60 de pasi pentru a creste un copil fericit sfaturi de la psiholog

0
Cât de important este caracterul

Bucuria de a trăi și BLOG echilibrul se dezvoltă din momentul în care bebelușul este în leagăn, datorită afecțiunii și exemplului mamei și tatălui.

Nu trebuie să-l acoperiți cu cadouri și să-i dați drumul cu fiecare ocazie pentru că dragostea contează, precum și capacitatea de a-l ajuta să declanșeze încrederea în sine, apreciind primele sale succese și obișnuindu-l să accepte unele mici înfrângeri.

Când ți se formează personalitatea?

Pentru că, în adâncul sufletului, visul oricărui părinte este să-și vadă zâmbetul pe micuța lui și să-l privească jucând fericit.

Pe scurt, a avea un copil senin nu înseamnă a avea un copil mereu vesel, ci mai degrabă a-l învăța să înfrunte viața într-un mod pozitiv, să stabilească relații bune, să se bucure de emoțiile sale și să facă față cu echilibru inevitabilele dificultăți.

  • Când ți se formează personalitateaDar cum să crești un copil fericit? Să aflăm împreună datorită sfatului dr. Paola Scalari, psiholog responsabil al Centrului de Psihologie Vârstei Dezvoltării din Veneția.
  • O personalitate senină se naște în primii ani de viață, chiar dacă pare ciudat să-ți faci griji pentru subiecte atât de complexe când copilul abia își poate pronunța numele.

Cei care au norocul să moștenească „genele bunei dispoziții” și o dispoziție optimistă și sociabilă de la mama și tata au, în mod natural, un avantaj.

Cât de important este caracterul

Dar există copii care deja în leagăn manifestă o simpatie firească și sunt mereu gata să zâmbească. Și alți micuți, mai introvertiți și mai sensibili, care își arată altfel starea de spirit.

Cât de important este caracterulCât de mult afectează mediul? Atmosfera joacă un rol esențial.

Ideal este o familie în care să existe liniște, cu părinți care nu se lasă purtați de anxietate și griji, dar mai ales care îi fac pe copii să „simtă” că îi iubesc „în orice caz”, dincolo de aspectul fizic pe care îl au sau daruri intelectuale pe care s-ar putea să nu le aibă.

Fără a uita că fericirea este contagioasă: un copil care crește printre oameni obișnuiți să vadă paharul pe jumătate plin în loc pe jumătate gol are foarte multe șanse să dezvolte o atitudine mai veselă.

Cum să înțelegi dacă este senin?

Dincolo de diferențele de caracter, copiii fericiți au caracteristici comune: încredere, stima de sine, curiozitate. Ca toată lumea, fac furie și izbucnesc în lacrimi de neconsolat, dar știu să depășească rapid criza.

Sunt capabili să stabilească relații bune cu alți copii și adulți într-o manieră adecvată vârstei. Copilul fericit își demonstrează emoțiile, bune și rele. Din copilărie trebuie să înveți să citești urmele bunăstării sale în gesturi și atitudini.

Cum să înțelegi dacă este seninDupă trei sau patru ani poți începe să vorbești despre asta. Pentru că în această vârstă specială copilul începe să numească ceea ce aude. Încă nu poate spune că este gelos pe frățiorul său, dar ar trebui încurajat să explice ce simte.

  • Formular de imagine
  • Ziua ta de nastere
  • Data preconizată a nașterii sau Ultimul copil născut

Distinge între fericirea ta și a lui. Oamenii care au o familie fericită sunt de obicei fericiți. Dar se spune că lucrurile care fac un copil fericit sunt aceleași lucruri care îi mulțumesc pe părinți.

Amintiți-vă că este o persoană independentă

Încă din copilărie, trebuie să înveți să recunoști în copil un individ independent, care ar putea dezvălui gusturi, înclinații și dorințe diferite de ale cuiva. Este normal ca părinții să viseze la un viitor strălucit pentru copiii lor, sau că vor călca pe urmele lor în muncă și sport, dar fără a-l forța.

Nu o forța. Este inutil să te aștepți să crești un campion de înot dacă copilului îi este frică de apă de la o vârstă fragedă: forțarea lui să meargă la piscină în acest caz nu poate decât să-l facă nefericit. Făcându-l să se simtă inadecvat, se pun bazele unor complexe și nesiguranțe greu de depășit.

Încurajează înclinațiile. Uneori, copiii din prima copilărie dezvăluie o atracție specială pentru desen, muzică sau dans. Când există înclinații, merită întotdeauna să le încurajezi. Nu contează dacă întrerupe tradiția familiei și nu va fi avocat când va crește.

Sfaturi pentru a crește un copil fericit

Ajută-l să accepte înfrângeri. Lacrimile, tachinarile, crizele de furie sunt la ordinea zilei în copilărie. Și părinții doresc instinctiv să scutească copilul chiar și de cea mai mică neplăcere.

  • Dar chiar dacă ar fi posibil, nu ar fi de folos. În schimb, avem nevoie de multe pentru a-l învăța să accepte chiar și o mică frustrare.
  • Părinții sunt o oglindă în care copiii văd comportamentul pe care trebuie să îl adopte pentru fiecare situație și îl imită: din acest motiv, este important să fii echilibrat, să înfrunți fiecare problemă cu seninătate și, când să te enervezi este inevitabil, doar să o faci fără a deveni isteric. .