6 lucruri pe care să le discuți cu adolescentul în timpul pandemiei
Părinții care au copii la vârsta adolescenței știu că nu toate sfaturile de parenting li se potrivesc.
Michael Ungar, autor, terapeut familial, cercetător la Universitatea Dalhousie din Canada, vine cu câteva soluții pentru părinții de adolescenți, într-un articol publicat pe PsychologyToday.com, scris în urma unei discuții cu Dr. Gillian Kerr, care proiectează sisteme informatice care facilitează interacțiunea cu persoanele care au nevoie de servicii, dar care nu pot interacționa față în față.
Cei doi specialiști au conturat câteva mesaje importante pe care specialiștii în psihologie și comunicare, precum și părinții le pot spune adolescenților în timpul acestei pandemii, lucruri care i-ar ajuta să facă față izolării sociale, închiderii școlilor, lipsei sportului și nivelului general de anxietate pe care îl resimt atunci când părinții lor se confruntă cu dificultăți financiare.
Copiii văd și aud mai mult decât și-ar dori, în această perioadă, ceea ce, conform celor doi specialiști, va avea consecințe pe termen lung asupra sănătății mintale a copiilor, dacă adulții nu intervin și nu le oferă ajutorul potrivit.
Chiar dacă adolescenții urăsc să li se spună ce trebuie să facă, “acesta este probabil unul dintre acele momente în care o atitudine puțin autoritară a părinților este în ordine”, susțin aceștia. Este un moment în care părinții pot insista ca adolescenții să facă ce este spre binele lor.
Iată câteva subiecte pe care le poți discuta cu un adolescent, cu intenția de a-l ajuta să-și mențină echilibrul mental și emoțional în timpul pandemiei coronavirusului:
1. Începe prin a-l întreba cum se simte. Apoi, pune-i întrebări despre prietenii lui, despre profesori sau despre alte persoane: “Ce mai faci? Ce mai fac prietenii tăi? Părinții lor? Ai auzit ceva despre profesorii tăi sau despre alte persoane pe care le cunoști?” Dacă ne așteptăm ca ai noștri copii să manifeste empatie față de ceilalți, e necesar să le arătăm cum arată empatia în practică, punând acele întrebări pe care oamenii le pun atunci când le pasă cu adevărat de cineva.
2. În al doilea rând, află care suns strategiile sale de coping. Întreabă-l care sunt rutinele pe care le respectă în timpul zilei, în lipsa programului de școală, ce face în timpul pe care îl are și cum îl face acest lucru să se simtă. În funcție de ceea ce spune, îl poți ajuta să aleagă și alte activități, precum să joace cărți sau să se implice mai mult în treburile casnice, în pregătirea meselor. Sunt de ajutor acele activități care îi determină pe tineri să facă ceva nou și acele activități care încurajează contactul social, chiar dacă este doar cu membrii familiei.
3. Discută cu adolescentul despre obiceiurile sale care i-ar putea întări sau slăbi echilibrul mental și emoțional. E important să vezi dacă doarme un număr suficient de ore, adică aproximativ 9 ore pe noapte. Prea mult somn face ca tânărul să devină letargic, iar prea puțin somn generează stări de neliniște. Discută și despre ce și cât mănâncă și despre cum se simtă consumând acele alimente. O dietă sănătoasă și echilibrată are și rolul de a menține o sănătate mentală bună. Activitatea fizică este un alt subiect important. Deși izolarea la domiciliu poate limita activitatea fizică, adolescentul poate face mișcare în locuință, în scara blocului și poate ieși la plimbare în apropierea locuinței, păstrând distanța față de alte persoane.
4. Un alt subiect important de abordat cu adolescenții este reprezentat de prieteni și de conexiunile sociale. Potrivit lui Michael Ungar, rețelele de socializare nu reprezintă un pericol decât dacă devin singurul mod de comunicare al unui adolescent și dacă sunt folosite pentru a se compara la nesfârșit cu alte persoane. Potrivit psihologului, adolescenții ar trebui încurajați să rămână conectați cu alte persoane. Îți poți întreba copilul dacă sunt persoane pe care ar trebui să le sune, să verifice dacă sunt bine, dacă au nevoie de ajutor. Ajutând pe cineva, adolescentul se va simți util și mai în controlul unei situații pe care nu o poate schimba.
5. Există lucruri pe care le pot face adolescenții pentru a rămâne optimiști în ceea ce privește viitorul, mai ales dacă viața lor s-a schimbat foarte mult. Acestea includ să țină pasul cu știrile, dar să nu se lase copleșiți de ele și să caute vești bune care să-i susțină optimismul. De exemplu, unii DJ-i organizează petreceri de dans live pe Instagram. Oamenii folosesc servicii de conferințe online pentru a găzdui întâlniri virtuale cu comunitățile lor și există multe știri despre oameni care manifestă bunătate față de alți oameni. Încurajează-ți adolescentul să-ți vorbească despre propriile sale puncte de sprijin în această perioadă.
6. De asemenea, le putem sugera adolescenților să își arate recunoștința pentru ceea ce au și chiar să observe ce lucruri care au rezultat din pandemie s-au dovedit a fi neașteptat de bune. Timpul petrecut cu familia, gesturile eroilor din viața de zi cu zi chiar din rândul oamenilor pe care îi cunoaștem, învățarea unei noi abilități sau pur și simplu relaxarea de la presiunea resimțită la școală, – toate aceste lucruri reprezintă motive pentru care adolescenții ar putea fi recunoscători.
Astfel, în loc să-i lăsăm pe adolescenți să se cufunde într-o buclă nesfârșită de vizionare a videoclipurilor Tiktok, a jocurilor video și a alimentației fast food, îi putem invita la conversații care îi ajută să meargă într-o direcție mai bună, conchide autorul articolului.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!