Te gasesti deseori in momente in care iti pierzi rabdarea, resimti frustrare si iti vine sa ridici vocea la copilul incapatanat / nervos / enervat? Iar daca ai doi copii sau mai multi, atunci certurile intre frati sunt aproape zilnice si deja te-ai saturat sa gestionezi aceleasi si aceleasi situatii.

Atat conflictele cu tine, cat si conflictele intre frati, oricat de neplacute sunt, au un rol foarte important in dobandirea unor abilitati care vor ajuta copilu in viata de zi cu zi. Din aceste situatii, copilul are o sansa sa invete despre:

  • toleranta
  • rabdare
  • bunatate
  • empatie
  • negociere
  • comunicare asertiva ( modalitatea de comunicare prin care isi exprima necesitatile)

Iata, astfel, sase lucruri pe care sa ti le amintesti de fiecare data cand esti implicata intr-un conflict cu copilul, ori cand fratii se cearta:

1. Aminteste-ti ca in fiecare conflict exista mereu doua versiuni.

2. Daca trebuie sa gestionezi un conflict intre frati, ramai impartiala si asculta ambii copii.

3. Roaga fiecare copil sa ii explice celuilalt problema / dorinta si ce simte. De asemenea, daca tu esti cea implicata in conflict cu copilul, spune-i ce simti, cum vezi tu lucrurile si apoi incurajeaza copilul sa faca la fel. Astfel, va veti asigura ca versiunile ambelor parti au fost expuse.

4. Incurajeaza copilul / copiii sa gaseasca cele mai bune solutii astfel incat toata lumea sa aiba de castigat.

5. Analizati argumentele pro si contra ale solutiilor gasite.

6. Incurajati copilul sa aleaga o solutie si sa o aplice. Felicitati copilul / copiii pentru modul in care au gestionat situatie, pentru efortul si rabdarea de a gasi solutii, pentru consideratia de a asculta si versiunea celuilalt.

 

Metoda de la educatoare cand doi copii se cearta. Cea mai simpla si valoroasa solutie care rezolva conflictele intre frati

Copiii tai se cearta? O mamica ne-a spus cum a rezolvat aceasta problema

7 greseli mari pe care le fac parintii cand se cearta cu copiii

 

Acest exercitiu, pe cat de simplu, are rezultate foarte bune, mai ales atunci cand incepe sa fie realizat cu copilul de la o varsta mica. Trebuie tinut cont de faptul ca cei mici au nevoie de mai mult ghidaj si rabdare.

In timp, copilul va invata cum sa negocieze de unul singur. Iar cel mai bun mediu in care sa invete si sa exerseze este acasa. Apoi, va deprinde abilitatile de negociere pe care le va putea aplica la gradinita, apoi la scoala si in grupul de prieteni.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit