6 motive de ce sa cresti inteligenta morala a copilului tau
Inteligenta morala este cea care il ajuta pe copil sa ia singur deciziile cele mai bune, fara sa fie nevoie ca parintii sa il ghideze. Inteligenta morala poate fi cultivata. Iata cele mai bune motive pentru care sa incepi de astazi sa cresti inteligenta morala a copilului tau:
1. Inteligenta morala cultiva un bun caracter
Baza principala a unui caracter bun – sau a inteligentei morale – are 7 elemente:
– empatia
– constiinta
– autocontrolul
– respectul
– toleranta
– spiritul dreptatii
– bunatatea
Toate acestea joaca un rol determinant in formarea caracterului copilului tau si reprezinta principiile care ii vor ghida deciziile nu doar acum, ci intreaga viata.
Drumul spre comunicarea adevarata. 4 intrebari pe care sa i le pui zilnic copilului
2. In momente critice, il ajuta sa gandeasca si sa decida corect
Teama parintilor cu adolescenti este ca, sub influenta grupului de prieteni, copilul ar putea lua decizii mai putin bune: tigari, alcool, pariuri sau, chiar mai rau, droguri. Insa, o inteligenta morala il ajuta pe copil sa aiba taria si puterea de a rezista influentelor si, in perioade dificile sau emotionale, sa ramana vertical si sa ia decizii corecte.
Reteta pentru inteligenta sociala a copilului. 8 sfaturi pentru parinti
3. Inteligenta morala nu este nativa, ci se dobandeste
Inteligenta morala este un alt aspect al vietii copilului caruia parintele trebuie sa-i dedice timp si rabdare pentru a fi cultivata. Pentru ca aceasta se cultiva zilnic in primii 18 ani. Daca parintele ignora sa cultive inteligenta morala, rezultatele sunt dezastruoase: agresivitate, egoism, lipsa de sensibilitate, lipsa de empatie, cruzime, ura, violenta.
4. Protejeaza de un mediu toxic
Influentele toxice sunt atat de puternice, incat este imposibil sa protejezi complet copilul de acestea. In momentul in care copilul incepe sa petreaca tot mai mult timp in afara casei si in compania altor persoane – colegi si prieteni – trebuie sa fii sigur ca porneste la drum cu o baza puternica. Macar sa ai linistea ca ai incredere in judecata lui. Tocmai de aceea este imperativ ca parintii sa cultive inteligenta morala a copilului in permanenta si sa profite de primii ani in care copilul petrece atat de mult timp in compania familiei.
Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile
Cele 7 elemente despre care vorbeam mai devreme, empatia, constiinta, autocontrolul, respectul, toleranta, spiritul dreptatii, bunatatea vor fi principii la care el va reveni atunci cand va trebui sa ia o decizie. Aceste 7 elemente ii vor servi ca elemente la care se va raporta constant. Datorita lor va avea convingeri proprii, se va lasa mai putin influentat, va avea o voce a sa si va rezista presiunilor.
5. Inteligenta morala il invata tehnici de viata esentiale
Inteligenta morala il ajuta pe copil in rezolvarea conflictelor, in a face diferenta intre bine si rau, in controlul furiei, in gestionarea emotiilor, in invatarea tolerantei, in dobandirea abilitatilor de negociere corecta, in comunicarea respectuoasa, in cooperare, in autocontrol, in placerea de a darui.
Toate aceste abilitati sunt esentiale si ajung sa defineasca viitorul adult. Nu traim in vremuri linistite, iar copiii au nevoie de toata pregatirea pentru a face fata cu bine incercarilor la care sigur vor fi expusi.
Elimina tensiunile din relatia cu copilul. 10 cuvinte salvatoare
6. Inteligenta morala ii apara de tentatii
Este important pentru copii si pentru modul in care se creioneaza viitorul lor sa poata rezista tentatiilor si viciilor. Provocarile etice si presiunile sunt inevitabile. Si nu doar acum, in perioada copilariei, ci pe durata intreagii sale vieti. Parintele nu poate controla deciziile copilului, mediul si prietenii.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!