4. Invatarea unei limbi straine noi

Studiile stiintifice au aratat faptul ca persoanele bilingve au rezultate mai bune in rezolvarea puzzle-urilor decat persoanele care vorbesc o singura limba. Invatarea unei limbi straine ajuta creierul copilului sa aiba rezultate mai bune cand vine vorba de orice activitate solicitanta din punct de vedere mental, printre care planificarea sau rezolvarea de probleme. Procesul de invatare a unei limbi straine implica mai multe actiuni dificile precum analiza structurilor gramaticale si invatarea unor cuvinte noi, ambele lucruri imbunatatind nivelul de inteligenta si sanatatea creierului.

In plus, persoanele care vorbesc cel putin doua limbi pot observa mai bine mediul in care traiesc si isi pot directiona atentia mai eficient catre diferite procese.

5. Jocuri care stimuleaza creierul

Copiilor le plac foarte mult jocurile. Iata cateva dintre jocurile care cresc neuroplasticitatea creierului, o abilitate descoperita relativ recent, care ne permita sa invatam lucruri noi pe parcursul intregii vieti:

  • sudoku
  • puzzle-uri
  • sahul
  • board games (jocuri de societate, strategie, inteligenta)
  • jocuri video
  • jocurile de carti

In timpul acestor jocuri, au loc diferite schimbari in conexiunile neuronale si sinapse, fiind astfel influentata abilitatea creierului de a se reorganiza. Atunci cand celulele nervoase raspund intr-un mod diferit, creste neuroplasticitatea, ceea ce ii creste abilitatea copilului de a vedea lucrurile din diferite puncte de vedere si de a intelege cauzele si efectele comportamentelor si ale emotiilor. Acesti copii recunosc mai usor noi modele si abilitatile lor cognitive sunt imbunatatite.

Inteligenta copiilor, legata de miscarile mainilor. Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii fine

Crezi ca ai un copil talentat? 20 de semne ca ai un copil cu o inteligenta peste medie

6. Calatoriile

Solicitarea fizica si mentala din timpul calatoriilor ajuta la eliberarea stresului, dupa care copilul se poate concentra mai usor pe ce are de facut, devine mai atent si intelege mai in profunzime subiectele. In plus, fiecare loc nou pe care il viziteaza il ajuta sa invete multe lucruri noi despre oamenii din alte locuri, mancarea lor, cultura, stil de viata etc. Dupa o calatorie, o persoana isi poate schimba total modul de gandire.

7. Gatitul

Pregatirea meselor poate fi o ocupatie care stimuleaza activitatea creierului copilului tau, daca respecta anumite conditii. S-a demonstrat ca nivelul creativitatii oamenilor creste atunci cand acestia pregatesc regulat diferite feluri de mancare. Este important sa gateasca permanent noi feluri de mancare. Acest lucru il va ajuta pe copil sa faca lucrurile bine, sa nu ii fie frica sa incerce lucruri noi si sa fie foarte atent la detalii. De asemenea, atunci cand gateste, copilul invata sa fie multitasking, sa masoare cu precizie si sa ia decizii rapide, ceea ce il face mai inteligent.

8 metode prin care poti creste inteligenta copilului tau

Va uita de desene si tableta. 6 trucuri cum sa-l ajuti pe copil sa-si descopere pasiunea

Cu siguranta, cel putin unul daca nu chiar cateva dintre hobby-urile enumerate mai sus se regasesc sau se pot regasi in lista de activitati practicate de copilul tau.

Daca iti doresti sa il stimulezi sa faca lucruri noi, dintre cele enumerate mai sus, ofera-i posibilitatea sa aleaga, de exemplu, un sport sau un instrument muzical. Daca si-a dorit sa faca un sport, insa, dupa o perioada, refuza sa mai mearga, nu insista sa continue pentru simplul fapt ca i-ai platit abonamentul pentru mai multe luni. Copilul are dreptul sa se razgandeasca, mai ales dupa ce a vazut ce presupune practicarea regulata a acelui sport. Practicandu-l o perioada, el a aflat lucruri pe care nu avea cum sa le stie dinainte. Asa ca, in acest caz, o atitudine mai potrivita ar fi sa discuti cu copilul si sa-i propui o alta activitate sportiva care sa raspunda nevoilor sale.

De asemenea, puteti alege impreuna locurile unde urmeaza sa mergeti in vacanta si puteti organiza seri in care va jucati impreuna jocuri de societate.

Sursa foto: Pixabay