt: experienta anterioara (62%), educatorii sau profesorii (56%), medicii sau asistentele (55%), parintii (52%), dar si cartile de specialitate (49%). Internetul este o sursa de informare pentru 39% dintre participantii la studiu, televiziunea pentru 26%, ziarele sau revistele pentru 22%, radioul pentru 14%. Cursurile de parenting sunt indicate de 12% dintre respondenti.
 • Copiii de 10 ani si peste discuta cel mai mult cu parintii despre scoala (98%), colegi (92%), pasiuni (92%), viitor (90%) si prieteni sau gasca (89%), dar in cea mai scazuta proportie despre iubit/partener (29%), conform spuselor intervievatilor.
 • 9 din 10 dintre parintii intervievati care au copii intre 4 si 17 ani spun ca sunt ascultati de copiii lor. 70% spun ca ambii parinti sunt ascultati, in timp ce 16% sustin ca cei mici asculta mai ales de mama si 8% mai mult de tatal lor.
 • Atunci cand vine vorba despre recompensarea actiunilor pozitive ale copilului, cel mai frecvent invocate sunt recompensele fizice – mangaierile sau imbratisarile – 94% sau verbale – laudele si multumirile – 91%, urmate de cadouri – 52%.
 • In cazul a 80% dintre respondenti copiii au bani de buzunar, iar 27% spun ca acest lucru se intampla tot timpul, in timp ce 39% sustin ca doar uneori copiii lor sunt in aceasta situatie. Parintii sunt principalii furnizori de bani de buzunar.
 • Mai mult de 4 din 10 parinti care au copii cu varste intre 6 si 17 ani spun ca acestia aloca intre 7 si 9 ore pentru activitatile scolare (ore+meditatii+teme pentru acasa), 11% spun ca timpul petrecut cu aceste activitati este intre 10 si 12 ore.
 • Activitatile sportive sunt activitatile extrascolare cel mai des amintite de parinti ca fiind frecventate de copii. Sunt urmate de cele artistice sau de cursurile de limbi straine. In cazul a 17% dintre participantii la studii copiii nu practica activitati extrascolare.
 • 20% dintre intervievatii care au copii intre 6 si 17 ani spun ca au fost cel putin o data in situatia de a avea probleme in interactiunile cu altii copii, amenintati, terorizati sau hartuiti (fenomen cunoscut sub denumirea de bullying).
 • In cazul a 12% dintre respondenti, copiii s-au aflat in situatia de avea probleme cu profesorii lor.
 • Jumatate dintre respondenti sustin ca nu discuta problemele dintre parteneri in prezenta copiilor, insa in cazul a 45% dintre intervievati acest lucru se intampla. 47% dintre participantii la studiu recunosc ca s-au certat cu partenerul in fata copilului/copiilor.
 • 55% dintre cei intervievati afirma ca durata pe care copiii lor o petrec in fata televizorului intr-o zi din timpul saptamanii se situeaza in intervalul 1-3 ore, insa in weekend procentul celor care spun ca durata este intre 3 si 5 ore (5% in timpul saptamanii) creste la 12%.
 • Timpul petrecut de copii pe smartphone/tableta in timpul saptamanii este estimat de 35% dintre parinti intre 1 si 3 ore, in timp ce in weekend 10% dintre parinti estimeaza intervalul petrecut de cei mici pe aceste device-uri intre 3 si 5 ore. Procente similare se regasesc si in cazul utilizarii internetului.
 • [ad#co-2]7 din 10 parinti spun ca in familie exista reguli sau masuri de protectie a copiilor pentru a preveni excesele privind consumul de programe de televiziune neadaptate varstei copiilor, un procent similar (68%) dintre parinti spun ca aceste reguli sunt prezente si in cazul consumului de internet, insa doar 5 din 10 recunosc ca exista aceste reguli in cazul consumului de publicitate pe internet sau la televiziune.

Orbi la nevoile copilului: „Nu-i place nimic si nu vrea sa faca nimic!”

Metoda Montessori acasa. Cele 11 secrete care rezolva problemele cu copilul

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close