Stima de sine a copilului este imaginea pe care el o are despre sine. Aceasta se formeaza inca din momentul in care incepe sa aiba constiinta de sine. O stima de sine pozitiva si una negativa depinde de rezultatul ecuatiei dintre caracterul copilului si mediul in care traieste. Un copil cu stima de sine ridicata va arata mai multa siguranta, isi va accepta mai usor greselile, se va adapta fara probleme mai mari situatiilor noi.

Copilul are numai de castigat atunci cand are o stima de sine ridicata:

  • invata mai usor, atunci cand are o stare emotionala echilibrata
  • recunoaste si exprima mai usor sentimentele pe care le are
  • este mai empatic si intelege mai usor sentimentele celor din jur
  • invata sa rezolve conflictele prin dialog, cauta diferite optiuni si, pentru ca nu actioneaza impulsiv, are timp sa gandeasca si consecintele viitoare, inainte de a lua o decizie
  • invata sa analizeze aceeasi situatie din mai multe puncte de vedere
  • gestioneaza emotiile si conflictele mult mai bine

Iata 5 pasi simpli prin care sa cresti stima de sine a copilului:

1. Recunoaste-i calitatile si punctele forte

Atunci cand demonstreaza calitati si orice alte puncte forte, ai grija sa i le recunosti verbal. “Ce frate bun esti! Multumesc pentru ajutor”. In acest fel, il ajuti sa-si construiasca o imagine pozitiva despre el.

Cum ne putem ajuta copiii sa aiba o stima de sine sanatoasa. 7 sfaturi pentru parinti

2. Recunoaste-i efortul

Nu rezultatul final este important, ci, mai ales, drumul si efortul copilului. Felicita-l pentru incercare, pentru efort, indiferent de rezultatul final! Astfel, ii incurajezi perseverenta si ii dezvolti toleranta fata de frustrare, fata de esec.

3. Mai multa grija la reactia in fata greselilor lui

Fii un parinte natural! Nu uita ca este important sa ii spui ca este normal sa te inseli atunci cand inveti si incurajeaza-l sa incerce si o metoda noua, daca prima nu i-a iesit. Astfel, in loc sa-i spui “este rau”, alege “cum te pot ajuta sa imbunatatesti?”

Fa aceste lucruri si copilul tau va avea o stima in sine ridicata

4. Evita etichetele

Este o mare diferenta intre a-i defini comportamentul si a-l defini pe el. In loc sa-i spui “esti un dezastru”, opteaza pentru “camera este un dezastru in urma ta”.

Comunicarea cu copilul. 6 tehnici prin care sa devii parintele caruia copilul ii spune tot

5. Demostreaza-i dragostea ta neconditionata

Chiar si atunci cand te superi sau te mai enervezi, copilul trebuie sa fie sigur mereu ca il iubesti neconditionat, indiferent de ce se intampla sau de ce face. Si nu folosi dragostea ca moneda de schimb: “nu te mai iubesc daca nu faci …”

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit