Ai copii? 5 lucruri care iti sunt INTERZISE

Perioadele in care violenta si autoritatea erau instrumentele de baza in procesul de educatie a copiilor a trecut.
Intre timp, psihologii au ajuns la concluzia ca doar un copil care se simte acceptat si iubit ajunge la maturitate sa fie un adult echilibrat si increzator, spre deosebire de copiii crescuti in stres si sub presiune, care se confrunta ulterior cu diferite probleme emotionale sau chiar psihice.
Pana la a sti ce sa facem ca sa devenim maestri in arta de a fi parinte, haideti sa vedem ce putem face ca sa nu facem acele greseli de educatie foarte raspandite in multe familii. In acest fel, ne asiguram ca echilibrul emotional al copilului va scapa nevatamat.
Iata 5 lucruri pe care nu ai voie sa le faci cu copilul
1. Sa strigi la el
Tipatul nu este doar o criza de furie si o dorinta de a-i face rau copilului, ci un semnal de neputinta. Copiii simt acest lucru si ii percep pe parintii care tipa la el ca fiind lipsiti de incredere in sine, instabili emotional si care le provoaca teama.
Copilul te manipuleaza? Afla solutia care nu da gres
Recunostinta la copii: 8 cele mai usoare moduri sa-ti inveti copilul sa fie recunoscator
Strigatul la copil este interzis in educatie deoarece deformeaza caracterul copilului. Atunci cand mama striga la el, acesta se obisnuieste sa planga, sa bata din picioare si sa o enerveze si mai tare. Acest lucru se intampla din cauza ca cel mic invata sa aiba reactii puternic emotionale si se exprima in acest fel.
Ce poti face atunci cand apare tentatia sa ridici vocea? Iata cateva solutii:
- Negociaza cu copilul. De exemplu, daca refuzurile sale (sa manance, sa mearga la scoala, sa iasa la plimbare) te enerveaza pana la isterie, fa-i propuneri pe care sa nu le poata refuza: Sau se imbraca sa mergeti la plimbare sau mama isi vede de treburi (atata timp cat micutul alearga prin casa incaltat cu un singur pantof, mama revine la treburile sale, pentru ca exista o intelegere in acest sens).
- Iesi din incapere. Atunci cand situatia este foarte tensionata si copilul face crize de isterie, este de preferat sa parasesti camera decat sa ai o reactie nepotrivita. Dincolo de usa aplica procedeele pe care le folosesti pentru a te relaxa si pentru a te detasa. In acelasi timp, copilul va intelege si el ca acest mod de relationare nu este o solutie potrivita.
- Linisteste-l pe copil. Poti face asta chiar si in cazuri precum cel in care se intinde pe jos in hol plangand si batand cu pumnii cu conditia sa-ti pastrezi calmul si stapanirea de sine. Spune-i ca esti alaturi de el, ca ii intelegi starea si ca astepti sa ii treaca pentru ca sa puteti vorbi.
2. Bataia
In aceasta categorie intra inclusiv o lovitura usoara peste manuta bebelusului in timp ce aceasta se ducea catre o priza, usoare lovituri peste obraz care ar fi trebuit sa-l faca sa inteleaga anumite lucruri, o palma la fund si alte manifestari de acest gen care nu-i provoaca o durere fizica, ci il sperie si il umilesc.
7 motive pentru care POTI sa-ti bati copilul
Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres
Bataia copilului este absolut interzisa, indiferent de intensitate. Parintii care isi bat copiii fac acest lucru din cauza ca se simt neputinciosi. Neputand sa-si tina sub control fricile, au asemenea scapari.
In locul palmelor si al bataii:
- Evita din timp situatiile periculoase de acasa. Securizeaza spatiul: pune protectii de prize, limiteaza accesul micutului la obiectele periculoase, mari sau care ar putea cadea, pune cutitele si alte obiecte ascutite in sertare la care nu are cum sa ajunga etc. Copilul mic nu face decat sa cunoasca lumea. El nu stie inca ce inseamna pericolul si cu siguranta scopul lui nu este sa te enerveze.
- Invata sa te calmezi. Poti numara pana la 10, poti iesi din camera, poti rupe o foaie de hartie, dar nu-ti varsa supararea pe copil.
- Explica-i copilului cum functioneaza aragazul, permite-i sa se joace cu fierul de calcat rece pentru a-si satisface curiozitatea. Fa-ti timp pentru a-l ajuta pe copil sa descopere lumea si, cu ocazia aceasta, explica-i si despre obiectele potential periculoase.
3. Implicarea exagerata in viata copilului
Aceasta problema apare in cazul copiilor mai mari, care isi fac noi prieteni, care intra in diferite grupuri de copii si care traiesc prima poveste de dragoste. Multi parinti care au copii adolescenti le fac acestora adevarate interogatorii: „Cine-i baiatul asta? Cine sunt parintii lui? Unde lucreaza ei?” Copiii, ca si adultii, de altfel, nu sunt deloc incantati ca detalii atat de intime din relatiile lor cu prietenii devin subiecte de discutii pentru toata lumea.
Cum să ai o relație reușită cu băiatul tău adolescent
Exista “cel mai bun mod de a creste un copil”? AFLA ce spun trei adolescenti de nota 10 despre parintii lor | VIDEO
Latura frumoasa a relatiilor parinti-copii este ca, atunci cand acestea sunt armonioase si cand copilul se simte in siguranta, el va veni singur sa-si spuna secretele, stiind ca mama si tata nu-i vor pune intrebari provocatoare, nu-si vor baga nasul in relatiile lui si nu vor cauta sa afle secrete.
Ce poti face in locul interogatoriilor:
- Discutiile relaxate. Acestea pot incepe cu o intrebare simpla precum „Ce mai faci? Cum esti?” Daca primesti un raspuns scurt („Bine”), nu insista. Daca va vrea, iti va povesti singur.
- Nu-i critica pe prietenii copilului. Risti sa pierzi increderea lui si sa-i distrugi si increderea in prieteni.
- Permite-i copilului sa aiba intimitate. Bate la usa inainte sa intri in camera lui si nu-i cere sa-ti arate mesajele pe care le are cu prietenii. Cu atat mai mult, nu-l spiona.
- Daca vrei sa aiba un anumit comportament pozitiv, nu consuma alcool, nu fuma si nu injura de fata cu copiii. Daca parintii au voie sa faca aceste lucruri, iar copilului ii sunt interzise, el va percepe aceasta situatia ca pe o injosire a sa. Si, cu cat mai mult ii sunt interzise anumite lucruri, cu atat mai mult va fi tentat sa le faca pe ascuns. Cel mai intelept ar fi sa nu ii trezesti aceasta tentatie.
4. Frica de sexualitatea copilului
Copiii cresc repede. Statiticile arata ca deja, in medie la 15 ani si jumatate, adolescentii au primele contacte sexuale. Pana atunci, ei incep sa se intereseze de acest subiect, cauta sa aiba discutii pe aceasta tema, cauta informatii.
Scrisoare deschisa catre adolescenti si parinti despre sex
Provocarea de a creste o fata puternica si independenta
Parintii intra in panica. In loc sa-i spuna adolescentului despre metodele de contraceptie, ei ii insufla frica de sexualitatea lor, iar aceasta frica il va urmari toata viata si il va afecta cel mai puternic atunci cand va deveni adult. Amenintandu-l si speriindu-l, parintii nu vor obtine decat indepartarea de copil.
Ce poti face in locul fricii:
- Ofera-i informatii. La varsta de 13-14 ani ii poti spune copilului despre prezervative. Insa nu insista cu discutiile despre metodele de contraceptie si bolile cu transmitere sexuala. Important este sa stie ca ai deschidere si ca poate vorbi cu tine si, atunci cand va avea nevoie, va veni sa-ti ceara un sfat.
- Nu te amesteca in viata lui personala. Daca parintii intervin in prima iubire a adolescentului, exista riscul ca acesta sa creasca avand o perceptie gresita asupra acestui sentiment. In schimb, daca parintii ii respecta intimitatea, de regula, copilul singur le impartaseste trairile.
5. Sa-i ceara copilului sa invete bine
Competitivitatea este adanc inradacinata in mentalitatea generatiei noastre deoarece asa am fost crescuti: mereu am fost in goana de a fi primii, de a aduce note mari, de a merge la olimpiade sau de a fi cei mai buni pe terenul de fotbal.
10 moduri cum sa-ti ajuti copilul la teme, dar fara sa i le rezolvi tu
Teme pe acasa in exces? Un studiu arata care este durata maxima pentru temele pe acasa
Mai mult decat atat, pentru numerosi parinti succesele scolare ale copilului reprezinta o reflectie a propriilor sale reusite. Parintii care nu sunt multumiti de propriile lor realizari vor sa-si vada cel putin copilul realizat. Insa, pe termen lung, presiunea se intoarce impotriva acestor parinti. Copilul creste fara sa fie responsabil. El fie va ajunge sa se revolte impotriva autoritatii parintesti, fie va deveni un adult supus si docil in fata tuturor.
Cum abordezi corect subiectul invataturii la scoala:
- Accepta-ti copilul asa cum este. Chiar daca are media de 7 si nu stie matematica, cu siguranta poti observa cate alte talente are.
- Stabileste de la inceput ca temele si invatarea este responsabilitatea copilului. Cu cat mai devreme isi va asuma responsabilitatea pentru notele sale, cu atat mai puternic si mai independent va fi in viitor.
- Asigura-l ca mereu vei fi dispus(a) sa-l ajuti la teme, atunci cand va avea nevoie, insa nu-i impune acest ajutor. Desigur, asta nu inseamna ca poate sta cu orele pe internet sau pe tableta. Timpul petrecut in fata ecranelor trebuie limitat pentru a nu-i afecta sanatatea.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!