”Baietii nu plang!” | “Ai 10 ani. Nu mai esti mic sa plangi” | “Hai, nu mai exagera!” | “Nu te mai plange!”

Cand copilul tau plange, evita oricare dintre aceste raspunsuri. Indiferent de varsta pe care copilul o are. Pentru ca emotia este raspunsul la un stimul sau la o situatie care afecteaza mult persoana in cauza. Si tu ai reactii emotionale cel putin o data pe saptamana. Uneori te controlezi usor, alteori nu.

Atunci cand vorbim despre copii, lucrurile sunt mult mai sensibile. Copilul mic (de 2-3 ani) se simte tot mai independent si doreste sa descopere lucrurile singur. Dar tot acum observa faptul ca nu poate sa faca tot ce isi doreste, parintii ii impun limite, ori nu poate sa ajunga acolo unde si-ar dori. Copilul nu poate comunica aceste dorinte, emotii, si incepe sa planga. De la plans la o criza in adevaratul sens al cuvantului nu mai este decat un pas. Acum este momentul ca parintele sa actioneze, sa il ajute pe copil sa isi gestioneze emotiile. Pentru ca lucrurile nu se vor rezolva de la sine si, pe masura ce timpul trece, copilul va fi expus unor emotii si frustrari tot mai mari, pe care le va gestiona cu greu daca nu va sti cum sa o faca.

Prima lui criza de plans isteric. De ce nu o pot uita, cum m-a schimbat si de ce am ajuns sa-i fiu recunoscatoare

La fel cum il inveti pe copil sa mearga, sa vorbeasca, ori sa faca la olita, si gestionarea emotiilor trebuie sa faca parte din lucrurile pe care trebuie sa le oferi copilului in primii ani de viata. Cu aceasta abilitate nu ne nastem, ci o dobandim.

Emotiile copiilor – De unde invata copilul ce sa faca?

Mediul in care traieste este cel din care copilul invata totul. Astfel ca, parintele joaca rolul determinant in modul in care copilul invata sa isi gestioneze emotiile. Cand copilul este foarte mic, bebelus, si plange, parintele afla cauza (foame, scutec ud etc.) si apoi o rezolva.

In timp ce unii copii se linistesc mai greu, altii se linistesc mai usor, ceea ce indica o diferenta intre copii, inca din primele luni, si la capitolul gestionarii emotiilor.

Apoi, pe masura ce copiii cresc si ajung la varsta de 2-3 ani, si emotiile lor devin tot mai complexe, iar gestionarea emotiilor este tot mai provocatoare atat pentru copil, cat si pentru parinte.

La aceasta varsta, o data cu abilitatea de a vorbi si de a-si exprima dorintele, copilul poate comunica mai usor: dorinta, durerea, nevoia, bucuria, tristetea.

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Copilul te intrerupe cand vorbesti? Iata o solutie simpla si eficienta pentru rezolvarea problemei

Ce influenteaza copilul sa invete cat mai repede sa-si gestioneze emotiile?

1. Cresterea si dezvoltarea sistemului nervos al copilului, necesar si pentru gestionarea emotiilor.

2. Temperamentul copilului si stadiul de dezvoltare al acestuia. Unii copii sunt mult mai sensibili emotional, din cauza unor intarzieri in vorbire, mers, deficit de atentie, temperament, ori alte afectuni.

3. Modul in care parintii comunica (intre ei si cu copilul), mediul in care traieste copilul, modul in care relationeaza cu persoanele apropiate (bunici, frati, bona etc.). Conteaza foarte mult modul in care parintii sunt obisnuiti sa-si comunice emotiile, daca vorbesc despre ele. Unui copil supus stresului cronic din cauza mediului in care traieste sau celui care ii lipseste stabilitatea ori siguranta, ii este mult mai greu sa invete cum sa-si controleze emotiile.

Afla de pe pagina urmatoare 5 recomandari de care parintii trebuie sa stie despre emotiile copiilor

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit