7 metode de educatie pozitiva prin care sa inveti copilul sa coopereze
Pentru o buna relatie cu copiii nostri este indicat sa gasim acele mijloace si strategii prin care sa putem sa ii educam, dar fara a ne impune verbal, fizic si emotional. In cartea sa, “Copiii sunt din Rai”, dr. John Gray propune o serie de metode pentru a comunica si a crea o altfel de legatura cu copiii de toate varstele, de a valorifica forta educatiei pozitive si de a renunta la metodele de educatie ce au la baza frica:
- Cereti, dar nu ordonati – ca parinti avem tendinta sa lespunem copiilor tot timpul ce au voie sa faca si ce nu au voie sa faca. In acest mod ei ajung sa nu ne mai auda si sa nu ne mai asculte. Alternativa propusa de autor este de a inlocui ordinele si cicalelile cu cererile si solicitarile: de exemplu, in loc sa spunem copilului: “Du-te si fa curat la tine in camera”, sa spunem: “Vrei sa te duci sa faci curat in camera ta?”. Este nevoie de multa rabdare si practica insa rezultatele se vor vedea.
- Folositi “Ai vrea sa…”, in loc de “Ai putea sa…” – desi aceste formulari pot sa para ca sunt asemanatoare, mesajul pe care il transmit este foarte diferit si este inteles altfel decat ne-am dori de catre copii. Utilizarea formulelor de genul “Ai putea sa…”, “Poti sa….”nu este eficienta, transmite copiilor mesaje confuze si ii determina pe acestia sa nu mai coopereze.
- Renuntarea la intrebarile retorice – care nu fac decat sa transmita copiilor un mesaj negativ. De exemplu, “De ce inca nu ai strans jucariile?” sau “Cum ai uitat sa faci ceea ce te-am rugat?”etc. sunt intrebari care, de fapt, pot sa ascunda si alte credinte ale noastre despre copii, cum ar fi: fie sa ii consideram obraznici, neascultatori, fie ca se comporta ciudat, ca nu ne putem baza pe ei etc.
- Fiti directi – in relatia cu copiii, in special cu baietii. In loc sa spunem “Faci prea multa galagie”, care se concentreaza pe problema si nu este o cerinta directa, putem sa transmitem clar mesajul dorit:” Te rog sa faci liniste! “
- Renuntarea la explicatii – autorul considera faptul ca parintii trebuie sa aminteasca copiilor faptul ca este ok sa se opuna la inceput, insa cei care iau deciziile sunt mama si tata, iar noi ar fi bine sa renuntam la a le explica, deoarece impotrivirea se face tocmai din cauza motivelor prezentate.
- Renuntarea la predici – pentru a fi ascultati si pentru a avea copii cooperanti atunci ar fi bine sa nu le tinem prea multe predici sau sa le dam prea multe sfaturi. Cu cat vorbim mai mult pe seama a ceea ce este bine sau rau, a ceea ce este corect sau nu etc., cu atat copilul va da dovada de incapatanare si nesupunere.
- Nu va folositi de sentimente ca sa manipulati – acest lucru genereaza copilului sentimentul de vina. Cand simtim ca suntem suparati sau avem ceva probleme nu ar trebui sa ne folosim de acest lucru in speranta ca vom obtine ceva de la copiii nostri, ci sa comunicam cu un adult.
Este ok sa impartasim emotiile si sentimentele pozitive, insa cele negativee vor fi considerate ca o forma de manipulare. De cate ori nu spunem copiilor sa nu faca un anumit lucru deoarece noi ne vom simti rau, vom plange etc. In opinia dr. Gray utilizarea sentimentelor ca mijloc de manipulare duce la formarea unor copii supusi.
Este nevoie de multa munca si perseverenta, deoarece fiecare copil este unic si va reactiona in mod diferit: pentru unii parinti nu va fi nevoie decat sa ceara si copiii vor coopera, insa pentru altii procesul va fi mai dificil, va presupune si utilizarea de metode necesare minimalizarii rezistentei, cum spune insusi autorul.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!