Cristina Leoca

Cristina Leoca

Am intrat in echipa de redactie a Centrului de Parenting in ianuarie 2016. Am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei. Am lucrat in Resurse Umane, ca profesor limba Engleza pentru copiii de gradinita, am participat la internship-uri in Croatia si Spania (pe educație si proiecte ale Crucii Rosii). Scriu poezii pentru cei mici si despre orice are legatura cu domeniul parenting, copii, dezvoltare personala si emotionala. Iata articolul meu de astazi:
Cristina Leoca

 Este nevoie ca noi:

  • Sa ii invatam sa spuna “NU” – chiar daca le este greu sa refuze, trebuie sa ii ajutam sa reactioneze atunci cand ceilalti se implica in activitati riscante si au un comportament neadecvat ( sa facem cu ei acasa jocuri de rol, sa discutam cu ei, sa ii lasam sa gandeasca si sa descopere singuri efectele si consecintele diferitelor comportamente).
  • Sa le dezvoltam o stima de sine buna – copiii care se simt bine in pielea lor, care au incredere in ei au tendinta de a rezista mai bine in fata presiunii si iau decizii mai bune.

Recomandari stiintifice de educare a copiilor

Generatia copiilor care au totul

  • Sa ii ajutam sa isi aleaga prietenii – colegi care provin dintr-un mediu familial stabil, care au valori, se simt bine cu ei insisi, isi doresc sa faca ceva in viata, sunt responsabili, se ajuta la nevoie etc.
  • Sa fim calmi – chiar si atunci cand copilul isi doreste sa faca ceva cu care noi nu suntem de acord. Sa punem in balanta partile bune cu cele mai putin bune- de exemplu daca invata bine, daca le cunoastem prietenii, daca de obicei sunt ascultatori, daca sunt responsabili in majoritatea cazurilor, atunci putem sa nu le judecam optiunea pentru muzica sau sa le tinem morala ca au intarziat cateva minute etc.

9 pasi pentru a reduce anxietatea la copii

Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti

De la timiditate si supunere la un copil curajos si increzator. 10 solutii pentru parinti

  • Sa fim informati – sa stim care le sunt prietenii, ce activitati extrascolare au, cum folosesc retelele de socializare si telefonul, pentru ca astfel le putem fi de ajutor si ii putem sprijini sa ia deciziile corecte.
  • Sa fim prezenti in vietile lor – sa ne facem auziti, ascultati, copiii sa stie ca noi suntem inca cei maturi, ei trebuie sa respecte anumite reguli ale familiei. Sa comunicam deschis cu ei cu referire la ceea ce ii motiveaza, catre ce se simt inclinati la scoala, ce pasiuni au, ce au realizat, ce isi propun, ce ii deranjeaza etc.
  • Sa planificam activitati cu toata familia pentru a mentine o atmosfera destinsa, un climat familial stabil si unit.