7 moduri in care parintii distrug increderea in sine a copilului fara sa-si dea seama
[ad#co-2] 3. Ii cer lucruri prea dificile pentru varsta lui
A incerca sa-i explici copilului o problema la matematica folosind metode pe care inca nu le-a invatat s-ar putea mai mult sa-l sperie decat sa-l faca sa inteleaga. Sau, nu ii poti cere, dupa 2 saptamani de cand a inceput cursul de inot, sa inoate singur pe lungimea unui bazin. Atunci cand copilul simte ca ceea ce ii cere parintele ii depaseste capacitatile, isi va spune siesi si tie: „Nu stiu, nu pot, nu vreau” si va refuza sa se mai manifeste. Iar cand vede ca nu poate face ce i se cere, ii va scadea increderea ca poate face chiar si lucruri pe care le-a facut anterior.
4. Creeaza situatii stresante neasteptate
Copiii se simt foarte bine intr-o lume in care stiu ce ii asteapta. Schimbarile bruste de dispozitie a parintilor, reactiile emotionale furtunoase aparute ca din senin, dar si reactiile diferite la una si aceeasi problema ii dezechilibreaza si le provoaca un stres care ii ia nepregatite. Ca raspuns la acest stres, copilul va deveni tot mai supus si mai pasiv.
15 moduri simple prin care poti fi un parinte mai bun
Cand protejarea copilului face mai mult rau decat bine
5. Pun o presiune prea mare pe copil
Parintii isi doresc ca ai lor copii sa aiba rezultate bune. De aceea, pun presiune pe ei: sa faca teme, sa le faca bine, sa invete mai mult la o materie, sa obtina performante in sport et. Insa, daca parintele ii arata in fiecare zi copilului ca a facut greseli si ce a gresit, la un moment dat, copilul va ajunge sa creada ca face totul gresit si ca nu este capabil sa mearga mai departe.
6. Nu observa succesele copilului
Desigur, o nota de 6 in carnetul de note si pantalonii rupti si patati sunt niste lucruri mai usor de observat decat ceea ce a reusit copilul sa faca intr-o zi, de exemplu, sa ridice cel mai inalt castel din pietre. Atunci cand ii vorbim copilului doar despre ce a gresit, ignorand lucrurile bune pe care le-a facut si realizarile sale, lovim direct in increderea lui in sine.
7. Le este prea teama sa nu distruga increderea in sine a copilului
Cealalta extrema este atunci cand parintele, din frica de a nu distruge increderea in sine a copilului, isi limiteaza la maxim interventiile si il absolva pe copil de orice responsabilitate. De fapt, copilul nu este traumatizat de eventualele discutii despre situatiile care s-au intamplat, ci de etichetele care i se pun si de criticile care i se aduc. Daca ii vorbesti copilului cu respect, fara sa-l etichetezi, fara sa-l compari si sa-l critici, ii poti spune orice. Transmite-i faptul ca, dupa ce a comis o greseala, este important sa vada ce face mai departe si ce poate face pentru a o corecta.
5 lucruri pe care le fac familiile cu adevarat fericite. Sunt atat de simple!
20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii
Acum, ca ai citit cele 7 moduri in care parintii le scad copiilor increderea in sine fara sa vrea, poate ca stii ce ai de facut pentru a creste un copil increzator si independent.
Primul lucru pe care il poti face si care te va ajuta cel mai mult in acest sens este sa elimini pe cat posibil elimentele negative din limbaj. Daca vrei sa-i transmiti un mesaj pozitiv, limiteaza mesajul negativ, deoarece il va anula pe cel pozitiv. Si tu vei ramane cu convingerea ca i-ai tranmis aprecierea ta, in schimb copilul nu va auzi acele aprecieri deoarece criticile si judecatile tale il fac sa fie inchis in fata ta.
Incepe prin a-i vorbi copilului cu respect si cu incredere in el si in ceea ce face, subliniind in paralel lucrurile bune pe care le face.
Niciodata nu e prea tarziu sa sustinem cresterea increderii in sine a copilului!
Sursa foto: Pexels
[ad#co-3]Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!