Multe mame se întreabă care este motivul pentru care copilul nu vrea să învețe. De multe ori, în lipsa unui răspuns, părinții dau vina pe copil. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că acesta poate fi distras de mulți stimuli și care-i afectează comportamentul.

Iată care sunt cele mai întâlnite motive care stau la baza lipsei de interes a copilului fața de școală.

1. Lipsa de motivație

Cu toții realizăm diferite activități, întrucât avem un scop, o motivație. Principala responsabilitate a copilului este să învețe, însă, dacă nu se simte motivat, nu va face acest lucru. Rolul tău ca părinte este să-i explici cât de important este ceea ce face, ce avantaje va avea în viitor. Alege o formă mai distractivă și educativă, în locul pedepsei și a coerciției. Fii atent la ceea ce-i place și încurajează-l în acea direcție. Programa școlară nu le permite copiilor să-și descopere și apoi să-și cultive talentul. Astfel că rămâne în responsabilitatea ta să afli ce anume îl motivează pe copil și materiile care-i plac.

Fiți o echipă, oferă-i sprijin să fie cel mai bun în domeniul său (sport, teatru, muzică, pictură, matematică, scris), dar explică-i faptul că-i vei acorda sprijinul necondiționat atâta timp cât și el va fi responsabil față de restul materiilor.

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

La ce vârstă înțeleg copiii “NU” și când este momentul să te îngrijorezi

Ce este dislalia și cât de gravă poate fi? Iată ce poți face pentru a o combate

2. Probleme în familie

Părinții care încă mai cred că problemele, certurile și discuțiile nu sunt auzite de copii, fac o mare eroare. Copiii sunt foarte atenți la ceea ce discută în casă, chiar și atunci când par foarte prinși într-un joc. Ei sunt suficient de sensibili încât să simtă tensiunea, tonul ironic sau răutăcios al unui părinte. Iar lucrurile capătă amploare în momentul în care certurile sunt violente, iar părinții nici nu mai încearcă să se ascundă de copii.

Copiii sunt afectați atunci când părinții se ceartă, iar primul efect negativ al atmosferei din casă se vede la școală. În plus, problemele personale ale părinților nu le mai permite să-i ofere copilului aceeași răbdare, calm și disponibilitate. Iar lipsa de interes pentru școală, urmată de notele mici este o formă de a le arăta adulților că este afectat de ceea ce se întâmplă și are nevoie de atenție.

3.  Nu înțelege materiile

Fără să vorbim despre o întârziere de învățare sau despre un decalaj intelectual, se întâmplă ca unii copii să nu înțeleagă ceea ce li se predă la școală. Și pentru că nu înțeleg și se simte inferiori, copii se vor manifesta prin lipsă de interes pentru învățat. Părinții trebuie să vadă care este cauza și, o perioadă, să reia cu copilul lecția predată. În felul acesta, copilul va simți că are sprijinul părintelui, nu se va izola și va trata problema cu mai multă încredere.

4. Bullying (este intimidat sau terorizat de alți colegi)

Acest fenomen este destul de răspândit în școli, comportamentul violent al elevilor fiind o situație care îngrijorează și care crește alarmant, de la un an la altul. Chiar dacă știi că ai un copil bun și care, până acum învăța fără probleme, o lipsă de interes față de școală poate fi explicată de faptul că este terorizat de alți colegi. Școala devine un loc în care nu se simte în siguranță, un loc unde este intimidat, poate chiar agresat. Tocmai de aceea, va înceta să manifeste interes pentru învățat.

Pentru a descoperi din timp aceste abuzuri trebuie să ai o comunicare foarte bună cu copilul tău. Băieții, de obicei, se simt mult mai rușinați decât fetele, atunci când sunt victime. De asemenea, menține un contact periodic cu profesorii copilului, pentru a afla despre evoluția lui la școală. O notă mică poate fi un accident, însă, atunci când notele mici se acumulează la mai multe materii, poate fi un semnal de alarmă că ceva se petrece cu copilul tău.

Care este, în opinia ta, principalul motiv pentru care copiii nu vor să învețe?