Cum sa ai un copil sociabil. 7 metode prin care poti sa ii dezvolti abilitatile sociale copilului tau
Orice parinte stie ca nu este usor sa inveti un prescolar sa isi dezvolte capacitati si abilitati sociale, iar asta se intampla nu pentru ca cei mici nu si-ar dori, ci din cauza ca sunt speriati si ca nu stiu ce sa faca.
Ei isi pun foarte multe intrebari si au foarte multe ganduri, spre exemplu, atunci cand copilul tau isi doreste sa se joace cu cineva, se va intreba daca nu cumva acel copil ii va lua jucaria, daca nu va ajunge inaintea lui la masinuta din colt.
Primul pas in a-l ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale este sa il inveti cum sa isi gestioneze emotiile, deoarece de aici porneste totul. Al doilea pas este sa il ajuti sa dezvolte empatia, iar cel de-al treilea este sa il inveti cum sa isi exprime nevoile si dorintele intr-un mod pasnic si deloc agresiv.
Aceste trei lucruri vor fi extrem de importante in succesul academic al copilului tau, in succesul financiar si in orice alt domeniu al vietii sale. De fapt, inteligenta emotionala– care este definita prin abilitatea de a-ti gestiona sanatos propriile emotii si prin abilitatea de a interactiona armonios si echilibrat cu cei din jur-este cu mult mai importanta decat IQ-ul ( atunci cand acesta este in parametrii normali) si ii va asigura succesul prefosional si personal. Un IQ mare nu inseamna in mod neaparat si succes, in schim o inteligenta emotionala crescuta, da.
10 lucruri esentiale pe care copiii le invata din jocurile cu cuburi
10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit
Iata cum poti sa il ajuti pe copil sa isi dezvolte abilitati sociale:
1. Empatie
Emaptia este baza activitatii interpersonale. Diferenta intre acele interactiuni superficiale de pe urma carora nu ramane nimic de dezvoltat sunt acelea in care empatia lipseste, iar totul este plastic si de forma.
Copiii care au primit din partea parintilor lor intelegere si empatie, au dezvoltat simtul empatic in mod natural si mult mai usor decat cei care nu au primit aceste lucruri de la parintii lor.
2. Observarea
Este important sa observi modul in care copilul tau se joaca, deoarece unii copii devin agresivi atunci cand se joaca din cauza ca sunt coplesiti de anumite activitati sau emotii si nu stiu ce altceva sa faca sau cum sa se abtina.
Fii prezenta si atunci cand este cazul, poti sa intervii si sa il ajuti pe copil sa identifice problema pe care o are si sa gasiti impreuna o solutie, astfel incat sa nu devina un obicei din a lovi atunci cand se simte coplesit.
3. Nu il forta sa imparta
Atunci cand un copil este fortat sa imparta este impiedicata dezvoltarea naturala a instinctului de a imparti propriile lucruri. Copiii au nevoie sa dezvolte simtul de proprietate si sa se simta siguri pe acest sentiment inainte de a putea impartasi si altora din lucrurile lor. Poti, in schimb sa introduci conceptul de „a se juca pe rand” si vezi daca functioneaza.
4. Asteptarea
Atunci cand copilului tau nu ii place sa astepte si are o criza nervoasa din cauza acestui lucru, inseamna a acumulat emotii multe si explozive pe care nu stie cum sa le elibereze in alt fel.
Poti in aceste momente sa empatizezi, sa ii arati ca esti acolo pentru el si ca si tie ti se intampla astfel de lucruri destul de des. Nu poti sa il faci sa simta altceva sau sa nu mai simta aceste lucruri, insa poti sa fii alaturi de el cand trece prin aceasta stuatie si sa ii explici ca nu este nimic in neregula in a simti ceea ce simte el.
5. Interventia
Sunt momente in care este necesar sa intervii. De multe ori copiii nu observa cand le sunt luate diverse lucruri, insa atunci cand copilul, de la care sunt luate anumite jucarii fara sa ii fie ceruta aprobarea, se supara, este cazul sa intervii.
Cel mai probabil exista un sentiment gestionat prost, mai ales daca este un comportament care se repeta constant. Vorbeste cu el despre asta, intreaba-l ce anume ii motiveaza acest comportament si asculta-l. Dupa ce v-ati clarficat cu ceea ce se intampla, gasiti impreuna o solutie.
5 activitati Montessori cu un accesoriu simplu si sanatos
40 de idei ieftine sau gratuite cum sa-ti petreci vacanta de vara cu copilul
6. Limbajul
Limbajul este foarte important in ceea ce priveste exprimarea emotiilor. Vorbeste cu copilul despre emotii, explica-i cum sa le recunoasca, cam din ce motive apar ele si incurajeaza-l sa iti vorbeasca despre ele atunci cand le simte.
7. Sentimentele celor din jur
Incepi usor usor sa introduci in mintea copilului importanta emotiilor celor din jur. La inceput o sa i se para destul de ciudat, dat fiind egocentrismul natural si instinctiv al copiilor, insa, pentru a nu deveni o trasatura de caracter, incepe sa discuti cu el inca de mic despre cat este de important sa tii cont de emotiile si sentimentele celor din jurul lui.
Abilitatile sociale sunt extrem de importante si, pentru binele copilului tau, asigura-te ca il ajuti si ghidezi in dezvoltarea acestora.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!