6 motive pentru care mint copiii. Ce sa faci ca sa-ti spuna adevarul
Intr-o buna zi, constati cu surprindere ca cel mic te-a mintit. Nu stii de ce a ales sa te minta si, cu toate incercarile tale, observi ca minciuna continua se se repete.
Pe masura ce copilul creste si minte in legatura cu lucruri mai importante, ingrijorarea parintilor se accentueaza, iar sub aceasta presiune si reactiile adultilor pot fi neplacute pentru copil, ceea ce alimenteaza un cerc vicios in care copilul minte, parintele il cearta si copilul sa continue sa minta…
Studiile arata ca un copil in varsta de 4 ani spune, in medie, o minciuna la 2 ore. Iar un copil de 6 ani poate minti la fiecare 90 de minute.
Dincolo de aceste cifre generale, poti observa ce se intampla in cazul tau concret: in ce consta minciuna copilului, care este motivul pentru care minte, cat de frecvent sa intampla etc.
Copilul te minte mereu? 7 moduri de a-l învăța să fie sincer
Dezvoltarea vorbirii la copii. Indrumar pe varste
Iata care sunt principalele cauze pentru care mint copiii si ce sa faci pentru a-i incuraja sa-ti spuna adevarul:
1. Lipsa increderii in adult este cea mai raspandita cauza pentru care copilul minte. Atunci cand celui mic ii este frica de pedeapsa pe care ar putea-o primi daca parintele va afla ceva, el vede o singura iesire din situatie: sa minta. De altfel, aceasta frica a copilului nu apare niciodata fara sa aiba o baza reala. Observa daca ti s-a intamplat in trecut ca, atunci cand copilul a facut ceva neplacut, sa decizi sa-l pedepsesti fara sa-i mai asculti explicatiile.
Solutia: Ca sa-l incurajezi pe copil sa spuna adevarul, poti decide sa ai mai multa rabdare cu el. In loc sa-l pedepsesti, construieste o comunicare bazata pe incredere si empatie. Ia in considerare ca cel mic, la fel ca si tine, face ce stie el mai bine, cu resursele pe care le are, intr-un anumit moment. Poti alege sa-ti doresti sa-ti cunosti mai bine copilul si sa-l intelegi cu adevarat. Fiind un parinte empatic, scade cu mult riscul de a fi mintit de copil.
Copilul te manipuleaza? Afla solutia care nu da gres
Despre ce vorbim cu copiii. 50 de intrebari pentru o discutie de suflet cu cei mici
2. Isi doreste foarte mult indeplinirea unei dorinte. Copiii isi imagineaza mult si isi doresc diverse lucruri. Uneori, asta poate ajunge pana la a veni acasa cu jucaria altui copil spunand ca a primit-o cadou sau ca un alt copil i-a imprumutat-o. De fapt, copilul crede intr-atat de mult in dorinta sa incat va gasi orice modalitate de a o indeplini.
Solutia: Fara sa-l certi pentru ca a luat jucaria altui copil, explica-i de ce nu este in regula sa procedeze in acest fel. Poti face un joc de rol sau un teatru de papusi in care sa ilustrezi situatia in care un copil ia de la alt copil o jucarie fara sa-l anunte reprezentand cat mai bine intregul caz. In acest fel, copilul va intelege foarte usor si rapid care sunt consecintele comportamentului sau.
3. Copilul are dificultati mari. Daca observi ca cel mic a inceput sa minta permanent, analizeaza-i comportamentul. De regula, acest comportament apare atunci cand copilul a adunat o serie de probleme din cauza ca o minciuna presupune sa spuna si o alta minciuna si tot asa. Si cel mic chiar nu stie cum sa iasa din aceasta situatie.
Solutia: Da-i asigurari ca il vei asculta si ii vei intelege punctul de vedere. Spune-i ca nu va fi pedepsit si ajuta-l sa aiba incredere in tine.
Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere
5 hoti de iubire. Greseli zilnice din limbajul parintilor ce saboteaza relatia cu copilul
4. Copilul minte pentru a proteja pe altcineva. Fie ca este vorba de un prieten sau de o alta persoana, este posibil sa constati ca cel mic spune lucruri neadevarate pentru ca acea persoana sa fie protejata.
Solutia: In acest caz, este foarte important sa nu judeci comportamentul copilului si sa nu-l pedepsesti pe cel mic. Intentia copilului a fost nobila, de a-l proteja pe celalalt de consecinte negative. Asta denota calitati precum grija, atentia si empatia. Totusi, ai putea explora impreuna cu copilul si alte modalitati de a-l ajuta pe celalalt.
5. Copilul minte crezand ca este ceva normal. De multe ori, chiar parintii sunt cei care le cer copiilor sa spuna lucruri neadevarate. Copiii sunt pusi uneori sa transmita mesaje neadevarate cum ar fi ca mama sau tatal este bolnav, ca a facut sau nu a facut un anumit lucru, ca parintii nu au un anumit obiect pe care cineva il cere cu imprumut etc. Si copilul trage concluzia ca are voie sa minta si chiar trebuie sa minta uneori.
Solutia: Daca iti doresti sa ai un copil 100% sincer, incepe cu tine si cu propriul tau comportament. Abia atunci vei intelege ce ii ceri copilului si cat de dificil poate fi uneori sa fii mereu sincer.
Copii cu toane. Afla ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui comportament
7 lucruri pe care le au in comun cei mai buni parinti din lume
6. Incearca sa atraga atentia parintilor. In situatiile mai grave in care copilul nu beneficiaza de atentia parintilor si de prezenta lor fizica si sufleteasca, poate aparea tendinta de a atrage atentia facand lucruri condamnabile de catre parinti. Copilul ajunge sa creada ca devine important pentru parinti doar atunci cand face ceva rau si, automat, cauta pretexte pentru a actiona in mod negativ.
Solutia: Daca observi la copilul tau acest tip de manifestare, este cazul sa iei masuri urgente! Aloca-ti cel putin 30 de minute-o ora pe zi ca sa le petreci in compania celui mic, facand activitati in care sa fii prezent(a) si sufleteste, nu doar fizic. In cateva zile, copilul te va simti alaturi si conexiunea se va restabili.
Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri
Dupa cum vezi, sunt mai multe tipuri de minciuni ale copiilor care au la baza motive diferite. Insa, orice s-ar intampla si indiferent de cate ori a mintit copilul, nu-i pune eticheta de „mincinos”, caci, odata ce i-ai conferit acest rol, va fi mult mai dificil sa-i schimbi comportamentul.
Primul lucru pe care il poti face si fara de care nu poti rezolva problema este sa identifici motivul real care sta in spatele minciunii. Apoi, cu incredere si empatie fata de copil, dar si cu introspectie si intelegere fata de tine, sa incepi schimbarile necesare.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!