“Copii mici probleme mici, copii mari probleme mari”. Dar, parca nimic nu se compara cu o criza de plans isteric! Am ales pentru tine 7 tehnici care sa te ajute.

Sunt foarte usor de aplicat si vei vedea ca niciuna dintre ele nu iti ia mai mult de 5 minute! Poate ca nu le vei folosipe toate. Dar am ales mai multe pentru ca, asa cum copiii sunt diferiti intre ei, la fel si parintii.

Invata tehnica: “Opreste-te si respira”

Am citit despre aceasta tehnica acum foarte mult timp, cand “ma pregateam” cu informatie inca dinainte ca L. sa aiba crize de plans isteric. La inceput, m-am indoit teribil. Cum ar fi putut un copil de 2-3 ani sa inteleaga “opreste-te si respira” si chiar sa aplice.

Exercitiile de respiratie sunt cunoscute pentru faptul ca linistesc si calmeaza. Dar mi se parea putin probabil ca un copil mic sa le aplice, chiar in timpul unei crize de plans. Iata, insa, cumva, L a intuit ca vreau sa-l ajut si a jucat acest joc cu mine. Cu succes, chiar! Tehnica nu mi-a reusit in cele 4-5 tantrums pe care le-am experimentat cu el, dar au mers bine in timpul episoadelor mai mici de suparare. Sa aduci o gura proaspat de oxigen la creier este, poate, una dintre cele mai rapide tehnici de relaxare si reducere a stresului. Astfel:

  1. Il intrebam daca nu ar prefera sa planga la mine in brate (urmaream sa obtin un raspuns pozitiv de la el, pentru a incepe sa ne reconectam si sa creez o punte de legatura cu el. Iar atunci cand reusesti sa scoti un raspuns pozitiv de la copil, criza este aproape depasita.)
  2. Ii spuneam: “Hai sa respiram impreuna adaaaaanc. Si inca o data!” Aproape imediat se linistea. Ca si cum, prin expiratia aceea adanca scotea din el toti nervii, stresul, agitatia si “raul”. Si, o data cu el ma linisteam si eu.

Exercitiile de respirat sunt foarte bune pentru tine. Pentru ca te ajuta sa ramai in control.

Cum sa ai rabdare cu copilul. Un exercitiu scurt si foarte eficient

Nu degeaba, inainte de decolare, insotitoarele de zbor te sfatuit ca, in cazul putin probabil al depresurizarii, sa-ti pui tu mai intai masca de oxigen, si abia apoi copilului. Trebuie sa respiri ca sa-ti poti ajuta copilul.

Exercitiile de respirat sunt minunate mai ales atunci cand ai un copil mic si nu prea poti sa-l faci sa te inteleaga. Vei vedea cum, peste cativa ani, atunci cand te vei enerva, el iti va reaminti sa aplici tehnica “opreste-te si respira”. Nu uita ca tu esti exemplul pe care copilul tau il urmeaza si de la tine va invata cum sa-si gestioneze crizele de stres, furie, emotie etc.

Vezi, pe pagina urmatoare, alte tehnici ce dau rezultate foarte bune in gestionarea crizelor de plans

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit