4 semne ale parintilor toxici
Relatia dintre parinti si copii, ca orice alt tip de relatie, poate sa fie una sanatoasa sau una toxica. La ce ne referim prin relatie toxica urmeaza sa detaliem pe larg in randurile ce urmeaza, insa pe scurt este vorba despre momentul in care dinamica dintre parinti si copii aduce efecte nocive asupra copiilor si asupra parintilor, ambele parti avand de suferit.
Adevarul este ca relatiile pe care o persoana le poate avea nu vor fi perfect sanatoase si functionale si este normal ca unele lucruri sa nu mearga bine. In mod obisnuit, cazurile cele mai dese sunt acelea in care se porneste de la o relatie disfunctionala si prin munca se ajunge la una functionala. Atata timp cat dorinta de a face ceva exista si sunt depuse eforturi in acest sens, nici nu mai conteaza cat de rele sau grave sunt lucrurile in prezent, deoarece nu vor ramane asa.
Minciunile nevinovate ale parintilor. Cum sa spui adevarul astfel incat copilul sa-l accepte | VIDEO
Recuperarea dupa nastere: 6 exercitii pe care le poti face acasa
Iata patru semne ale unui parinte toxic:
1. Are nevoie sa aiba copilul grija de el
Un copil care ajunge in ipostaza de a avea grija de parintii lui se numeste copil parentalizat, iar acest lucru este unul cat se poate de toxic. In mod natural, copilul nu ar trebui sa poarte o astfel de responsabilitate, iar parintii care cer asta de la copiii lor incalca niste limite importante, afectand copilaria copilului, precum si perceptia copilului fata de sine, modul in care acesta va relationa si nu numai. Copiii care simt ca trebuie sa aiba ei grija de parintii lor nu se simt cu adevarat in siguranta si se dezvolta pe un fond de instabilitate. Nevoia copilului este aceea de a se simti in siguranta si de a fi lasat sa fie copil.
2. Propriile sentimente sunt mai importante decat sentimentele copilului
Intr-o relatie sanatoasa dintre parinti si copii, sentimentele ambelor parti sunt luate in considerare ca fiind egale. O metoda prin care toxicitatea isi face loc este atunci cand parintele considera ca emotiile sale sunt mai importante si este atent la ele in detrimentul sentimentelor copilului. De aici se poate vorbi cu usurinta despre abuz prin neglijare a emotiilor. In momentul in care sentimentele parintelui primeaza in fata celor pe care copilul le are, este de la sine inteles ca nevoile emotionale ale celui din urma nu vor fi satisfacute si ca acesta va avea tensiuni interioare care il vor afecta pe termen lung.
3. Controleaza situatiile prin vina sau bani
Multi parinti isi ameninta copiii cu retragerea suportului financiar atunci cand sunt nervosi sau cand vor sa obtina un rezultat la care este dificil de ajuns. Acest lucru este foarte toxic, la fel cum sunt si strategiile de inducere a sentimentului de vinovatie. Acestea doua, banii si vinovatia, sunt, din pacate, instrumente de manipulare des folosite de catre parinti la adresa copiilor. Nu este in regula ca aceste lucruri sa fie folosite nicicand, insa impactul negativ este mult mai mare cand parintii sunt cei care aplica aceste lucruri fix pe copiii lor.
4. Refuza sa accepte maturizarea copilului
Un alt lucru toxic si des intalnit este lipsa capacitatii parintelui de a accepta faptul ca cel mic nu mai este chiar atat de mic si ca are nevoi si limite noi. Acest lucru tradeaza un atasament nesanatos al parintelui fata de copil si faptul ca ii va pune foarte multe piedici in a-si castiga independenta. Efectele negative care se vor rasfrange asupra copilului pot fi multiple, in functie de situatia specifica a fiecarei familii, insa de regula se ajunge la vulnerabilizarea copilului pana in punctul in care ii este greu sa se descurce pe cont propriu.
Prea multe dulciuri de la bunici? Convinge-i în 5 pași să n-o mai facă!
Parintele inteligent emotional
Acestea sunt cateva exemple prin care un parinte poate ajunge sa aiba un efect toxic asupra copilului si este recomandat sa fim atenti la astfel de situatii. Partea buna a lucrurilor este ca totul se poate schimba si ca nu este un lucru permanent, insa efecte tot vor ramane si ele vor influenta o buna parte din viata copilului. Cu cat schimbarile apar mai devreme, cu atat mai bine va fi pentru copil.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!