5 pasi pentru a fi o mamica cu energie
Cresterea unui copil ne solicita atat de mult, incat, in 99% dintre situatii ajungem sa amanam ceea ce este important pentru noi. Si ni se pare in ordine si chiar bine sa facem astfel. Cel putin pentru o perioada de timp. Dar nu este sustenabil pe termen lung. Daca petrecem ani fara sa ne conectam la ceea ce ne inspira, ajungem epuizati, frustrati, lipsiti de scopuri. In aceste situatii, daca nu putem sa ne accesam propria suferinta, daca nu ii gasim o rezolvare, este greu sa ne raportam la copilul nostru, nu putem da dovada de generozitate emoționala, cu atat mai putin de un model care face viata sa merite traita asa cum trebuie.
Ce iti face viata mai frumoasa? Poate ca esti pasionat de muzica sau poate iti plac alte activitati. Poate ca trebuie sa fii in jurul altor adulti, sa poti vorbi despre politica sau despre teoria parintilor in loc sa faci castele din Lego si sa te joci cu masinute / papusi. Sau poate ca iti doresti liniste si tacere, sa nu fie nevoie sa raspunzi incontinuu la intrebarile celui mic.
Poate parea imposibil ca, in timp ce esti parinte, sa mai gasesti si timp pentru pasiunile tale. Si este adevărat ca, majoritatea dintre noi, nu primim privilegiul de a avea mult timp pentru aceste pasiuni, atunci cand copiii nostri sunt mici si ne solicita intreaga atentie. Copiii au nevoie de mult timp. Si intotdeauna mai intervin si activitatile acestea „marunte”, cum sunt cina, curatenia sau cumparaturile.
Dar, pe de alta parte, parintii sunt la un maraton, nu la sprint. Cu totii trebuie sa gasim modalitati de a ne energiza si de a ne gasi inspiratie pe parcurs. Astfel, ingrijirea de sine este un lucru la fel de important precum timpul de calitate pe care trebuie sa il oferim copiilor.
Iata cum te poti incarca cu energie:
1. Afla ce te energizeaza? Daca nu stii, stai linistita si intreaba-te: “Ce m-ar inspira sau ma va energiza chiar acum?” Apoi asculta raspunsurile. Noteaza-le pe o lista numita: “Ce ma energizeaza”.
Poate sa iti fie foarte simplu sa gasesti raspunsurile. S-ar putea ca, in acest moment, marea ta pasiune si ceea ce te-ar inspira este o baie fierbinte, fara sa te atinga de nimeni sau sa stai la soare timp de jumatate de ore, in liniste. Este in regula. Asculta ce sufletul are nevoie astazi, acum. Asta ar putea fi diferit saptamana viitoare. Doar incepe de unde te afli acum si scrie ce iti vine in minte.
2. Incepe cu pasi mici, dar siguri si constanti. Te intrebi cum sa faci sa pui in aplicare pasii de sus? Secretul este sa incepi cu un singur lucru. Il programezi si faci tot posibilul pentru a-ti respecta programul. Nu ai nevoie decat sa faci pasi mici. Apreciaza si bucura-te de darul acestei experiente. Pentru ca exista modalitati sa faci si ceea ce iti place, chiar daca ai un copil mic.
3. Actioneaza intai pentru idee, si nu pe rezultat. Mai ales daca a trecut foarte mult timp de cand nu ai mai avut timp pentru tine, scopul initial nu trebuie sa se concentreze pe rezultat, ci pe includerea activitatii in programul tau. Astfel, daca iti doreai sa stai o ora in cada, in liniste, pentru inceput vezi cum sa obtii 20 de minute de relaxare intr- o cada plina cu spuma. Pe de o parte, vei exersa sa nu ai sentimente de vinovatie. In acelasi timp, vei exersa sa incluzi aceasta activitate doar pentru tine in program. Iar in ultimul timp vei observa cum anume poti face (cel mai bun moment din zi / pe cine te poti baza etc) pentru a reusi ceea ce ti-ai propus.
4. Creeaza o rutina. Este important ca, odata realizata activitatea dorita, sa o incluzi in program si sa o transformi in prioritate. Pentru ca aici, este, de fapt, marea problema. Chiar daca reusesti o data, nu o prioritizezi si amani sa i te mai dedici: din lipsa de timp, din cauza sentimentului de nevinovatie. Dar, nu uita, si tu esti importanta. Iar 1-2 ore / luna nu sunt, totusi, atat de multe! Nu ai vrea sa ajungi sa acumulezi frustrari fata de cei dragi si sa ii faci pe ei vinovati de faptul ca nu ai timp de tine.
5. Reia prieteniile. Poate ca nu ai mai avut timp, ori te-ai dedicat familiei, copilului si serviciului. Chiar daca ai copil mic, ai grija sa iti aduci aminte si de oamenii cu care obisnuiai sa petreci timp: prietenii tai. Dupa ce devenim mame, cu toate uitam ca am fost candva prietene pentru cateva fete. Prietenele iti readuc zambetul pe buze! Iar daca nu te poti desparti de cel mic, ori inca nu ai bani sa iesi in oras, nu-i nimic! O poti invita la tine acasa. Iar daca are si ea copii, cu atat mai bine. Cei mici se pot juca, in timp ce voi vorbiti ca-ntre fete. O astfel de intalnire te va incarca cu energie, pentru ca vei simti ca ai facut ceva util pentru tine!
Intre timp, nu trebuie sa te compari cu alte mame. Nu stii ce este in familiile lor. Ce vezi in parc, pe profilul de pe Facebook, cu siguranta nu este realitatea completa. Renunta la ideea ca nu esti o mama suficient de buna pentru copilul tau. Nu incerca sa fii ceea ce nu esti. Gandeste-te la punctele tale forte si scoate-le in evidenta. Incepe sa te gandesti la tine, la ce iti place sa faci si incarca-te cu energie! Sper ca ideile de mai sus sa iti fie de ajutor si nu uita sa te tii de noul tau program!
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!