Buna, eu sunt Teodora Bahna, redactor la Centrul de Parenting din toamna lui 2016. Sunt NLP Practitioner si studenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti. Imi doresc sa devin Coach, iar cea mai mare pasiune a mea este psihologia. Deviza dupa care imi ghidez viata este ca intotdeauna exista o cale catre noi si catre ceea ce ne dorim. Si daca nu exista, cred cu putere ca putem face una.
Ultimele postari ale lui Teodora Bahna (vezi toate)
Somnul bebelusului este prima promovare ale noilor parinti. Si eu am trecut prin aceasta provocare si aproape toti ceilalti 99% dintre parinti. Intr-adevar, mai sunt cativa parinti in lume, 1% :), care spun ca au un bebe ce doarme fara probleme, iar ei au parte de odihna. Insa, daca si tu esti printre cei care nu pot
dormi noaptea din cauza problemelor de somn ale bebelusului, afla ca nu esti singura care trece prin asta. Somnul este un subiect sensibil atunci cand apar probleme in desfasurarea lui, dar nu te invinovati. Toate mamicile trec prin asta la un moment dat si este important sa stii ca
nu exista doar o metoda “corecta” pentru a rezolva aceasta problema.
Somnul bebelusului si 5 solutii date de experti:
1. Bebelusul care adoarme doar in bratele mamei, leganat.
Una dintre problemele intalnite foarte des este adormitul doar in bratele mamei. Ce faci cand bebelusul tau nu vrea sa adoarma atunci cand nu il tii in brate si il legeni si se lasa cu multe lacrimi varsate?
Expertii considera ca este important ca bebelusul tau sa invete doua lucruri: sa adoarma fara sa fie tinut in brate si al doilea, sa adoarma fara sa fie leganat. Solutia este sa creezi alte lucruri cu care bebelusul tau sa asocieze somnul. Daca obisnuiesti sa ii canti atunci cand il legeni, poti incerca sa ii pui un cd cu muzica linistita, sau sa ii canti atunci cand il lasi in patut, sa adoarma singur.
Asteapta-te ca bebelusul tau sa planga si sa nu accepte din prima incercare sa adoarma. Expertii spun ca este indicat sa nu il iei in brate in momentele in care plange, ci sa pleci si sa revii in camera la intervale stabilite de timp ( la fiecare 5 minute, spre exemplu) si sa ii vorbesti pe un ton linistitor in ideea de a-l face sa se simta in siguranta chiar daca este in patut si nu in bratele tale.
Claire Lerner, LCSW, un consilier american specializat, care conduce Zero to Three, National Center for Infants, Toddlers ad Families ne aduce aminte ca nu exista doar o metoda care functioneaza pentru toti bebelusii, asa ca nu te speria daca bebelusul tau nu raspunde asa cum te astepti. “ Poti incerca sa ii mangai sau doar sa stai undeva incat sa te poata vedea, dar pentru multi bebelusi, asta ii induce in eroare.” spune Claire. Chiar si daca decizi sa te departezi de patut, nu va dura mai mult de cateva nopti pana cand plansul va disparea si bebelusul va dormi singur. “Cu cat esti mai perseverant, cu atat mai repede se va obisnui.” adauga Claire.
2. Bebelusul care adoarme oriunde, doar acasa nu.
Din moment ce bebelusii sunt foarte curiosi, iar bebelusul tau adoarme in scaunelul din masina, atunci este probabil sa nu fi dormit suficient de mult, sugereaza Marc Weissbluth, MD, pediatru si autorul cartilor Healthy Sleep Habits si Happy Child (Ballantine).
Este indicat sa il observe pe parcursul unei zile sa vezi daca exista semne de oboseala pe care nu le-ai bagat de seama pana acum. Printre aceste semne se numara frecatul la ochi, o stare de iritabilitate sau anxietate.
Daca esti, totusi, sigura ca bebelusul tau doarme suficient, atunci este posibil sa planuiesti iesirile prea apropiate de momentele lui de somn. Solutia ar fi sa iti reorganizezi programul de iesiri si somn.
Din moment ce asta nu este mereu posibil,
Elizabeth Pantley, autoarea cartii
The No-Cry Sleep Solution ( McGraw Hill), sugereaza “
Poti sa iti iei o carte pe care sa o citesti in masina atunci cand cel mic adoarme in scaunel si sa astepti pana se trezeste sau sa il muti in casa cu tot cu scaunel.”
Afla, pe pagina 2 a articolului, ce sa faci atunci cand bebe doarme in reprize foarte scurte, cand nu doarme ziua si cand vrea sa doarma doar acasa. + sfaturi utile cand bebelusul doarme cu tine in pat.