7 greseli ale parintilor cu copii obraznici, furiosi, ori sfidatori. Evita sa fii unul dintre ei!
Cand copilul este furios, ori te ignora, simti ca nu mai ai putere in fata lui, ca nu mai stii ce sa faci, ca toate eforturile tale de a-l educa, de a-l “indrepta” nu dau rezultate.
In timp ce copilul, in special cel mic, inca nu are abilitatea de a-si gestiona emotiile puternice, tu poti face asta. Tocmai de aceea, tine minte ca o pedeapsa nu va indrepta nicioadata comportamentul neplacut al copilului. Poate ai senzatia ca as ail indrepti. De fapt, insa, nu faci decat sa accentuezi problema.
Niciun parinte nu doreste sa aiba un copil dificil, ori sfidator. Cumva, insa, unii parinti nu reusesc sa gestioneze cum trebuie aceste reactii ale copilului si ajung sa inrautateasca situatia.
Daca nu vrei sa ajungi in aceasta categorie, afla care sunt greselile pe care ei le fac, astfel incat tu sa le eviti de la inceput:
1. Nu sunt prezenti cu adevarat, nu sunt calmi, nici empatici
Un copil sfidator este un copil care sufera. Se simte amenintat, astfel ca simte nevoia sa reactioneze: sa raspunda, sa pedepseasca in felul sau. Nu lasa propriile emotii sa te controleze atunci cand copilul nu se comporta cum trebuie. Daca te rastesti la el, ori il pedepsesti, nu vei face decat sa ii dai senzatia ca nu are parte de siguranta, ca universul sau este inspaimantator. Astfel, vei genera noi conflicte si vei crea mediul ideal pentru noi izbucniri.
2. Nu recunosc motivul din spatele furiei
Unii parinti nu se gandesc la faptul ca cel mic poate are un motiv pentru care se comporta astfel. Nu sunt calmi si nu recunosc emotiile copilului, nu ii accepta supararea. Abia atunci cand parintii ii arata copilului ca il inteleg, se vor simti in siguranta pentru a-si arata sursa adevarata a emotiilor puternice.
3. Nu accepta toate emotiile
Atunci cand copilul este vesel, totul este in ordine. Insa, cand copilul are o teama, cand se simte trist, cand nu poate sa faca ceva, atunci parintele nu mai accepta emotia negativa si i-o neaga copilului. Iar atunci, parintii ii spun copilului sa se calmeze, ori sa se poarte frumos. In momentul in care sentimentele nu ii sunt recunoscute, copilul nu are incredere sa fie sincer si sa spuna de ce simte asa, care ii sunt temerile. In momentul in care parintele accepta emotiile copilului, oricare ar fi ele, si nu le reprima, copilul simte acceptare si comunica mult mai usor. Iar aceasta deschidere a parintelui va fi de mare ajutor in anii urmatori!
4. Nu sunt conectati cu copilul
Un copil nervos si sfidator are o teama. Copilul are mereu nevoie de un adult calm si puternic pentru a se simti in siguranta. Iar atunci cand nu au acest sentiment, de protectie, ajung la comportamentul mai sus amintit. In loc de time-out-uri, mai bine incearca sa te apropii de copil, sa fii conectat cu el.
5. Nu se pun in papucii copilului
Unii parinti aleg sa delimiteze foarte bine rolurile: parintii trebuie sa ramana adulti, copiii sa fie copii (dar cuminti, daca se poate). In schimb de roluri, insa, ar putea oferi parintilor si perspectiva copilului. Cum se vad lucrurile prin ochii celui mic? Ce a inteles, de fapt, copilul, dintr-o situatie care este clara parintelui?
6. Parintii nu il invata sa-si decodifice emotiile si semnele care anunta o criza
Cum sa poata cel mic sa evite o situatie tensionata cand el nici nu stie sa decodifice semnele, emotiile? Cel mai usor te intelegi cu copilul cand este calm. Asa ca iti va fi de mare ajutor sa-l inveti care sunt elementele care declanseaza starile lui, inainte ca lucrurile sa escaladeze sis a ajungeti, inca o data, in situatii de criza.
Cele mai des intalnite cauze sunt cele emotionale (copilul nu se simte conectat cu copilul, ori parintele nu ii acorda atentie de calitate – sunt in aceeasi camera, dar parintele sta cu telefonul in mana), cat si cele fiziologice (foame, oboseala, zgomote puternice, agitatie etc). repeta cu copilul si ajuta-l sa inteleaga motivul pentru care se comporta intr-un anume fel, iar in timp va invata sa gestioneze singur situatiile delicate.
7. Nu au grija de ei. Daca isi petrec cea mai mare parte a timpului invatand copilul cum sa se comporte mai bine, atunci si parintele ar trebui sa fie un exemplu pentru cel mic. Punctul anterior, despre cum sa inveti sa gestionezi din timp elementele sensibile, se poate aplica si parintelui.
De exemplu: daca parintele are rabdare mai putina atunci cand ii este foame, atunci sa tina o gustare aproape (este un truc care m-a ajutat dupa-amiaza, cand il luam pe L. de la gradinita. Un banal covrig m-a ajutat sa fiu mai calma pana la ora cinei). Ori, daca stii ca te deranjeaza dezordinea din camera copilului, ofera-i instrumente care sa-l ajute sa fie ordonat (cutii pentru fiecare categorie de jucarii), o regula a camerei sale: sa stranga in fiecare seara, ori la fiecare 2-3 zile etc.
De asemenea, nu isi acorda timp de calitate sa faca mici lucruri care le aduc placere: sa citeasca, sa se relaxeze cu o baie lunga, sa mearga la sala, ori sa stea degeaba la o teresa cu o cafea buna in fata! Pana cand parintii nu isi vor lua singuri acest timp (20-30 de minute), nu se va gasi nimeni sa le ofere. Asa ca, parintii trebuie sa fie putin mai egoisti, sa isi incarce bateriile cum simt, pentru a putea oferi rabdare si intelege copiilor.
Un parinte care sta 24 de ore la picioarele copilului si aduna frustrari ori simte ca se sacrifica face mai mult rau copilului decat un parinte care lipseste 1-2 ore pe saptamana (din timpul sau liber) sa faca ceva doar pentru el, dar se intoarce acasa gata de conectare, joc si intelegere.
Cum gestionam crizele de plans si de furie ale copilului [VIDEO]
Cum il ajuti pe copil sa-si dezvolte inteligenta, in functie de varsta [VIDEO]
Mindfulness pentru copii: 4 exercitii de meditatie pentru copii mai calmi si mai putin impulsivi
Sursa foto: Pixabay
Copilul NU este obraznic! Iata adevarul despre comportamentul urat al copilului
A fost o perioada dificila, in ultimele zile, pentru parinti si copii. Si, cel putin orele la cumparaturi, pentru mini-vacanta de Paste, printre cozi uriase, aglomeratie la casele de marcat, agitatie si oboseala, si-au spus cuvantul pentru multi parinti si micuti. Dar adevarul este ca rautatile si obrazniciile copilariei sunt la fel de normale si de neplacute precum genunchii juliti sau scobitul in nas. Nu ne fac placere, da. Insa,
Parintele obraznic. Cate din gesturile tale sunt, de fapt, cauza comportamentului neplacut al copilului?
Si pe tine te enerveaza cand toate jucariile copilului stau dezordonate prin intreaga casa, ori, in cel mai bun caz, pe fiecare centimetru patrat din camera lui? Da, nici mie nu imi place sa vad cutiile de jucarii cum stau goale, iar continutul lor este imprastiat peste tot. Si sigur nu m-ar deranja atat de tare daca as sti ca el le va pune singur la loc. Insa, asta nu
“Sa mor eu daca te mai aduc la locul de joaca! Asa obraznic si alintat ce poti fi!” Ce l-a facut pe acest tatic sa vorbeasca asa baietelului sau?
Zilele trecute, pe dupa-amiaza, l-am luat pe L. sa facem cateva cumparaturi, aproape de casa. Inainte sa plecam de acasa, i-am spus care va fi itinerariul si ca sunt nerabdatoare sa fac toate acele lucruri impreuna cu el. Aveam doua destinatii clare: facem cumparaturile si apoi mergem la locul de joaca. Cam la o ora dupa ce am plecat de acasa, am ajuns si la locul de joaca. I-am spus doar sa se
Cum sa te conectezi realmente cu copilul in ziua de astazi [VIDEO]
De cele mai multe ori, parintii incep sa constientizeze ca relatia cu copilul lor sufera atunci cand cel mic are un comportament inadecvat, sau, mai pe limbajul cunoscut, este obraznic: In timp ce spala vasele, mama ii spune baietelului sa nu umble la aragaz si cel mic, de parca nu ar auzi, insista sa apese toate butoanele si sa invarta tot ce poate invarti. In timp ce traverseaza strada, copilul
3 metode prin care poti schimba cele mai profunde convingeri
In articolul precedent am discutat despre ce este o convingere, cum se formeaza, cum functioneaza si cum afecteaza viata unei persoane. Am incheiat articolul cu un mic pas pe care cineva il poate face in ideea de a nu perpetua efectele aduse de o convingere limitativa. In acest articol, vom discuta despre cum actionam, concret, in demontarea acelor convingeri care ne incurca viata. Avand in vedere ca o convingere poate
Copilul e agitat? Ce se ascunde in spatele comportamentului inadecvat
De multe ori, parintii observa la copiii lor anumite comportamente care ii nemultumesc. Iata cateva moduri in care se manifesta aceste comportamente si cum sunt considerate de catre parinti: Copilul este agitat Copilul este obraznic Nu te poti intelege cu el Copilul nu asculta Copilul face lucruri impotriva etc. De regula, in aceste situatii, parintii cauta solutii pentru disciplinarea copiilor, asta insemnand de fapt amenintari sau chiar pedepse. Din
Invata-l pe copil cum sa recunoasca o persoana periculoasa
In acest articol o sa discutam despre oamenii care reprezinta un pericol atat la nivel fizic cat si la nivel psihologic. De multe ori pericolul psihologic este minimizat de catre oameni si nu este luat in considerare pe cat ar trebui, fapt ce conduce la “daune” destul de mari. O sa discutam in randurile ce urmeaza cateva tipologii la care este necesar sa fim foarte atenti deoarece instrumentele folosite de
De ce este bine pentru un copil sa aiba camera lui
In dezvoltarea personalitatii copilului este important sa existe un spatiu personal. Desi la nastere copilul traieste in simbioza cu mama lui, acest lucru se termina o data cu varsta si este necesara o separare pentru a face loc dezvoltarii personalitatii copilului. Acest lucru poate fi facut prin amenajarea unei camere a copilului in care acesta poate sa se bucure de intimitatea lui si in care poate sa se desfasoare asa
Cele 2 tehnici eficiente de a rezolva orice conflict cu copilul
Rutina de seara. Este trecut de ora de culcare. Dar te gandesti ca mai ai doar cateva pagini de citit, dupa care, in 10 minute, cel mic ar trebui sa adoarma. Mai ai o pagina si te bucuri ca, macar in aceasta seara, esti cumva in grafic. Dar, iata, nici nu ti-ai terminat bine gandul ca cei mic are nevoie la toaleta. Apoi, dupa ce revine in pat isi aminteste
Vrei sa ai un copil care te asculta? Cele 4 cuvinte care dezarmeaza un copil nervos
Din fericire, am un copil cu care ma inteleg destul de bine. In cea mai mare parte a timpului. Pana la urma, este un copil 🙂 Dar am observat ca in situatii de nervozitate si de lipsa de rabdare reactioneaza asemenea mie. Nu cred ca aceste trasaturi se mostenesc, ci tin de faptul ca petrecem atat de mult timp impreuna si este un foarte fin observator al comportamentului meu. Nu