Si totusi, cand au propriii copii, numerosi parinti se comporta cu acestia la fel cum s-au comportat parintii lor cu ei, astfel incat nu fac decat sa creasca o noua generatie de copii lipsiti de incredere in sine.
Chiar daca intentia lor este buna si poate chiar reusesc sa elimine din comportamentul lor ceea ce au urat cel mai tare la comportamentul parintilor, atunci cand erau copii, sunt lucruri despre care poate ca nici nu isi dau seama ca pot afecta atat de mult increderea in sine a copilului.
De ce este importanta increderea in sine
Cu siguranta, stii ca, atunci cand este pusa in situatia de a face ceva, oamenii merg catre succes sau catre esec si in functie de nivelul de incredere in sine. Astfel, indiferent de calitatile, abilitatile si capacitatile pe care le au cele doua persoane, cea care are incredere in sine va crede ca va reusi si, astfel, isi va da voie sa-si manifeste toate resursele, in timp ce persoana cu un nivel jos de incredere isi va spune din start ca nu are nicio sansa sa reuseasca si fie va renunta sa mai incerce, fie o va face doar ca sa bifeze ca a incercat, fara sa se implice foarte mult. Evident, cu aceasta atitudine este practic imposibil sa ajungi sa ai realizari importante.
9 strategii care cresc increderea in sine a copiilor
Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere
Potrivit psihologului american Nathaniel Branden, autor al multor studii in domeniu, increderea in sine poate fi definita ca o senzatie interioara de putere in ceea ce priveste indeplinirea propriilor dorinte, care ne permite sa actionam. A avea incredere in sine este o chestiune de supravietuire, afirma autorul american.
Studiile arata ca persoanele care au incredere in ele iau note mai bune la scoala, sunt mai fericite si mai putin deprimate decat cele care nu au incredere. In plus, cei care au incredere in sine vorbesc mai usor intr-un grup, fac fata esecurilor, rezista la presiuni si se descurca mai bine in conversatiile cu necunoscutii. Iar in adolescenta increderea in sine devine si mai importanta, caci lipsa acestei calitati le poate afecta viitorul profesional.
Iata ce ne scrie Gabriela: „Mi-as dori ca baiatul meu de aproape 9 ani sa nu abandoneze usor, sa accepte sa greseasca, sa invete din greseli si sa aibe incredere in el”.
Aceasta este o dorinta care se regaseste pe lista unui mare numar de parinti si care ii mana pe acestia sa citeasca materiale si sa puna intrebari despre cum pot sa creasca nivelul de incredere in sine al copiilor lor.
Din pacate, insa, nicio strategie, niciun joc si nicio tehnica de comunicare nu te va ajuta sa-i cresti copilului increderea in sine daca, in paralel, ii transmiti mesaje care i-o distrug.
Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui
Copilul ca o oglinda. Legatura dintre neincrederea in sine a parintelui si nefericirea copilului
Stim cu totii ca intentiile parintelui sunt bune. Ne dorim sa ne protejam copiii de raufacatori, ne dorim sa-i motivam sa invete, sa incerce, sa reuseasca, ne dorim sa le trezim ambitia sa faca lucruri si sa-i pregatim de dezamagirile si relele care li s-ar putea intampla in viata, dupa ce vor pleca de acasa.
Si, avand aceste intentii bune in spate, din nefericire, de multe ori, nu stim sa le exprimam intr-un mod potrivit. Si ceea ce iese pe gura multor parinti se poate inscrie pe lista de lucruri care au efectul exact opus, cel de diminuare si distrugere a increderii in sine a copilului.
7 moduri in care parintii distrug increderea in sine a copilului
1. Ii transmit copilului ca nu este suficient de bun pentru ei
„M-ai/ne-ai dezamagit!”, „Esti prost”, „Nu esti in stare de nimic”, „Nu stiu cu cine semeni, ca nici eu nici tatal tau nu…”
De multe ori, parintii ii transmit copilului asemenea mesaje chiar in situatii obisnuite cotidiene, cum ar fi cand a varsat laptele pe masa sau a uitat manusile la scoala. Multi parinti se grabesc sa puna etichete de tipul „Mereu intarzii” sau „Strici tot pe ce pui mana”, si sa-si compare copiii cu alti copii. Totul este insotit de un ton suparat al vocii si de mesajele nonverbale care ii transmit copilului ca nu este acceptat deoarece nu este suficient de bun. In acest caz, pornind de la un comportament al copilului, parintii il ataca la nivel de identitate. Si aceasta este o cale sigura catre o imagine de sine proasta.
Riscurile prieteniei dintre parinte si copil. 8 sfaturi cum sa-ti pastrezi autoritatea si sa ai increderea copilului
Un cuvant pe care multi parinti il spun de zeci de ori pe zi copiilor ii programeaza pentru esec
2. Nu au incredere in copii
La locul de joaca poti auzi de multe ori fraze de tipul: „Lasa jucaria asta ca tu esti prea mic”, „Nu te duce acolo ca tu nu poti”. Pe aceasta cale, parintii extrem de ingrijorati pentru siguranta copilului ii transmit acestuia ca nu este in stare sa faca un lucru, ca nu este cazul sa incerce si ca vor fi dusi si pusi de catre parinti acolo unde ar fi in stare. Insa, odata format acest mod de gandire, copilul va refuza sa incerce sa faca lucruri noi si cand va creste mai mare.
Pe masura ce copilul creste, lipsa increderii parintilor se manifesta in situatii precum verificarea temelor pe acasa si a notelor. Practic, multi parinti ii transmit copilului constant ca nu au incredere ca poate face singur si bine anumite lucruri. Si, la un moment dat, si copilul incepe sa creada acest lucru.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol