7 greseli mari pe care le fac parintii cand se cearta cu copiii
„Esti un copil rau!”
„Nu am nevoie de asa un copil ca tine!”
„Este doar vina ta!”
Atunci cand tensunea creste si discutia se transforma intr-o adevarata cearta, este foarte dificil sa-ti mai gestionezi emotiile. In acele momente incarcate de tensiune, numerosi parinti spun cuvinte grele pe care ulterior le regreta sau deturneaza situatia intr-o directie daunatoare pentru toata lumea.
Bloggerita din Rusia Tatiana Ivanko, vorbeste pe blogul sau real-parents.com despre cele mai grave greseli pe care le comit parintii in timpul certurilor cu copiii lor.
Cele mai grave 7 greseli ale parintilor cand se cearta cu copiii:
Greseala nr. 1: Se refera la personalitatea copilului, nu la actiunea lui.
Aceasta greseala poate fi recunoscuta in cuvinte precum: „Ce copil ingrozitor!”, „Asa procedeaza numai baieteii rai!” sau chiar „Esti o fetita rea. Nu am nevoie de un asemenea copil”. Aceasta continua sa fie o greseala destul de frecventa, in ciuda faptului ca marea majoritate a parintilor stiu cat de mult rau le pot face copiilor etichetarile si cat de important este sa te limitezi la a vorbi despre actiunea pe care a facut-o copilul.
Alternativa: Poti descrie comportamentul copilului si il poti ruga sa-l evalueze singur. Sau iti poti exprima emotiile tale legate de acel comportament.
Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti
14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit
Greseala nr. 2: Arunca propria vina asupra copilului.
De exemplu, copilul alearga prin casa si a atins deja o data o cana care se afla la marginea mesei, adultul a observat acest lucru, insa nu a luat cana din acel loc. Cine e responsabil atunci cand copilul a mai trecut o data pe langa cana, insa, de data aceasta, a dat-o jos si cana s-a spart? De cele mai multe ori, in asemenea situatii, intreaga vina este pusa pe umerii copilului.
Alternativa: Asuma-ti partea ta de responsabilitate. Mai mult decat atat, incearca sa vezi cu cativa pasi in fata. De exemplu, daca cel mic alearga prin casa, da la o parte obiectele de care se poate impiedica sau se poate rani. Cand incepe sa mearga in picioare, muta obiectele pe care nu vrei sa le atinga in locuri in care cel mic nu ajunge. Altfel spus, modifica mediul astfel incat sa reduci cat mai mult posibilitatea ca cel mic sa se raneasca sau sa strice lucruri importante.
Greseala nr. 3: Se folosesc de faptul ca sunt adulti si pot face mai multe lucruri decat copiii.
De exemplu, parintii isi pot pedepsi copilul luandu-i jucaria si punand-o sus pe un dulap de unde cel mic nu o poate lua. Multi parinti nu constientizeaza ca asemenea experiente ii fac pe copii sa se simta inferiori din punct de vedere fizic, sentiment ce genereaza suparare si furie. Parintii care au incercat deja aceasta metoda au observat ca, atunci cand jucaria ajunge pe dulap, copilul incepe sa tipe si poate face o criza de furie. De regula, copilul nici nu este ajutat sa gestioneze corect conflictul si este lasat singur sa mediteze la comportamentul sau.
Cele mai frecvente 10 greseli de educatie a baietilor
5 hoti de iubire. Greseli zilnice din limbajul parintilor ce saboteaza relatia cu copilul
Alternativa: Gaseste o solutie acceptabila pentru toata lumea discutand cu copilul. Afla ce isi doreste, spune-i ce anume iti doresti tu sa se intample si gasiti un numitor comun. Atunci cand obligi copilul sa faca ceva, de fapt nu il educi, caci cel mic va face doar din obligatie si nu va ramane cu nimic din aceasta experienta in afara de furie si suparare.
Greseala nr. 4: Presiunile datorita puterii financiare a parintelui.
De exemplu, parintele cu copilul urmeaza sa plece sa cumpere o jucarie, insa a urmat o cearta in timpul careia unul dintre parinti s-a suparat pe copil. Drept raspuns, acel parinte ii spune copilului ca, din moment ce se comporta in acest fel, nu ii va mai cumpara jucaria. Intr-adevar, aceasta este o modalitate rapida de a-l face pe copil sa te asculte. Insa, la o privire mai atenta, observam ca, in acest caz, copilul asculta nu pentru ca isi intelege parintele sau ca regreta ce a spus, ci pentru ca doreste sa obtina jucaria, adica urmareste un scop material. Daca acest tipar de comportament se repeta periodic, in timp, copilul va depune eforturi sa taca, sa nu-si exprime emotiile negative pentru a i se cumpara jucaria. Va stoca emotiile negative in interior. Atitudinea copilului fata de parinti se va schimba atunci cand acesta va deveni adult si nu va mai depinde financiar de parinti.
Alternativa: In timpul unei situatii conflictuale, vorbiti si tu si copilul despre emotii si invata-l pe copil sa respecte sentimentele sale si pe ale celor din jurul sau. Spune-i si despre cum ar trebui sa se comporte in diferite situatii. Nu pedepsi copilul refuzandu-i sa-i cumperi lucruri materiale.
Greseli pe care parintii le fac zilnic si solutii concrete pentru a le evita
Ajuta-ti copilul sa fie mai fericit. 7 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le faca
Greseala nr. 5: Comportamentul agresiv, pierderea autocontrolului, cuvintele urate, bataia.
Din asemenea experiente copilul invata ca, atunci cand situatia scapa de sub control, persoana poate renunta si la gestionarea propriilor emotii. Si mai invata ca persoana mai agresiva si care vorbeste mai urat are intotdeauna dreptate. De regula, copiii se sperie de acest gen de reactii din partea parintilor lor si „se comporta normal”. Este clar ca cei mici nu fac fata unei confruntari la acest nivel cu adultii. Copilul nu-i poate da mamei sau tatalui o palma la fund si nici nu poate tipa la ei asa cum o fac parintii la adresa lor.
Alternativa: Gestioneaza-ti emotiile. Daca ai probleme la serviciu, daca ai griji si esti o persoana stresata, gaseste modalitati de relaxare care ti se potrivesc. Odihneste-te mai mult, acorda-ti timp de relaxare pentru a dobandi un echilibru emotional.
Poti gasi mai multe modalitati de relaxare si de educatie cu calm in articolele publicate pe CentruldeParenting.ro:
Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen
Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum
Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita
„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii
Iti pierzi des rabdarea cu copiii? Iata ce poti face
Cum sa ai rabdare cu copilul. Un exercitiu scurt si foarte eficient
Greseala nr. 6: Il obliga pe copil sa-si ceara frecvent iertare pentru greselile sale, fara sa procedeze el insusi la fel atunci cand greseste
Un copil invata sa-si recunoasca propriile greseli si sa-si ceara iertare pentru faptele sale doar atunci cand vede exemplul parintilor. Atunci cand este obligat sa-si ceara iertare, copilul fie va refuza sa o faca, fie o va face cu frustrare si doar pentru ca i s-a cerut acest lucru.
Alternativa: Fii primul/prima care isi cere iertare de la copil atunci cand ai facut sau ai spus ceva nepotrivit, lucrup pe care il regreti. Vazand exemplul tau, copilul va fi dornic sa-si ceara si el, la randul lui, iertare daca simte ca a gresit.
Greseala nr. 7: Ii fac rau copilului intentionat drept pedeapsa sau aleg o pedeapsa umilitoare.
Pedepsele nu ajuta la dezvoltarea copilului si nu-i aduc nimic bun. Mai mult, odata ce a fost pedepsit, copilul se va simti absolvit de orice vina si nu va invata nicio lectie pentru viitor. Totusi, daca ai ajuns in situatia sa pedepsesti copilul, e de preferat sa alegi sa nu-i mai oferi ceva dorit decat sa-i faci un rau. Si in niciun caz pedeapsa nu trebuie sa fie umilitoare si nu trebuie aplicata in prezenta altor persoane.
Alternativa: Elimina pedepsele din procesul educatiei copilului tau. Construieste o relatie bazata pe incredere reciproca. Afla mai multe despre educatia fara pedepse:
10 alternative eficiente la pedepse
Cum disciplinezi un copil fara sa-l pedepsesti
Tu iti pedepsesti copilul pentru o nota mica? Iata de ce asta nu-l ajuta sa invete bine
Lectia pe care o invata un copil atunci cand e pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting neconditionat”
La final, bloggerita Tatiana Ivanko ne sugereaza sa avem mereu in minte regula de aur: „Inainte sa-i spui ceva copilului, spune-ti-o tie”. In acest fel, vei constientiza cum suna cuvintele tale si este foarte posibil sa renunti sa-i mai spui acele cuvinte. Astfel, vei avea mai putine conflicte cu copilul si, chiar si atunci cand vor avea loc, conflictele vor fi mai constructive, relatia se va baza pe respect reciproc, stima de sine a copilului nu va fi afectata si cel mic va invata sa-si gestioneze emotiile si sa-si aleaga atent cuvintele.
Sursa foto: Flickr.com