6 lucruri pe care le fac parintii cu copii independenti
Cand eram copil, bunicul meu m-a invatat ca, atunci cand nu stiu sensul unui cuvant, sa-l caut in dictionar.
Apoi, mult mai tarziu, am auzit proverbul „Da-i omului un peste si va avea de mancare o zi. Invata-l cum sa pescuiasca si va avea de mancare toata viata”.
Ce inseamna asta din perspectiva unui parinte? Inseamna un lucru crucial pentru viitorul copiilor lui: sa-i educe astfel incat acestia sa aiba instrumentele necesare ca sa-si poata rezolva problemele si sa poata depasi provocarile vietii, fara prea mult ajutor din exterior. Altfel spus, sa educe niste copii independenti.
In acest context, ai putea spune „Bine, teoria suna bine. Insa ce anume trebuie sa fac in practica, in viata de zi cu zi, pentru a-l invata pe copil sa fie cat mai independent? Care sunt solutiile?”
Cu siguranta, solutia nu este a-l lasa pe copil sa planga fara sa mergem la el si fara sa-i aratam iubirea, sperand ca asa invata sa fie mai puternic si mai independent.
Cum personalitatea parintilor il formeaza pe copil. 4 modele de educatie si efectele pe termen lung
10 alternative eficiente la pedepse
In schimb, sunt cateva obiceiuri pe care le au in comun parintii copiilor cu un grad de independenta mai mare decat altii. Va prezentam aceste 6 obiceiuri.
1. Parintii copiilor independenti fac un pas in spate si sunt alaturi de copil pentru a-l ghida sa gaseasca singur solutiile la problemele cu care se confrunta sau pentru a rezolva problema impreuna cu el, insa in niciun caz nu in locul lui.
2. Parintii copiilor independenti pun intrebari cel putin la fel de des pe cat ofera raspunsuri. Punandu-le copiilor intrebari referitoare la esenta problemei, il invatati sa exploreze, sa caute solutii, in loc de a se deprima si de a astepta solutii din exterior.
Iata un set de intrebari care v-ar putea ajuta sa-l stimulati pe copil sa caute solutii:
- In opinia ta, ce anume nu este asa cum ti-ai dori?
- Ce iti doresti sa obtii?
- Ce poti (putem) face pentru a schimba situatia?
- Ce poti imbunatati la ideea/lucrarea ta?
- Dupa parerea ta, care sunt motivele pentru care aceasta persoana a procedat asa?
- Esti de acord cu evaluarea acestei persoane? De ce?
- A fost o decizie bine gandita?
- Ce te-a impiedicat sa faci acest lucru?
- Ce invataminte poti trage pentru a evita aceasta problema pe viitor?
- Cum vei proceda pe viitor intr-o situatie similara?
De ce sunt importante intrebarile? Deoarece raspunsurile pe care omul si le gaseste singur, bazandu-se pe sentimentele sale si pe propria lui experienta, sunt intotdeauna mai potrivite si mai intelepte decat judecatile de valoare care ii sunt impuse de alte persoane. Punandu-i intrebari, il inveti pe copil sa gandeasca intr-un mod constructiv, orientat catre gasirea unor solutii.
Parintii copiilor de succes au acest lucru in comun
Lectia pe care o invata un copil atunci cand e pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting neconditionat”
3. Parintii copiilor independenti stiu cum sa transforme remarcile critice intr-un joc distractiv. Cand copilul face o greseala, numerosi parinti au ca reactie imediata critica, supararea sau cearta. Aceste manifestari sunt destul de greu de suportat pentru copii, deoarece trezesc frustrare, copilul intra in defensiva si incearca sa se apere cum poate. Exista, insa, o solutie mai eficienta, si anume sa meditezi cu copilul despre situatia dificila creata citind o carte, o povestire sau creand un joc cu jucariile preferate in care sa prezinti acea situatie. Astfel, ii propui copilului sa analizeze toate aspectele problemei si sa gaseasca o solutie separand problema de persoana copilului cu ajutorul unei povesti inventate.
4. Parintii copiilor independenti le permit sa invete din propriile greseli si nu ii feresc cu orice pret de consecintele negative ale actiunilor lor. In decursul vietii, copilul se va confrunta cu diferite situatii pe care trebuie sa stie cum sa le gestioneze. Este important sa le dezvoltam copiilor intuitia, rabdarea si judecata inca din copilarie, cat timp suntem langa ei. Fiecare om invata cel mai bine din propriile greseli, confruntandu-se pe pielea lor cu consecintele.
Copilul ca o oglinda. Legatura dintre neincrederea in sine a parintelui si nefericirea copilului
14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit
5. Parintii copiilor independenti au rabdare cand vine vorba de esecurile copiilor. Pentru ca cei mici sa invete sa gaseasca propriile solutii, iesite din tipare, este important sa-i ferim de judecatile inutile. Trebuie sa-i transmitem copilului de mic ca este normal sa gresesti in timp ce cauti sa creezi ceva nou. In mod concret, parintii ar trebui sa-si reorienteze atentia dinspre greseli si neajunsuri catre posibilitatea gasirii unor solutii noi si mai eficiente.
6. Parintii copiilor independenti se dau treptat la o parte si renunta sa participe la rezolvarea problemelor, permitandu-le celor mici sa-si asume tot mai multe responsabilitati. Copiii sunt capabili sa gaseasca cel mai bun traseu, sa-si aleaga meniul sau hainele cu care sa se imbrace. Atunci cand le incredintam o sarcina, ei invata sa aiba incredere in ei. Simtul responsabilitatii, capacitatea de comunicare si de colaborare, spiritul activ si cel de lider se formeaza in copilarie.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!
Un articol excelent! Multumesc!