7 metode de a ajuta copiii sa depaseasca presiunea colegilor si a prietenilor
Copilul isi va cauta mereu un cerc de colegi, prieteni care se aseamana in multe puncte de vedere, insa pana va reusi acest lucru va da piept de multe ori cu presiunea grupului, cu sentimentul ca trebuie sa faca anumite lucruri, care, desi stie ca nu sunt in regula, le va face oricum, din teama de a nu fi exclus.
Incepand cu varsta de 9-10 ani si pana pe la 20 de ani, copiii vor cauta aprobarea si sfaturile celor de seama lor si nu a parintilor, cu referire la toate aspectele vietii lor.
Este o etapa esentiala in dezvoltarea si formarea viitorului adult, asa ca nu ar trebui sa neglijam acest aspect si sa gasim metodele necesare pentru a nu pierde legatura si comunicarea cu copilul, sa il ajutam sa ia deciziile corecte in ciuda presiunii la care este expus.
Implicarea noastra ne va oferi ocazia sa cunoastem membrii grupului din care face parte copilul, sa descoperim dinamica grupului, interesele, valorile celorlalti, sa vedem cum se comporta unii cu altii, daca isi doresc sa realizeze ceva impreuna sau doar sa fie un grup din care “sa evadeze”.
Privind lucrurile dintr-o perspectiva pozitiva, grupul de apartenenta al copilului poate sa aiba influente bune, cum ar fi: prietenie, acceptare, exemple despre cum sa fii onest, bun, sa muncesti pentru a obtine rezultate, posibilitatea de a discuta problemele cu persoane de aceeasi varsta, incurajare pentru a incerca noi sporturi, activitati etc.
Din pacate, grupul il poate presa pe copil sa adopte si comportamente nesanatoase si riscante, cum ar fi: fumat, sex, alcool, folosirea de substante interzise, folosirea in exces si in mod nesigur a retelelor sociale, copiere, furt etc.
Este o etapa delicata in viata copiilor, cand isi doresc sa simta ca fac parte dintr-un grup, ca se simt acceptati, ca se integreaza, le este teama sa nu fie refuzati, sa nu se rada pe seama lor, sa aiba ceea ce au si altii, tocmai de aceea este dificil pentru ei sa reziste presiunii majoritatii.
Specialistii recomanda parintilor sa se implice active, sa ii ajute pe copii in a lua decizii bune, corecte, chiar daca ei dau semne ca nu vor acest lucru.
Este nevoie ca noi:
- Sa ii invatam sa spuna “NU” – chiar daca le este greu sa refuze, trebuie sa ii ajutam sa reactioneze atunci cand ceilalti se implica in activitati riscante si au un comportament neadecvat ( sa facem cu ei acasa jocuri de rol, sa discutam cu ei, sa ii lasam sa gandeasca si sa descopere singuri efectele si consecintele diferitelor comportamente).
- Sa le dezvoltam o stima de sine buna – copiii care se simt bine in pielea lor, care au incredere in ei au tendinta de a rezista mai bine in fata presiunii si iau decizii mai bune.
Recomandari stiintifice de educare a copiilor
Generatia copiilor care au totul
- Sa ii ajutam sa isi aleaga prietenii – colegi care provin dintr-un mediu familial stabil, care au valori, se simt bine cu ei insisi, isi doresc sa faca ceva in viata, sunt responsabili, se ajuta la nevoie etc.
- Sa fim calmi – chiar si atunci cand copilul isi doreste sa faca ceva cu care noi nu suntem de acord. Sa punem in balanta partile bune cu cele mai putin bune- de exemplu daca invata bine, daca le cunoastem prietenii, daca de obicei sunt ascultatori, daca sunt responsabili in majoritatea cazurilor, atunci putem sa nu le judecam optiunea pentru muzica sau sa le tinem morala ca au intarziat cateva minute etc.
9 pasi pentru a reduce anxietatea la copii
Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti
De la timiditate si supunere la un copil curajos si increzator. 10 solutii pentru parinti
- Sa fim informati – sa stim care le sunt prietenii, ce activitati extrascolare au, cum folosesc retelele de socializare si telefonul, pentru ca astfel le putem fi de ajutor si ii putem sprijini sa ia deciziile corecte.
- Sa fim prezenti in vietile lor – sa ne facem auziti, ascultati, copiii sa stie ca noi suntem inca cei maturi, ei trebuie sa respecte anumite reguli ale familiei. Sa comunicam deschis cu ei cu referire la ceea ce ii motiveaza, catre ce se simt inclinati la scoala, ce pasiuni au, ce au realizat, ce isi propun, ce ii deranjeaza etc.
- Sa planificam activitati cu toata familia pentru a mentine o atmosfera destinsa, un climat familial stabil si unit.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!