Ce trebuie sa faca parintii in privinta emotiilor copiilor?

1. Ofera stabilitate si organizare. Unui copil (chiar si mic) ce stie programul zilnic ii va fi mult mai usor sa se adapteze, sa faca trecerea de la o activitate la alta. De exemplu, daca parintele este consecvent cu privire la anumite locuri sau lucruri la care copilul nu trebuie sa aiba acces; existenta unor reguli ale casei, de la care nu se fac exceptii; rutina zilnica respectata – toate acestea ii permit copilului sa stie la ce sa se astepte. Copilul va fi calm si se va simti in siguranta. Atunci cand un copil se simte in siguranta, mediul in care creste il simte stabil, va dobandi resursele necesare pentru a face fata universului exterior casei, impredictibil si usor confuz.

20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat

10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit

2. Accepta emotiile copilului si reactiile lui emotionale

Este important sa iti aduci aminte faptul ca o reactie emotionala puternica a copilului nu este intentionata. Copilul nu vrea sa fie un copil rau, obraznic, dificil de inteles care isi propune sa iti faca ziua grea.

Accepta faptul ca, ocazional, crizele de plans la copii sunt normale, ca iti va raspunde tipand, ca va arunca o jucarie prin camera, ca va dori sa ramana singur.

Da, aceste crize sunt solicitante pentru parinte. Dar rabdarea si modul in care accepti situatia sunt cruciale in invatarea controlului emotiilor. Pentru ca, atunci cand arati ca iti pasa, cand esti intelegator la criza emotionala a copilului si esti rabdator, copilul te ia ca exemplu. Si invata sa tolereze tensiuni emotionale viitoare, cu care sigur se va confrunta.

„Inceteaza! Ca imediat vine tata si…” cu efectele sale nebanuite

Legatura mama-copil. Cum starea mamei il poate imbolnavi pe copil. La propriu

3. Vorbeste despre propriile sentimente

Foloseste limbajul acceptarii si al intelegerii cu copilul. Arata-i ca iti pasa, ca problemele cu care se confrunta copilul in acel moment nu iti par puerile, lipsite de importanta. Parintii care folosesc isi exprima, la randul lor, sentimentele si stiu sa interpreteze starea celui mic cu afectiune si delicatete isi ajuta copilul sa isi poata identifica propria emotie. Copilul va fi incurajat, de tine si de mediul pe care i-l oferi acasa, sa vorbeasca despre sentimentele sale. Emotiile nu vor fi eliminate, dar copilul va invatat sa le comunice, nu se planga isteric.

10 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii inainte sa ai un copil

Copilul tau sa comporta ciudat? Ar putea suferi de dispraxie. AFLA sfaturile psihologului Philippe Scialom

4. Nu da indicatii si directive atunci cand vine vorba despre emotii

Unii copii nu stiu sa vorbeasca despre sentimentele lor pentru ca nu li s-a permis in mediul in ca traiesc. Altii, insa, nu mai vorbesc despre sentimentele lor pentru ca, atunci cand au facut acest pas, parintii le-au dezaprobat, ori minimizat trairile, crezand ca asa pun capat situatiei neplacute.

Evita expresiile: “Nu fii trist” sau “Nu trebuie sa fii suparat din cauza asta”. In schimb, numeste emotiile copilului si incurajeaza-l sa vorbeasca despre ele.

Iata o alternativa constructiva: “Vad ca esti suparat din cauza asta. Ai vrea sa-mi spui ce s-a intamplat?”

Iar in momentul in care copilul incepe sa iti povesteasca, nu il intrerupe, nu il judeca, nu il certa.

Lectia pe care copilul trebuie sa o invete este aceea ca este ascultat, ca este sustinut si ca nicio emotie nu este gresita. Conteaza reactia si cum isi controleaza emotia.

O solutie noua si neasteptata la problemele de comportament ale copilului. Util si pentru parintii care vor sa previna

Recomandarea specialistului in terapie familiala pentru parintii care vor copii sanatosi si fericiti

5. Fii un exemplu al controlului emotiilor

Tu cum iti controlezi emotiile? Gandeste-te ce vede copilul atunci cand te observa, inainte sa ai pretentia de la copil sa se poarte intr-un anume fel.

Ajuta-ti copilul sa verbalizeze emotiile, sa nu le tina in el. Sa presupunem ca te enerveaza un vecin care ti-a ocupat din nou locul de parcare. Iti vine sa spui ceva, dar te abtii, sa nu te vada copilul. Vei acumula tensiuni, frustrari, si sigur vei fi rigid, incordat si fara prea multa rabdare. Copilul va simti schimbarea, dar daca nu ii comunici motivul, nu va intelege de ce te comporti diferit.

Atunci cand si tu spui ceea ce simti si ce gandesti, copilul invata de la tine sa isi comunice cu voce tare emotiile: “Uite, m-am suparat pentru ca vecinul mi-a ocupat din nou locul de parcare. Dar, mai bine ma calmez si incerc sa ma linistesc. Nu are niciun sens sa ma enervez, pentru ca nu am ce face in acest moment. Mai bine ii scriu un bilet si-l voi pune pe parbriz, sa stie daca viitoare.”

Modul in care tu gestionezi emotiile si frustrarile zilnice este un exemplu pentru copil.

Sursa: Articol semnat de Dr. Carolyn Webster – Stratton, Universitatea din Washington, “Helping Children Learn to Regulate Their Emotions”

Centrul de Parenting iti recomanda si aceste doua lecturi foarte utile tuturor parintilor!

parintele eficient cele cinci limbaje ale iubirii